Moby Dick 1968–1972
Jouni Suistola: kitara, laulu
Lauri Lenkkeri: urut
Raimo Kalliopuska: basso, laulu
Kari Nivala: kitara, laulu
Mikko Merenheimo: rummut
Ari Vaalamo: laulu
Moby Dick syntyi kansanlauluyhtye ITC:n pohjalta. Jouni Suistolan, Matti Partasen ja Ari Vaalamon muodostamaan trioon liittyivät vuoden 1968 taitteessa Raimo Kalliopuska ja Kari Nivala. Uusien jäsenten aloitteesta yhtye päätti vaihtaa tyyliä sähköiseen popmusiikkiin. Kokoonpanoon tarvittiin rumpali ja urkuri, joten mukaan otettiin Mikko Merenheimo ja Lauri Lenkkeri. Partanen jäi pois muutettuaan Oulusta. Yhtye nimettiin Moby Dickiksi Herman Melvillen romaanin mukaan.
Yhtyeen aloittaessa soittajista Kalliopuska, Merenheimo ja Vaalamo kävivät lukiota; Nivala ja Suistola opiskelivat yliopistossa. Harjoitustila oli ensin Oulun Humanistisella killalla Kajaaninkatu 38:ssa, myöhemmin Nuottasaaren koululla, Åströmin nahkatehtaalla ja lopulta nyt jo puretussa puutalossa Aleksanterinkatu 8:ssa. Vahvistinkalustoksi hankittiin aluksi rovaniemeläisen Heikki Vuennon rakentama laululaitteisto sekä 100-wattinen Yamaha-yleisvahvistin.
Ensimmäinen esiintyminen tapahtui Norssin teinihipoissa. Keikkailu laajeni tanssipaikoille, ympäristökuntien maamies- ja työväentaloille sekä nuorisoseuroille. Oulussa yhtyeen mieluisin keikka-areena oli uusi Hovinarri Femilan talossa Saaristonkatu 29:ssä. Myös Rauhalan ylioppilastansseissa yhtye esiintyi usein. Matkat ulottuivat lopulta koko Pohjois-Suomen alueelle. Yhtye hankki keikka-autoksi käytetyn Vokswagen Kleinbussin. Auto toimi varsin luotettavasti, mutta se oli rekisteröity yhtyeen vahvuutta pienemmälle henkilömäärälle, mistä rapsahti sakot muutaman kerran.
Moby Dick soitti mieluiten rockia ja soulia. Ohjelmisto karttui yleensä siten, että Suistola kuunteli levyltä uutta materiaalia ja esitteli kappaleet yhtyeelle. Sovitukset tehtiin yhdessä harjoituksissa. Tärkeimpiä esikuvia olivat The Beatles, Chuck Berry, Creedence Clearwater Revival, Otis Redding sekä Sam & Dave. Tämä linja ei kuitenkaan aina riittänyt keikkojen saamiseksi, joten ohjelmistossa oli myös perinteistä tanssimusiikkia tangoon ja jenkkaan asti. Tanssipaikoilla yhtye sai toisinaan vaativan tehtävän säestää vierailevaa solistia – muun muassa Vesa-Matti Loiria ja Markku Suomista.
Moniääninen stemmalaulu oli Moby Dickin vahvin alue. Laulusolistina toimi aluksi Ari Vaalamo ja tämän jäätyä pois Kari Nivala. Yhtye jatkoi kvintettinä vuoteen 1971, jolloin toimintaan tuli tauko. Kalliopuska siirtyi Keijo Minervan Takapotku-yhtyeeseen. Lenkkeri jäi kokonaan pois keikkakuvioista. Moby Dick koottiin uudestaan seuraavana vuonna. Merenheimo, Nivala ja Suistola – joka tuolloin toimi laulajana ja basistina – jatkoivat vanhasta kokoonpanosta. Urkuriksi tuli Raimo Kastari. Yhtye lopetti toimintansa lopullisesti 1973.
Lähteet:
Jouni Suistolan lähettämä yhtyehistoriikki
Oulu-lehti 6.8.1970 ja 25.7.1971.
Oulun ylioppilaslehti, 1970–1971.