Alkuvaiheet

Tehdään rockfestivaali!
Oulun popmusiikkikuvioita elävöittämään perustettiin keväällä 1972 Oulun nuorten musiikkiklubi –72. Yhdistys organisoi diskoiltoja ja rockkonsertteja. Eräs yhdistyksen ensimmäisiä tapahtumia oli festivaalimatka kolmanteen Turun Ruisrockiin elokuussa.

Kun konsertti Ruissalossa oli ohi, joukko klubiaktiiveja, oululaisia nuoria miehiä kokoontui palaveriin. Paikalla olivat ainakin Markku Hänninen, Osmo "Åse" Hänninen, Heimo Paavonaho, Hannu Sarni, Jarkke Kuivanen ja Matti Laitinen. Ruisrockin tunnelma oli tehnyt heihin suuren vaikutuksen. He päättivät järjestää Oulussa rockfestivaalin seuraavana kesänä.

Ryhmän toiminta-ajatus oli vahvan rock-idealismin sävyttämää. Festivaalista haluttiin tehdä "nuorten oma juttu", ei-kaupallinen tapahtuma, jotakin erilaista.

Tiimin jäsenistä Markku Hänninen oli se, josta tuli Kuusrockin keskeisin järjestelijä aina vuoteen 1987 asti. Hänninen tunnettiin myös nimellä dj Marcus. Tammikuussa 1973 hän oli tehnyt "tiskijukkailun" maailmanennätyksen: 75 tuntia yhtämittaista levynvaihtoja ja juontoja. Velipoika Åse oli mukana Marcus Circus -diskotoiminnassa. Hän huolehti kymmenen vuoden ajan Kuusrockin lavatekniikasta.

Oulun nuorten musiikkiklubi -72 hankki talven mittaan kokemusta rocktapahtumien organisoinnista järjestämällä bändikonsertteja. Markku Hännisen mukaan varsinainen kisällityö oli hoitaa lokakuussa 1972 amerikkalaisen MC5-yhtyeen Tampereen konsertin järjestelyt – Tampereella siksi, että Hänninen opiskeli tuolloin siellä. 

Valokuva: Kuusrockin puuhamies Markku Hänninen.
Kuusrockin puuhamies Markku Hänninen. Kuva: Antti Otsamo.

Niukkuushyödyke rock
Rockmusiikin tarjonta suomalaisissa viestimissä oli vähäistä 1970-luvun alussa. Yleisradio lähetti muutaman tunnin popmusiikkiohjelmaa viikossa, televisio vähemmän. Radion keskiaalloilla kohinan seasta löytyvä Radio Luxembourg piti aktiivisimpia trendien tasalla. Äänitteet olivat melko kalliita, lp-levy maksoi tuolloin 24 markkaa. Kukaan ei tuolloin edes kuvitellut, että kirjastosta voisi lainata kotiin musiikkiäänitteitä.

Bändien keikat olivat isoja tapauksia. Paikallinen, muualla maassa tuntematon yhtye saattoi vetää kotikaupungissa hyvän kokoisen yleisön. "Oma" rockfestivaali tuntui täyttävän rockinharrastajan toiveet. Yleisö oli kuitenkin kriittistä. Eläviltä esityksiltä odotettiin paljon.

Lähteet.
Hintsala, Juha: Kultakaivos. Kuusrock.
Into, Markku: Ruisrock – Ensimmäiset 25 vuotta. Helsinki: Otava, 1995.
Oulu-lehti 15.5.1973 ja 14.6.1973.