Kuusrock 1974

Tämän sivun sisältö:

Kokemus karttuu

Ensimmäinen, kolmen päivän juhla oli liian raskas niin yleisölle kuin tekijöilleenkin. Vuodesta 1974 lähtien Kuusrock pidettiin kaksipäiväisenä, lauantaista sunnuntaihin kestävänä festivaalina.

Oulun nuorten musiikkiklubi -72 lopetti toimintansa. Festivaalityötä jäi jatkamaan pieni ydinporukka. Uuteen tiimiin kuulivat Markku Hännisen lisäksi talouspäällikkö sekä kiinteistö- ja teknisen puolen vastaava. Virallisena järjestäjätahona jatkoi Oulun sosiaalidemokraattinen nuorisoyhdistys. Oulun kaupungilta anottiin tukea Turun musiikkijuhlien mallin mukaan, mutta sitä ei myönnetty. Festivaali sai tulla toimeen omin voimavaroin.

Valokuva: Yleisömeri Kuusrockissa vuonna 1974
Sinistä ja valkoista: farkkukansa kokoontui jytäämään Kuusisaareen. Kuva: Markku Hänninen.

Bändituonnin perusteet

Vuoden 1974 Kuusrockiin haluttiin ulkomainen listabändi. Markku Hänninen oli käynyt opintomatkalla Readingin rockfestivaalilla Englannissa sekä vieraillut ulkomaisissa levy-yhtiöissä. Pelin henki tuli pian selväksi. Pienen, kaukaisen ja tuntemattoman festivaalin ei kannata kysellä tähtiesiintyjiä suoraan, vaan hyvän promoottorin välityksellä. Yhteistyö Antti Einiön manageritoimiston kanssa kehittyi tiiviiksi.

Tähtiesiintyjän saattoi saada vain, jos tämä oli jo tulossa kiertueelle lähialueille, esimerkiksi Skandinaviaan. Pistokeikalle saattoi saada nousevan kyvyn, jonka maine ei vielä ole vakiintunut ja jota levy-yhtiö tuki. Tällä tavoin saatiin Ouluun 1980-luvulla Iron Maiden ja Savatage. Kolmas tapa oli palkata takavuosien suuruus silloin, kun yhtye on aloittamassa uudelleen toimintaansa tauon jälkeen. Tällaisia uudelleenlämmittelijöitä Oulussa olivat muun muassa The Pirates ja Mountain.

Englannin jytää

Kuusrockin ohjelmafilosofia alkoi muotoutua jo 1974. Lauantaiksi oli "raivoisaa rock-meininkiä ja sunnuntaiksi kuuntelumusaa". 'Kuuma ulkomainen nimi' oli myös tulossa, newcastlelainen Geordie-yhtye. Singlet All Because of You ja Black Cat Woman olivat menestyneet hyvin Englannin listoilla. Bändin keulakuva oli karheaääninen Brian Johnson, josta tuli kuusi vuotta myöhemmin AC/DC:n laulaja.

Geordien esiintymisvuoron lähestyessä lauantain loppuillasta taivas oli mennyt pilveen ja oli tavallista hämärämpää. Yhtyeen manageri vaati esiintymislavalle valolaitteita. Järjestäjien selitykset Pohjolan yöttömästä yöstä eivät menneet läpi, joten he joutuivat nopeasti kyhäämään lavavalot diskospoteista ja muista lampuista.

Brittibändin keikka oli Oulussa vielä harvinainen tapaus. Lehtiarvostelija ei kuitenkaan kumarrellut kuvia, vaan ruoti Geordieta lähes maaotteluhengessä: Yhtyeen meininki oli rajua ja "yleisöä kosiskelevaa". Geordie oli arvion mukaan kotimaisia bändejä edellä fiilingissä, mutta ei niinkään taidoissa. Toisen lehden jutussa yhtye kuitattiin Sladen jäljittelijäksi, joskin kirjoittaja myönsi vokalisti Johnsonin ansiot.

Glam rock: Kiiltokuteita ja liukulettejä

Glam rock -tyyliin kuuluivat näyttävä show, kiiltävät kuteet ja ristiin pukeutuminen. Glam oli camp-henkisyydessään tahallisen liioiteltua. Sen itseironia jäi kuitenkin monilta huomaamatta. Joidenkin mielestä rock oli rehellinen musiikinlaji, joka ei tarvitse tuekseen "halpahintaista yleisön kosiskelua" eikä "keikarimaisia esiintymisasuja". Tyylin muutos arkisesta farkkuasusta kimalteisiin oli pahin mahdollinen virhe – artisti "myi itsensä kaupallisuuden alttarilla".

Alwari Tuohitorvea kritisoitiin vaatteilla keikaroijaksi, mutta yhtyeen maanläheinen ja humoristinen esiintyminen oli kuitenkin yleisön mieleen. Räävitön Juice Leskinen & Coitus Int. debytoi Kuusrockissa sunnuntaina ja nousi päivän kohokohdaksi.

Hurriganes esiintyi toisen kerran Oulussa. "Vahva "rock'n'roll nostalgiayhtye", tuumittiin. Vuoden sisällä yhtyeestä tuli ehdoton yleisömagneetti. Myös progebändit Tasavallan Presidentti ja Kosmos saivat hyvät arviot. Kosmoksen riveissä soittivat aiemmin oululaisissa bändeissä vaikuttaneet Ami Jaara ja Poku Tarkkonen.

Ei uutta länsirintamalta

Kehuva mainonta ja listasingle eivät aina takaa laatua. Ruotsista tulleet kaksi yhtyettä eivät tehneet Kuusrockissa kummoista vaikutusta. Tyttöbändi NBQ kuitattiin lehtijutussa Elkie Brooks -jäljittelijäksi ja glam rock "meikkiyhtye" Tears pelkäksi Slade-kopioksi.

Vuoden 1974 Kuusrockin järjestelyt toimivat hyvin. Festivaali vakiinnutti asemansa kotimaan merkittävien rockfestivaalien joukossa. Kaikkia kaupunkilaisia tapahtuma ei kuitenkaan miellyttänyt. Musiikin melusta, suuren väkijoukon aiheuttamista lieveilmiöistä ja muutamista järjestyshäiriöistä uutisoitiin tunnollisesti.

Esiintyjät

Lauantai 6.7.
Battaglia
Pastori Pohjalainen & Defiers
Hullujussi
Remu & Hurriganes
Isokynä Lindholm & Orfeus
NQB (Ruotsi)
Alwari Tuohitorvi
Geordie (Englanti) 

Sunnuntai 7.7.
Express (Oulu)
Tabula Rasa
Kosmos
Juice Leskinen & Coitus Int.
Matthews
Tears (Ruotsi)
Tasavallan Presidentti

Kahden päivän pääsylippu 22 markkaa.

Lähteet:
Hintsala, Juha. Kultakaivos: Kuusrock.
Mustonen, Kari. Oulu-lehti 7.5.1974 ja 11.7.1974.
Nettamo, Kari. Kaleva 9.7.1974.