Valkaman sävellyksen neljä ulottuvuutta
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Sävellyksen ulottuvuuksia on Valkaman mukaan neljä: vertikaali-, horisontaali-, syvyys- ja aikaulottuvuus. Vertikaaliulottuvuus käsittää harmonian, horisontaaliulottuvuus musiikillisen kerronnan, syvyysulottuvuus tilan ja kerroksellisuuden ja aikaulottuvuus osien suhteet ja dramaturgian. Musiikin tulee Valkaman mukaan myös käsitellä inhimillisiä emootioita. Valkaman mukaan näitä neljää ulottuvuutta opetellaan käyttämään ensin yhtä erikseen tutkien ja sitten yhä syvemmin ne yhdeksi prosessiksi yhdistäen.
Valkaman ajattelussa matemaattis-arkkitehtoninen sekä luova, inspiroiva ja assosioiva kenttä ovat molemmat yhtä tärkeitä.
Säveltäjän työ – käsityöammatti
Valkama toteaa tietotekniikan lisänneen liian vähälle materiaalille rakennettujen sävellysten määrää. Tietokoneohjelmat helpottavat säveltämistä, ne laativat transponoinnit automaattisesti ja niiden avulla on helppo kopioida aiheita sektiolta toiselle. Tämä helppous ei tietenkään sinällään ole Valkaman mukaan haitaksi, vaan ymmärryksen puute, joka siitä seuraa. Säveltäjän ammattitaitoon hänen mukaansa kuuluu kynä, paperi ja käsityö, jossa tietokoneohjelman toiminnot eivät ohjaa sävellysprosessia.
Säveltäjän työmoraali
Valkama on etsinnän vuosinaan rakentanut näkemystään säveltäjän työmoraalista ja etsinyt taiteilijaihannetta, joka karttaa nykymusiikin alueella vallitsevaa julkisuusarvoon, sävellyskilpailuihin, apurahoihin ja tilausteoksiin liittyvää kilpailuhenkisyyttä. Hänen mukaansa säveltäjän ilmaisu on aidoimmillaan, kun sitä motivoi kiitollisuus siitä, että ylipäänsä saa omistautua itseilmaisunsa kehittämiselle. Tällöin myös jokapäiväisen elämisen energia suuntautuu oikeaan kohteeseen – sävellysten tekemiseen.
Monipuolinen opettaja
Vesa Valkama on Oulun konservatoriossa erittäin suosittu ja arvostettu teoria- ja säveltapailuaineiden, vapaan säestyksen, jazz-improvisaation ja sävellyksen opettaja. Nuoren polven säveltäjistä ainakin Tapio Lappalainen, Sakari Raappana, Olli Roman, Sanna Ahvenjärvi ja Antti Myllyoja ovat hänen nykyisiä tai entisiä oppilaitaan. Valkama toimii konservatorion jazz- ja pop-koulutuksen pianonsoiton ja teorianopettajan virassa.
Valkama on julkaissut materiaalia opetuskäyttöön, muun muassa jazz-etydejä pianolle sekä harmoniaopin ja soitinopin oppikirjoja.
Sävellyksen opettajana Valkama sanoo joskus yhä taistelevansa vanhakantaisia käsityksiä vastaan. Hänen mukaansa säveltämisen opetussuunnitelmien on oltava samalla tavalla pitkälle tähtäykselle rakennettuja kuin soittamisen. Tämä on oppilaidenkin tiedostettava – "reenaamista" ja "raatamista" tarvitaan sekä sävellystekniikoiden että todellisen oman ilmaisun löytämiseksi.