Kuusrock 1973

Tämän sivun sisältö:

Suuren urheilujuhlan tuntua

Ensimmäinen Kuusrock-festivaali käynnistyi perjantaina heinäkuun 19. päivänä 1973. Nuorta, värikästä festivaaliyleisöä alkoi saapua Ouluun jo useita päiviä etukäteen. Alkuillasta perjantaina Kuusrockin järjestäjät uskalsivat jo saapuneen väkimäärän perusteella uskoa, että festivaali tulee onnistumaan taloudellisesti. Tuona viikonloppuna ei ollut kilpailevia rocktapahtumia muualla Suomessa. Kaksi viikkoa aikaisemmin oli juhlittu Saarijärven Polar Rock festivaaleilla. Ruisrock ja Keimolan festivaali Vantaalla olivat vuorossa viikkoa Kuusrockin jälkeen.

Urut soi, kylä raikaa

Valokuva: Mixture-yhtye Kuusrockissa 1973.
Oululainen Mixture rokkaa ensimmäisessä Kuusrockissa. Kuva: Harri Sarkkisen arkistot.

Vuonna 1973 elettiin progressiivinen rockin kulta-aikaa. Tyyliin kuuluivat pitkät, jamihenkiset kappaleet, joissa oli jazz- ja klassisia vaikutteita sekä korkealentoiset tekstit. Tyypillistä oli myös Hammond-urkujen muhkea soundi ja soiton yleinen virtuoosisuus. Lajin kotimainen eliitti esiintyi Kuusrockissa: Wigwam, Tasavallan Presidentti, Yellow ja Elonkorjuu. Myös Pepe & Paradisen soitossa oli proge- ja jazzvaikutteita.  

Samaan aikaan suoraviivaisen perusrockin suosio oli kasvussa. Nuorisolehti Suosikki oli povannut 1950-lukulaisen rock'n rollin paluuta jo puoli vuosikymmentä, ja 1973 nostalgiabuumi olikin lyönyt läpi kansainvälisesti. Remu & Hurriganes sovelsi "rokettirollia" omaan tyyliinsä.. Yhtye esiintyi nyt ensimmäistä kertaa Oulussa ja vastaanotto oli riehakas. Myös "Suomen Slade", Alwari Tuohitorvi debytoi Oulussa ja aloitti tamperelaisten yhtyeiden vahvan kauden Kuusrockissa.

Me ja muu maailma

Paikallisia ja muita pohjoissuomalaisia yhtyeitä oli useita ensimmäisessä Kuusrockissa. Oululaisista rockyhtyeistä mukana olivat Express, Timjam, Topmost II ja Mixture. Iiläinen Child soitti vahvasti. Kajaanista saapui Heavy Petting, jonka riveissä oli aloittanut Piirpauke-yhtyeen vetäjänä tunnettu Sakari Kukko. Festivaalin avasi oululainen freejazz-kokoonpano Kestapo, johon kuuluivat Jouni Kesti, Pekka Leminen, Vinkki Hiltula, Reksa Jernvall.

Esiintyjäjoukossa oli kansainvälistä väriä mausteeksi. Suomeen asettautunut amerikkalainen trubaduuri Mike Westhues esiintyi duona Isokynä Lindholmin kanssa. Ruotsista tuli kaksi yhtyettä, Mendoza sekä Karaian. Jälkimmäisen riveissä soitti afgaaniturkkinen suomalaisvahvistus, urkuri Kalervo "Kassu" Halonen. Ruotsin suosituimpiin rockartisteihin kuulunut Pugh Rogefelt soitti mainion keikan sooloesiintyjänä.

Ensimmäisessä Kuusrockissa oli musiikkia liikaakin. Osalla esiintyjistä, esimerkiksi Wigwamilla, oli vielä useita settejä viikonlopun aikana. Konserttien yhteiskesto pani kuulijoiden voimat lujille. Lauantain maratonohjelma alkoi iltapäivällä ja se saatiin päätökseen vasta aamuyöllä. Kokemuksista vedettiin johtopäätökset, ja järjestäjät päättivät keskittyä seuraavana vuonna laatuun määrän sijasta.

Valokuva: Yleisöä Kuusrockissa vuonna 1973.
Joskus sosiaalinen kanssakäyminen on musiikkiakin tärkeämpää. Kuva: Kalervo Ojutkangas.

Esiintyjät

Perjantai 20.7.
Kestapo (Oulu)
Topmost (mk II, Oulu)
Tonics (Tornio)
Elonkorjuu
Yellow
Pepe & Paradise
Wigwam
Isokynä Lindholm &
Mike Westhues (USA)

Lauantai 21.7.
Child (Ii)
Gugi, Arto Vilkko & Nenä
Suikkis
Timjam (Oulu)
Lion Blend (Ylivieska)
Kosmos
Karaian (Ruotsi)
Mendoza (Ruotsi)
Tasavallan Presidentti
Pugh Rogefelt (Ruotsi)
Wigwam

Sunnuntai 22.7.
Heavy Petting (Kajaani)
Mixture (Oulu)
Tasavallan Presidentti
Mendoza
Alwari Tuohitorvi
Remu & Hurriganes

Kolmen päivän pääsylippu 20 markkaa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että lp-levyn normaalihinta oli tuolloin 24 markkaa. 

Lähteet:
Kari Värrin haastattelu 19.1.2004.
Bruun, Seppo ym.: Jee jee jee – Suomalaisen rockin historia. Helsinki: WSOY, 1998.
Hintsala, Juha. Kultakaivos: Kuusrock.
Vuorenrinne, Antti. Kaleva 19.7.1973. 
Pohjolan Työ 24.7.1973.