Rikos ja rangaistus 1969–1971

Ii

Sukupuu: Rikos ja rangaistus ► Child

Simo "Sami" Puolakka: laulu
Markku "Make" Koskinen: kitara
Hannu Maalismaa: basso
Jukka Kaleva: rummut

Make ja Jukka aloittivat talvella 1965 soittokokeilunsa Iin Asemakylällä Osuusliike Turvan hiilikellarissa. Rummuiksi kelpasivat tyhjät maalipurkit. Kitarana toimi Noso Sointu-A. Pojat kuuntelivat ahkerasti Radio Luxemburgia ja Ruotsin radiota, mutta levyjä ostettiin varsin säästeliäästi. Kaverukset alkoivat kiikaroida samanhenkisiä soittajakandidaatteja ja keräillä kalustoa – putkiradiota, itse valmistettuja kitaroita ja rumpuja. Kaikkea rakennettiin ja savun hälvettyä aloitettiin uudelleen.

Rikos ja rangaistus perustettiin kesällä 1969 miehistön vahvistuttua Hannulla ja Simolla. Soittokamat olivat jo kohtuulliset. Kesäduuneilla oli hankittu jopa pari Marshallin putkinuppia, mutta kaiutinkaapit olivat omatekemiä. Tärkein vaikuttaja oli ilman muuta The Rolling Stones – jonka tuotanto muodosti parhaimmillaan puolet bändin keikkabiiseistä – mutta listalta löytyivät myös The Who, Steppenwolf, Creedence Clearwater Revival ja Black Sabbath. Satisfaction oli bändin bravuuri.

Yhtye harjoitteli ahkerasti. Harjoituskämppiä oli parhaimmillaan kaksikin – yhteiskoulun jumppasalin takahuone tai maamiesseurantalon treenikämppä ja jopa salikin tarvittaessa. Treenejä tuli usein seuraamaan vuoden tai pari nuorempia faneja. Ja mukana tietysti bändin "manageri" Reijo.

Rikoksen ja rangaistuksen eka esiintyminen oli paikallisessa tapahtumassa Iin urheilukentällä syyskesästä 1969. Vahvistimissa oli tehoa yhteensä 150 wattia, mutta kentän vahtimestari epäröi järjestää sähköjä lainkaan, "siitä kun tulee niin kova meteli". Se oli sitä aikaa.

Rikos ja rangaistus oli koulukeikkabändi. Tanssipaikkakeikkoja oli vain muutamia. Yhtye esiintyi pääasiassa Iin, Yli-Iin ja muutaman muun koulun teinibileissä. Markku Koskinen Yli-Iin teinikunnan puheenjohtajana järjesteli keikkoja. Yli-Iin Nasevan bileisiin tuli bussilla väkeä Pudasjärveltä kysellen, onko Rikos ja rangaistus jokin elokuva. Yli-Iin kouluhipoissa oli tanssikielto, mutta ympyrää sai kävellä. Markku muisteli keskustelleensa hippojen valvojan kanssa siitä, onko hyppiminen tanssia vai ei.

Yli-Iin Nasevalle oli hankittu huvilupa ohjelmallista iltamaa varten. Iltamia verotettiin kevyemmin kuin varsinaisia tansseja. Lupa salli puolitoista tuntia soittoa esitetyn ohjelman jälkeen. Ja ohjelmaahan ei ollut. Kun virkavalta saapui kesken illan tarkastuskäynnille, bändiä pyydettiin kiireesti keskeyttämään. Jukka ja Make esittivät "ohjelmaksi" jonkinlaista rumpujen hakkausta.

Yhtyeen ura loppui siihen tavalliseen tarinaan – soittajat poistuivat palvelemaan isänmaata ja opiskelemaan. Sami ja edesmennyt Freedom -bändin keulahahmo Olli Koskela perustivat Child-yhtyeen, jossa Makekin soitteli pari keikkaa.

Bändiprojektin jälkeen eivät aktiiviset nuoret miehet jääneet laakereilla lepäämään. Niinpä Iissä järjestettiin kesäkuussa 1971 Suomen tiettävästi toiset rockfestarit, kaksipäiväinen Operaatio Villikissa. "Järjestelytoimikunta" muodostui lähinnä Jukasta ja Makesta Hannun toimiessa lavanrakennusvastaavana. Simo oli mukana, minkä intiltä ehti.

Lähteet:
Hannu Karjalainen: Oulu Pop History.