Klubit ja ravintolat
Rauhala
Mannenkatu 1.
Kunnallisneuvos Robert Åströmin 1894 rakennuttamasta huvilasta tuli monien vaiheiden jälkeen ylioppilastalo vuonna 1962. Ylioppilaskunnan jazzkerho järjesti talossa jameja, ja Oulun ylioppilasteatteri suosittuja diskoiltoja nimellä "Discoteque Harha-askel". Popyhtyeet soittivat säännöllisesti Rauhalan yo-tansseissa. Esimerkiksi syksyllä 1970 Rauhalassa keikkailivat Express, Wilds, Moby Dick ja Day Off.
Rauhalassa toimi muutaman kesäkauden legendaarinen kesäravintola. Se syntyi 1968, kun Rauhalan pihalle perustettiin Pohjois-Suomen messuja varten ulkoilmaravintola La Hacienda. Paikkaa kutsuttiin Patioksi, ja sana vakiintui oululaiskieleen tarkoittamaan kaikkia ravintolaterasseja. Vuonna 1969-71 ravintola toimi nimellä Kesäleski. Kirjava ohjelma sisälsi jazz-, pop- ja tanssiyhtyeitä, mutta myös "rohkeita" huveja kuten strip teasea.
Oulun yliopiston ylioppilaskunta oli Kesälesken aikoina kaupungin suurin ravintoloitsija asiakaspaikkojen määrän mukaan laskettuna. Suurisuuntaisuus tuotti lopulta suuret velat. Ravintolapuolta supistettiin ja toiminta siirrettiin erillisen yhtiön hoidettavaksi.
1970-luvulla Rauhalan käyttötarkoitusta vaihdettiin monesti. Se oli jonkin aikaa alkoholistien yömajana, ja talo pääsi rappeutumaan. Lopulta Rauhala avattiin uudestaan ylioppilastaloksi remontoituna 6.11.1981. 1980-luvulla se oli suosittu rock-keikkapaikka.
Rattori-lupi
Rattori-lupi oli Oulun teekkariyhdistyksen vuonna 1970 perustama ravintola. Nimi on oululainen väännös italiankielisestä trattoriasta. Toinen tulkinta nimestä saatiin, kun huumorintajuinen maatalouskoneliike lahjoitti teekkariyhdistykselle paikan somisteeksi vanhan traktorin, ouluksi "rattori".
Rattori toimi aluksi Lidströmin kaupan yläkerrassa Torikadun ja Albertinkadun kulmassa sijainneessa puutalossa. Elävän musiikin tarjonta lähti vilkkaasti käyntiin heti ensimmäisen toiminnanjohtajan Seppo Nuortimon aikana. Rattorissa kävi kotimaisen rockin parhaimmisto. Ohjelmassa oli myös jazzjameja ja viikoittainen lauluilta.
Rattorin tiskijukkien musiikillinen linja oli joko-tai. Alkuillasta aina kello kymmeneen asti he soittivat jazzia, soulia ja avant garde popmusiikkia. Loppuillan musiikki olikin pelkkää purkkapoppia ja muuta päivän listakamaa tyyliin Sweetin Co-co.
Vuonna 1976 Lidströmin talo purettiin ja Rattori-lupi siirtyi Asemakadulle Kauppahotellin taloon. Uusissa tiloissa paikan musiikkilinjaksi kiteytyi selkeästi rock. Esiintyjät olivat rockbändejä ja dj:t soittivat rockia. Diskomusiikin eriydyttyä omaksi genrekseen ja vallattua ravintoloiden äänimaiseman, Rattori oli pelkästään rockia soittavana paikkana harvinaisuus koko maan laajuudessa.
Keväällä 1981 Rattori muutti Asemakadun toiseen päähän. Linja säilyi – hyviä rockbändejä, toisinaan ulkomaisiakin esiintyjiä sekä kunnon rockia levyltä. Puheessa alettiin erottaa toisistaan "vanha Rattori", "keski-Rattori" ja "uusi Rattori". Konkurssi kaatoi uuden Rattorin lopullisesti 1980-luvun taitteessa. Nimi ja logo putkahtivat kylläkin vuonna 2000 Uuden seurahuoneen pubin yhteydessä.
Reidar
Ylioppilaskylä Välkkylän ravintola kehittyi 1970-luvulla erittäin suosituksi oululaisnuorten illanviettopaikaksi. Ohjelmassa oli tanssiyhtyeitä ja diskoja, sekä rockyhtyeitä. Opiskelijajärjestöjen juhlissa oli usein bändejä soittamassa. Kesäisin opiskelijaelämän hiljennyttyä paikka omaksui hieman "kesäleskimäisen" profiilin – oli strippareita ja tanssiorkestereita.
Seelari
OTPS:n eli Oulun Työväen Pursiseuran paviljonki Hietasaaren edustan Pöllisaaressa. "Seelarista oululaispopparien uusi jytäpaikka", otsikoi Oulu-lehti 28.1.1975. Avajaisiltana talo oli täysi, eli yleisöä oli 130 henkiloä. Seelarin viihtyisyyttä kiiteltiin, mutta sen syrjäistä sijaintia moitittiin yleisönosastolla. Diskoiltojen lisäksi Seelarissa oli paikallisten yhtyeiden keikkoja. Yleisön keski-ikä oli noin 17–18 vuotta, eli korkeampi kuin Kajaaninkadun diskossa.
Tetra
Oulun sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen talo eli niin sanottu teatteritalo Pakkahuoneenkatu 26:ssa. Tetra, eli T-club oli erittäin suosittu disko 1970-luvun alussa. Ilta oli jaettu dj:n ja bändin osuuksiin. Express-yhtye oli tavallinen rockvieras Tetralla. Oulu-lehdessä kirjoitettiin 1973 Tetran pitkistä jonoista. Ilo oli kuitenkin ohi 1974, kun talo päätettiin purkaa uuden toimistorakennuksen tieltä.
Cafe Adam ja Lillemor
Rattori-lupin lopettaessa toimintansa 1980-luvun lopussa, klubipulaa tuli paikkaamaan Pakkahuoneenkadun niin sanotulla järjestötalolla avattu tilava Cafe Adam. Siellä esiintyivät kotimaiset kärkinimet. Rakennuksen alakerrassa toimi boheemimpi Cafe Lillemor, jossa esiintyivät paikalliset bändit ja monet originellit vierailijat.
Lähteet:
Oulu-lehti 13.6.1968, 25.5.1969, 25.1.1973, 26.9.1974, 4.2.1975, 5.3.1981 ja 9.11.1981.
Oulun ylioppilaslehti 27.2.1970, 15.5.1970, 18.3.1976 ja 6.2.1981.
Kaleva 6.3.1964.
Markku Rättilä. Kaleva 15.1.2002.
Kari Sammo: Cafe Adam – puolen suomen rockmesta. Rumba 7/1990.
Hannu Karjalaisen haastattelu.