Garbo 1985–

Esa Eloranta: laulu, kitara
Tuomo "Tumppi" Niemelä: kitara
Kari Södö: basso
Kari Kuivamäki: koskettimet
Kai "Benson" Penttilä: rummut

Garbo perustettiin alkusyksystä 1985. Benson Penttilä ehdotti Esa Elorannalle Amerikan rock -tyylisen bändin perustamista. Yhtyeeseen löytyi heidän kaveripiiristään kitaristiksi Tumppi Niemelä, basistiksi Kari Södö ja kosketinsoittajaksi Kari Kuivamäki. Nimensä yhtye sai, kun Esa Eloranta kioskilla käydessään näki lehdessä otsikon "Greta Garbo 80 vuotta". Nimen kanssa tuli kiire, koska yhtye sai levytyssopimuksen nopeasti. Bändi lähetti demonsa kolmeen levy-yhtiöön, joista kaksi kiinnostui bändistä. Toinen niistä, Matin ja Tepon M & T Tuotanto, oli samoihin aikoihin etsimässä "Suomen Springsteeniä". Garbo osui oivallisesti tähän saumaan ja yhtiöstä otettiin yhteyttä saman tien.

Jenkkirockia suomalaisella mentaliteetilla soittaneen Garbon suurimpia innoittajia olivat nimenomaan Bruce Springsteen ja Tom Petty. Esa Elorannan tekstit pyrkivät olemaan realistisia ja maanläheisiä Ensimmäinen single Poika julman maan julkaistiin jo tammikuussa 1986. Kappale oli kohtalainen hitti ja on edelleen Garbon tunnetuimpia lauluja. Esikoisalbumi Julma maa julkaistiin samana vuonna. Albumin tuotti ulkomaillakin meritoitunut Jimi Sumén. Ennen sitä Eki Tuormaa oli korvannut Kari Kuivamäen yhtyeen kosketinsoittajana.

Toinen albumi Garbo julkaistiin syksyllä 1987. Sitä edelsi alkukeväällä ilmestynyt single Ei kenenkään maa, joka myös osoittautui hitiksi ja pärjäsi Ylen radio-ohjelmassa Rokkimittari.

Vuonna 1988 Garbon kokoonpanon muuttui, kun Tumppi Niemelä ja Kari Södö jättivät yhtyeen. Tilalle tulivat kitaristi Esko "Elvis" Lassila ja basisti Pasi Päätalo. Uudella kokoonpanolla yhtye julkaisi samana vuonna Suomalainen unelma -ep:n. Yhtye oli siirtynyt Megamania-levy-yhtiön artistiksi. Seuraavana vuonna ilmestyi kolmas täyspitkä albumi Pitkä tie. Garbo hajosi vielä samana vuonna.

Marraskuussa 1992 Garbo päätti soittaa nostalgiakeikan Oulussa, minkä seurauksena vanha tuikku syttyi jälleen liekkiin. Keikan vastaanotto oli erittäin positiivinen, ja Garbo päätettiin kasata uudestaan. Uuteen kokoonpanoon kuuluivat Eloranta, Penttilä, Södö ja uusina jäseninä kosketinsoittaja Tapsa Louhimo ja kitaristi Nixu Nikula.

Uudella kokoonpanolla yhtye nauhoitti albumin Risteys, joka ilmestyi alkuvuodesta 1993. Albumilta julkaistiin mukavasti radiosoittoa saaneet singlet Ikuisesti sun, Lady Huhtikuu ja Pysäkki. Viides täyspitkä albumi Miehuuskoe julkaistiin vuonna 1994. Albumi jäi sillä erää yhtyeen viimeiseksi studioalbumiksi.

Garbo vetäytyi telakalle kitaristi Nixu Nikulan kuoltua vuonna 1995. Tämän tragedian jälkeen yhtye ei kokenut jatkamista mielekkääksi vaikka tekikin vielä joitakin keikkoja. Tuolloin toisena kitaristina toimi ensin Tumppi Niemelä ja myöhemmin Jussi Kallio. Garbolta ilmestyi vielä vuonna 1995 kokoelma-albumi 10 vuotta – Parhaat, joka sisälsi kolme uutta kappaletta ja tunnetuimmat hitit menneiltä vuosilta.

Vuonna 2003 Garbo aktivoitui uudestaan, kun Benson Penttilä ehdotti muun muassa The Bootsista tutun Jamppa Heikkisen kiinnittämistä kokoonpanoon. Heikkistä lukuun ottamatta kokoonpano oli sama kuin lopettamisen aikoihin 1990-luvun puolivälissä. Levyttäväksi yhtyeeksi Garbo teki paluun vuoden 2005 Kruunaa ja klaavaa -albumilla. Myös kysyntää keikoille on riittänyt mukavasti.

Esa Eloranta on ollut aktiivinen musiikkirintamalla myös Garbon toiminnan hiljaisimpina aikoina. Vuonna 1989 hän julkaisi sooloalbumin Kipinä, toinen sooloalbumi Jotain pysyvää julkaistiin vuonna 1998. Viimeisin sooloalbumi Yksi pyyntö – Tuhat tarinaa ilmestyi vuonna 2007. 

Soolouransa lisäksi Esa Eloranta on levyttänyt useiden yhtyeiden kanssa. Vuonna 1991 ilmestyi albumi Pienet suuret teot yhtyeen Esa Eloranta & Ihmeidentekijät kanssa. Yksi Elorannan projekteista oli Kultakurkut-yhtye, johon kuuluivat hänen lisäkseen kolme muuta tunnettua raspikurkkua, Bablo, Harri Marstio ja Eero Raittinen. Kultakurkut julkaisi omaa nimeään kantaneen albumin vuonna 2002. Nykyisin Eloranta vaikuttaa myös kantrihenkisessä Heartworn-yhtyeessä, jolta ilmestyi vuonna 2006 yhtyeen nimeä kantanut albumi. Tämän lisäksi Elorannalle on ollut lukuisia pienimuotoisia projekteja. Hän on myös tehnyt kappaleita muille artisteille, kuten esimerkiksi Bablolle ja Jari Sillanpäälle.

Tumppi Niemelä, Nixu Nikula ja Benson Penttilä vaikuttivat Astro Lanes -yhtyeessä. Nykyisin Niemelä toimii Doggtown -yhtyeen laulajana. Hän on myös julkaissut sooloalbumin ja erityisesti hänet muistetaan lukuisien oululaisten yhtyeiden tuottajana takavuosina. Benson Penttilä oli mukana edesmenneen Hannu Karjalaisen H.K. Karjalainen & Austin Mailer -bändissä. Jarmo Heikkinen on vaikuttanut The Bootsin lisäksi The Ramblersissa ja soittanut Kauko Röyhkän ja Pelle Miljoonan bändeissä.

Lähteet:
Esa Elorannan kyselylomakehaastattelu.
Eerola, Antti: Esa Eloranta – matalan profiilin vanki. Rumba 7/1994, s. 20.
Garbolla on asiaa. Rumba 8/1986, s. 7.
Julman maan tarinoita. Rumba 16/1986, s. 17.
Esa Elorannan kotisivut.