Jazzmusiikki
Jazz tulee Suomeen
Jazzmusiikin väitetään saapuneen Suomeen, Helsinkiin, höyrylaiva Andanian orkesterin tuliaisina vuonna 1926. Uudentyyppinen soitanta herätti suurta ällistystä ja mielenkiintoa sikäläisissä muusikoissa, ja kun Andanian orkesteri palkattiin kesäksi Oopperakellariin eli ravintola Ylä-Opriksen alakertaan, paikalliset edistysmieliset muusikot roikkuivat joka ilta paikalla oppiakseen uutta ihmeellistä musiikkia.
Silloiset olot huomioon ottaen jonkin uuden musiikin suuntauksen leviäminen muualle maahan vei todella aikaa. Radio oli tuolloin hyvin harvinainen värkki, ja jos joku sellaisen omisti, ei sieltä ainakaan jazzia tupattu. Tosin jazzia saattoi kuunnella lyhytaalloilla ulkomaisilta radioasemilta, kuten Radio Luxembourgista ja BBC:ltä. Ruotsin yleisradio oli hyvinkin edistyksellinen musiikkitarjontansa suhteen jo 1930–40-luvuilla.
Jazz tulee Ouluun
Oululaiset alan edelläkävijät, jotka olivat lähinnä tanssiorkestereiden jäseniä, sivistivät itseänsä kuuntelemalla ulkomaisia radioasemia ja seuraamalla tiiviisti täällä vierailevien eteläsuomalaisten yhtyeiden esityksiä. Nuotteja kopioitiin ahkerasti, levyjä hankittiin lähinnä ulkomailta ja kuuluisien jazz-orkestereiden konsertteja käytiin seuraamassa vähintäänkin Tukholmassa asti. Tämä kaikki tapahtui jo 1940-luvun puolessavälissä.
Seuraavat asiatiedot, muistelukset ja sattumukset perustuvat muutamien oululaisten veteraanimuusikoiden, lähinnä Pentti Kolehmaisen muistiinpanoihin ja muistojen arkistoihin sekä valokuviin. Tulos ei välttämättä ole suurta jazzin historiaa, mutta se on ainakin nostalgiaa parhaimmillaan.
Teksti: Seppo Nuortimo.
Kirjoittaja on oululainen musiikkijournalisti ja Jazz 20 ry:n kunniapuheenjohtaja.
Tekstien päivitys ja editointi: Juha Sutela, Oulun kaupunginkirjasto.