Tuiran Kamarikuoro

Valokuva: Tuiran Kamarikuoro.
Kuva: Studio Ilpo Okkonen.

Tämän sivun sisältö:

Tuiran Kamarikuoro on perustettu vuonna 1969. Tuiran kamarikuoro on oululainen sekakuoro, jossa on nelisenkymmentä aktiivista jäsentä. Tuiran Kamarikuoron perustaja ja ensimmäinen kuoronjohtaja oli Pekka Mäntymaa. Hänen johtajakaudellaan kuoro saavutti tunnustetun taiteellisen tason.

Mäntymaa toimi Tuiran Kamarikuoron johtajana kaksikymmentä vuotta. Hänen johtajakautensa päättyi kuoron 20-vuotisjuhlakonserttiin marraskuussa 1989. Mäntymaan jälkeen kuoronjohtajaksi tuli Leena Hyvönen. Vuodesta 1998 kuoroa on johtanut Risto Laitinen. Vuonna 2017 Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto palkitsi Laitisen hänen tieteen ja kuoromusiikin hyväksi tekemästä työstä.

Tuiran Kamarikuorolla on ollut koko historiansa ajan hyvin aktiivisia varajohtajia. Sekä Leena Hyvönen että Risto Laitinen ovat hoitaneet varajohtajan tehtäviä ennen kuoronjohtajaksi siirtymistä. Sama suuntaus on jatkunut. Vuonna 2001 kuoron varajohtajaksi tuli Marko Patronen, jonka erikoisosaamista ovat bysanttilaiset ja vanhavenäläiset kirkkolaulut. Nykyään kuoron varajohtajana toimivat Kaisu Koivurova ja Tuija Pasanen.

Musiikki

Vuosina 1969–1989 Tuiran Kamarikuoron ohjelmisto koostui lähinnä kirkko- ja kamarimusiikista, sillä kuoronjohtaja Pekka Mäntymaa työskenteli urkurina Oulun eri seurakunnissa. Ensimmäisinä toimintavuosinaan Tuiran kamarikuoro esitti puhtaasti hengellistä musiikkia, joka painottui lähinnä a cappella –laululle. Vuodesta 1972 lähtien kuoro on esittänyt myös suurimuotoisempia, säestyksellisiä teoksia, esimerkiksi Antonio Vivaldin Glorian.

Leena Hyvösen johtajakaudella ohjelmisto monipuolistui. Kamari- ja kirkkomusiikin perinnettä ei unohdettu, mutta ohjelmistoon tuli kuitenkin lisää maallisia teoksia 1900-luvun säveltäjiltä. Tuiran Kamarikuoron ohjelmisto on monipuolinen sisältäen klassista ja modernia kamarikuoromusiikkia sekä kotimaista ja ulkomaista kuoromusiikkia eri aikakausilta ja tyylisuunnista. Klassista musiikkia edustavat muun muassa Bach, Bruckner, Haydn, Madetoja ja Sibelius. Moderneja sävellyksiä kuoro on valinnut muun muassa Einar Englundin, Pekka Kostiaisen ja John Tavenerin tuotannosta. Kuoron ohjelmisto on pysynyt samanlaisena Risto Laitisen aloitettua kuoronjohtajana.

Ulkomaille suuntautuvien esiintymismatkojen ohjelmisto sisältää suomalaisten 1900-luvun säveltäjien maallista ja hengellistä musiikkia sekä eurooppalaista musiikkia aina 1500-luvulta alkaen. Esiintymismatkoilla kuoro haluaa antaa yleisölleen katsauksen suomalaisesta kuorokulttuurista sellaisena kuin se sillä hetkellä näyttäytyy.

Tuiran Kamarikuorolle sävelletty musiikki

Kuoronjohtajat Pekka Mäntymaa ja Risto Laitinen ovat säveltäneet Tuiran Kamarikuorolle kantaesityksiä. Mäntymaa sävelsi kuorolle useita teoksia, joista vaikuttavin on neliosainen teos Elämän seppele, joka pohjautuu Hannu Väisäsen maalaamiin Pyhän Tuomaan kirkon taideteoksiin. Teoksen tekstit ovat Anna-Maija Raittilan käsialaa. Risto Laitinen sävelsi kuoron vuonna 1995 ilmestyneelle levylle Vasten valoa piirtyvää sävellyksen Juliet. Hän on kirjoittanut Tuiran kamarikuorolle myös pienoisoopperan Talo, jonka soitinyhtyeen kokoonpano oli erikoinen, sen muodostivat pasuuna, rummut ja sello. Lisäksi Laitinen teki Tuiran Kamarikuoron 30-vuotisjuhlaan Nostalgia-musikaalin, joka oli koreografian, ohjauksen ja solistien osalta kuoron omaa tuotantoa. Ainoastaan soitinyhtye oli koottu avustajista. Musikaali pohjautuu Marja-Leena Mikkolan teksteihin.

Kuoron 40-vuotisjuhlassa kantaesitettiin Laitisen toinen pienoisooppera, Sopraanon kuolema. 50-vuotisjuhlakonsertissaan 13.10.2019 kuoro kantaesitti Risto Laitisen, Lauri Nurkkalan sekä Jouko Tötterströmin kuoroteokset. 

Kuoron toiminta

Tuiran Kamarikuoron toiminta on vuosien varrella vilkastunut, minkä vuoksi toiminnan sujumisen turvaamiseksi kuoro valitsee keskuudestaan luottamushenkilöitä eri tehtäviin. Päätehtäviä hoitavat musiikillinen johtaja, puheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja, mutta heidän lisäkseen erilaisista järjestelytehtävistä vastaavat muun muassa äänenharjoittajat, äänenvalvojat, puvustonhoitaja, nuotistonhoitaja sekä tiedotussihteeri.

Tuiran Kamarikuoro on saanut avustusta Oulun tuomiokirkkoseurakunnalta ja lisäksi kuorolla on mahdollisuus harjoitella seurakunnan tiloissa. Tällainen taloudellinen tuki on luonut pohjan Tuiran Kamarikuoron toiminnalle. Lisäksi kuoro kerää toiminnalleen rahoitusta apurahojen ja konserttiohjelmiin hankittujen ilmoitusten kautta. Viime vuosina yksi kuoron merkittävimmistä tulonlähteistä on ollut avustaminen oopperoissa.

Harjoitteleminen

Tuiran Kamarikuoro harjoittelee säännöllisesti. Äänenhuoltajana on vuodesta 1998 toiminut laulupedagogi Sari Hourula. Hän huolehtii harjoituksissa äänenavauksista sekä antaa laulajille kommentteja ja ohjeita kuoron soinnin nostamiseksi parhaalle tasolle. Lisäksi kuorolaisilla on mahdollisuus saada yksilöllistä ohjausta. Tuiran Kamarikuoron jäsenille on järjestetty myös ilmaisutaidollista koulutusta sen jälkeen, kun kuoron näyttämölliset esiintymistilaisuudet ovat lisääntyneet.

Esiintyvä Tuiran Kamarikuoro

Tuiran Kamarikuoro konsertoi vuosittain Oulun seuduilla ja muuallakin. Jo lähes kaksikymmentä vuotta kestänyt yhteistyö Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa on tuonut Tuiran Kamarikuorolle useita esiintymisiä seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa. Sen lisäksi kuoro on järjestänyt omia kirkkokonsertteja, esittäen muun muassa Janácekin, Kodalyn ja Rossinin suurimuotoisia kuoroteoksia. Tuiran Kamarikuoro on esiintynyt myös useissa hyväntekeväisyystilaisuuksissa eri puolilla Oulua. Lisäksi kuoro on tehnyt konserttikiertueita muualle Suomeen.

Kuoro on tehnyt tiivistä yhteistyötä Oulun oopperan kanssa. Yhteisiä oopperaproduktioita on tehty vuosina 1999–2020 yhdeksän kappaletta. Kuoro on esiintynyt vuosittain Oulu Sinfonian kanssa.

Tuiran Kamarikuoro on ollut suosittu esiintyjä myös kotimaan ulkopuolella ja kuoro onkin tehnyt parikymmentä konserttimatkaa ulkomaille. 1970- ja 1980-luvulla kuoron matkat suuntautuivat Eurooppaan, mutta 1990-luvulla kuoro on käynyt esiintymässä myös kaukomailla. Esimerkiksi vuonna 1994 Tuiran Kamarikuoro esiintyi Japanin Tokiossa kutsukonsertissa Hokutopian kansainvälisillä musiikkijuhlilla. 2000-luvulla esiintymismatkoja on tehty Espanjaan, Sveitsiin sekä Norjaan.

Tuiran Kamarikuoro on saanut palkintoja erilaisista kuorokilpailuista. Vuonna 1975 kuoro osallistui Tampere in Chorus -kilpailuun saaden parhaan kuoron diplomin, jossa on kolme kultaleimaa. Vuosina 1979 ja 1983 Tuiran Kamarikuoron kvartetti voitti ensimmäiset palkinnot Kouvolan valtakunnallisissa kvartettikilpailuissa.

Äänitteet

Tuiran kamarikuoro. Tuiran Kamarikuoro, 1976.
Kohti uutta kevättä: Heikki Klemetin sävellyksiä ja sovituksia. Herättäjä-Yhdistys, 1980.
Hyvyyttäs saamme julistaa. Tuiran Kamarikuoro yhdessä Te Deum -kuoron kanssa. Herättäjä-Yhdistys, 1986.
Vasten valoa piirtyvää. Tuiran Kamarikuoro, 1995.
Yli sinisen yön – sata vuotta suomalaista kuoromusiikkia. Tuiran Kamarikuoro, 2002
Magnum Mysterium. Tuiran Kamarikuoro, 2004.

Lähteet:
Kuoron kotisivu: www.tuirankamarikuoro.fi
Kokko, Anni 1999. Tuiran kamarikuoro suunnittelee jo ensi vuotta. Pohjolan työ 19.11.1999
Terttu Kortelaisen sähköpostihaastattelu 17.9.2019 ja 6.4.2005.
Stjerna, Elna (toim.): Tuiran Kamarikuoro 1969–1999. Oulu: Tuiran Kamarikuoro.
Tuiran Kamarikuoro 1969-1989. Oulu: Tuiran kamarikuoro.
Tuiran Kamarikuoro r.y.  Hakupäivä 19.3.2005.