Amani

Tämän sivun sisältö:

Historiaa

Amani on Suomen Lähetysseuran yhteydessä toimiva kuorosta ja muusikoista koostuva musiikkiryhmä. Amanin kotipaikka on Oulu.

Amani aloitti toimintansa vuonna 1976 nimellä Lapiosalmen nuorten lauluryhmä, joka lyhennettiin myöhemmin muotoon Lapiosalmikuoro. Vuonna 1988 otettiin käyttöön nykyinen nimi. Amani on suahilin kieltä ja se tarkoittaa rauhaa. Alusta lähtien kuoron keskeinen idea oli omistautua afrikkalaiselle musiikille. Musiikin tekemisessä Amani on pitänyt tehtävinään eri kulttuurien ja ikäryhmien raja-aitojen murtamista, evankeliumin levittämistä ja lähetystyöstä kertomista.

Kuoron toiminta

Tammikuussa 2012 Amani juhli 25-vuotista taivaltaan. Laulajien määrä on vaihdellut ajan mittaan. Viime aikoina mukana on ollut kymmenkunta laulajaa sekä viiden hengen bändi. Amaniin pyritään mukaan pääsykokeiden kautta.

Amani on kutsunut kunniajäsenikseen useita henkilöitä, muun muassa Tuula Tötterströmin, Kerttu Loukusan, Tuula Pelkosen, Eija Pohjosenperän ja Jouko Lankisen. Yhteistä kunniajäsenille on se, että he ovat olleet mukana Amanin toiminnassa sekä lähetystyössä kehitysmaissa. Amanin kummikohteena puolestaan on ollut lähetystyö Etelä-Tansaniassa Mtwara-Lindin alueella.

Amanin musiikki

Amani esittää pääasiassa itä- ja eteläafrikkalaista musiikkia, jota on kerätty eri lähteistä. Amani on käynyt kolme kertaa Tansaniassa saamassa vaikutteita aidosta afrikkalaisesta musiikkikulttuurista. Nämä matkat tehtiin vuosina 1987, 1992 ja 2000.

Osa yhtyeen kappaleista on ikivanhoja heimomelodioita, osa on uudempaa tuotantoa. Yhtye on itse sanoittanut suomeksi ja uudelleen sovittanut musiikin, joka kuitenkin sykkii yhä aitoa afrikkalaista sykettään. Amanin musiikin kuvaillaan olevan rock-gospelin ja kansanmusiikin välimaastoa. Musiikissa kuulee tansanialaista moniäänistä laulua, senegalilaisia rumpuja ja eteläafrikkalaista bändisoitantaa.

Tanssi on tärkeä osa musiikillista ilmaisua, ja Amanin esiintymisistä jääkin aina myös aurinkoinen mieli. Yhtyeestä säteilee poikkeuksellisen voimakas musiikin tekemisen ja esittämisen ilo ja rento yhteishenki.

Amani tarjoaa perinteisten konserttien rinnalla myös Afrikka-messua, jota voidaan viettää niin päiväjumalanpalveluksena kuin ehtoollismessunakin. Konserttien ja Afrikka-messujen lisäksi Amani järjestää tarvittaessa myös afrikkalaiseen musiikkiin ja lähetystyöhön liittyviä työpajoja esimerkiksi rippikoululaisille, isosille tai muille ryhmille.

Amanin Facebook-sivulla on kuoron uutisia sekä musiikkinäytteitä.

Amani on pitkän taipaleensa aikana julkaissut yhteensä kymmenen äänitettä, useimmat niistä Amani -nimen aikana. Vuonna 2003 ilmestyneellä Neema-levyllä kuullaan satoa kuoron Tansanian-matkoilta. Levy sisältää perinteiseen heimomusiikkiin pohjautuvia hengellisiä lauluja Tansaniasta, Etelä-Afrikasta, Botswanasta ja Ghanasta. Musiikissa on myös vaikutteita afropopista ja länsimaisesta kevyestä musiikista.

Levyn musiikki on iloisen tarttuvaa, soivan kaunista ja rytmikästä. Sanoitusten sisällöt vaihtelevat riemukkaista kiitoslauluista sodan ja vainon alla kärsivien kansojen toivon lauluihin. Upendo-levy julkaistiin kesällä 2006 lähetysjuhlilla. Levyn tuotti Suikki Jääskä, ja sen kustansi Suomen Lähetysseura.

Äänitteet

Amani-nimellä
Amani. Finngospel, 1989.
Kuulen askeleet. Finngospel, 1991.
Lauluja pihoilta. Suomen Lähetysseura, 1994.
Kivet huutavat. Amani, 1999.
Neema. Groove Records, 2003.
Upendo. Rainmaker Music, 2006.
Matkalla. Amani, 2010

Lapiosalmikuoro-nimellä
Iloitkaa – Haya Shangilia. Finngospel, 1986. Lp-levy / C-kasetti.

Nuottijulkaisut
Aamua kohti  – zairelainen messu. Suomen Lähetysseura, 1994.
Lauluja Pihoilta. Suomen Lähetysseura, 1994.

Lähteet:
Amanin verkkosivut  [Hakupäivä 2.11.2005]
TN: Amani konsertoi Ruukissa. Siikajokilaakso 20.5.1999, s. 5.
Ahlsten, Martti: Hittimies ja hyvää musaa (Oulu-gospel Oulun Urheilutalossa). Kaleva 3.11.2003, s. 15.
Juutinen, Hannu: Amani teki unelmamatkan Tansaniaan. Suomen Lähetyssanomat nro 6–7/2001, s. 52–53.