Oulun Fröökynät
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Tyttökuoro Oulun Fröökynät perustettiin vuonna 1988. Vuodesta 2006 kuoro on tunnettu nimellä Nuorisokuoro Oulun Fröökynät. Kuoron kokoonpanoon kuuluu viitisenkymmentä iältään 7–22-vuotiasta laulajaa. Kuoron sisällä toimii vanhempien tyttöjen noin 10-henkinen lauluryhmä Friidut.
Kuoron jäsenet muodostavat tiiviin ryhmän, joka toimii yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kuorolla on myös kasvattava vaikutus; esiintymisten, leirien ja yhteisten matkojen kautta opitaan yhteistyötä, vastuuta ja saadaan elämyksiä.
Fröökynöiden ensimmäinen kuoronjohtaja oli opettaja Liisa Räisänen. Hän loi pitkäaikaisella työllään kuoron toiminnalle hyvät edellytykset. Fröökynöitä ovat johtaneet myös Marjaana Argillander, Sonja Perkola, Kirsti Karhumaa sekä Ruusa Saarinen. Vuoden 1999 syksystä kuoronjohtajana on toiminut Ahti Sepp. Hän on työskennellyt kuoronjohtajana ja musiikinopettajana Virossa ja Suomessa. Seppin myötä Fröökynöiden ohjelmistosta on muotoutunut kansainvälisempi ja monipuolisempi.
Kuoron toiminta
Fröökynöiden toimintaa johtaa kuoron johtokunta. Lisäksi vanhemmista kuorolaisista on koottu kuoroneuvosto, johon valitaan vuodeksi kerrallaan puheenjohtaja, sihteeri ja viisi jäsentä. Kuoroneuvoston tehtäviin kuuluu muun muassa harjoittelurauhasta huolehtiminen, harjoitus- ja konserttiohjelmien laatiminen yhdessä kuoronjohtajan kanssa, avustaminen koelaulutilaisuuden järjestämisessä sekä vapaa-ajantoiminnan järjestäminen laululeireille ja laulupäiville. Lisäksi kuoroneuvosto toimii kuorolaisten edustajana kuoroa koskevissa asioissa.
Kuoron taustajärjestönä toimii Oulun Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys eli Oulun NMKY ry. Yhdistys pyrkii toiminnallaan kehittämään jäseniään niin fyysisesti, henkisesti kuin hengellisestikin. Länsimaissa Nuorten Miesten Kristillisten Yhdistysten toimintamuodot ovat monipuoliset ja antavat erilaisia harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille tytöille ja pojille, naisille ja miehille. Ohjelmaan kuuluvat muun muassa kulttuuri, liikuntakasvatus, musiikki, partio- ja nuorisotyö.
Laulajaksi Fröökynöihin
Laulajien vaihtuvuus on Oulun Fröökynöissä melko suurta, sillä aina joku tytöistä luopuu kuoroharrastuksesta syystä tai toisesta. Näin ollen kuoro tarvitsee koko ajan uusia laulajia riveihinsä. Fröökynät hakee lisää laulajia säännöllisesti järjestettävien koelaulujen kautta. Koelauluja järjestetään kahdesti vuodessa, tammi- ja elokuussa, laulukausien alkaessa. Kaikilla oululaisilla ja lähikuntien tytöillä on mahdollisuus osallistua koelauluihin ja päästä laulamaan kuoroon. Peruslaulutaidon lisäksi lukutaito on ainoa vaatimus uusille laulajille.
Oulun Fröökynöiden yhteydessä toimii lisäksi vuonna 1999 perustettu Lauluflikat, joka valmentaa uusia laulajia Fröökynöihin. Lauluflikoissa laulavat tytöt ovat 6–12 -vuotiaita. Lauluflikkojen johtajana toimi syksystä 2000 Marja Kansanen. Kaudella 2004–2005 tehtävässä toimi Elina Wideman. Vuodesta 2006 Ahti Sepp on johtanut myös Lauluflikkoja.
Vuosina 1993–1994 Fröökynöiden harjoituskuorona toimi Pikkufröökynät.
Harjoitteleminen
Kuorolla on säännölliset viikoittaiset harjoitukset. Harjoitukset aloitetaan äänenavauksella, minkä jälkeen keskitytään kappaleiden harjoitteluun. Viikoittaisten harjoitusten lisäksi kuorolaisille järjestetään vähintään neljä kertaa vuodessa laululeiri. Leireillä päivät täyttyvät suurelta osin harjoituksista. Laulamisen ja omien ohjelmien esittämisen lisäksi leireillä pelataan ja leikitään yhdessä ja vahvistetaan näin yhteistyötä. Fröökynät on osallistunut myös yhteispohjoismaiselle Norbusang-kuoroleirille, joka järjestettiin vuonna 1991 Helsingissä.
Fröökynöiden musiikki
Fröökynöissä laulavat tytöt saavat laajan musiikkikasvatuksen kuoron kautta. Kuoron ohjelmisto on monipuolinen, se sisältää musiikin eri tyylejä keskiaikaisesta hengellisestä kirkkomusiikista kansanlauluihin ja perinteiseen naiskuoro-ohjelmistoon. Fröökynöiden ohjelmistoon kuuluu paljon myös eri kulttuureiden musiikkia. Lisäksi kuoro esittää useiden suursäveltäjien, kuten Bob Chilcottin, Johann Sebastian Bachin, Oskar Merikannon ja Jean Sibeliuksen, teoksia. Fröökynät laulavat sekä a cappella -tyylillä että säestettynä, minkä vuoksi kuoro harjoittelee aktiivisesti erilaisia laulutekniikoita.
Oulun Fröökynöille ei ole sävelletty kantaesityksiä, mutta kuorolla on työstänyt oululaisen laulusarjan, jonka kuoronjohtaja Ahti Sepp on sovittanut. Oulun Fröökynät on levyttänyt kolme levyä. Kuoron 20. juhlavuoden konserttitaltiointi Tyttö ja laulu ilmestyi 2009. Omakustannelevy …kaunis on on äänitetty vuosina 2001 ja 2003. Lisäksi vuonna 1996 ilmestyi Oulun NMKY:n 100-vuotisjuhlaäänite Että he kaikki olisivat yhtä. Fröökynät esiintyvät äänitteellä kahden kappaleen verran.
Esiintyvä Fröökynät
Vuosittain Oulun Fröökynät esiintyy useissa konserteissa ja muissa tilaisuuksissa. Kuoro pitää Oulussa säännöllisesti kevätkonsertin sekä isänpäiväkonsertin. Fröökynät myös avustaa sopimuksen mukaan jumalanpalveluksissa. Kuorolle tyypillisiä esiintymispaikkoja ovat kirkot ja konserttisalit. Lisäksi Fröökynöillä on muita esiintymisiä, jotka ovat yleensä tilauksesta.
Fröökynät tekee musiikillista yhteistyötä Oulun Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen kaikkien kuorojen ja musiikkiosastojen – Mieslaulajien, puhallinyhtye Vaskiveikkojen ja Ynnin Poikien – kanssa. Yhteiskonsertteja järjestetään vuosittain: Ynnin kevätmatinea maaliskuussa, vapputapahtuma lyseolla, Ynnin kirkkomusiikki-ilta lokakuussa ja Ynnin itsenäisyyspäivän sävelhartaus.
Fröökynät on tehnyt yhteistyötä myös Oulun kaupunginteatterin kanssa. Fröökynöistä oli laulajia mukana Giacomo Puccinin oopperan La Bohèmen kuorokokoonpanossa vuonna 2002. Oopperakuorossa oli Fröökynöiden lisäksi laulajia Kirjosista, Tuiran kamarikuorosta ja Ynnin Pojista. Oopperan ohjauksesta vastasi Leena Salonen ja musiikkia johti Arvo Volmer.
Oulun Fröökynät on osallistunut useisiin kuorokilpailuihin ja kuorokatselmuksiin. Tampereen Sävel 1991 -tapahtumassa kuoro palkittiin kultaleimalla. Vuonna 1995 Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa nuorisokuoro sai yhden hopealeiman ja lapsikuoro kolme pronssileimaa. Fröökynät esiintyi Kempeleen kansainvälisillä kuorofestivaaleilla vuosina 1994 ja 2001. Lisäksi kuoro on tehnyt konserttimatkoja muun muassa Belgiaan, Saksaan, Unkariin ja Viroon. Vuonna 2008 kuoro osallistui Prahassa YMCA Europe -festivaaleille. Vuonna 2010 kuoro esiintyi Tanskassa Århusin kuorofestivaalilla ja vuonna 2012 Limerickissä Irlannissa.
Äänitteet
Oulun Fröökynät ja Ynnin Pojat: Raatinsaaren joulu, 2010.
Nuorisokuoro Oulun Fröökynät: Tyttö ja laulu, 2009.
Nuorisokuoro Oulun Fröökynät: …kaunis on, 2001, 2003.
Että he kaikki olisivat yhtä: Oulun NMKY:n 100-vuotisjuhlaäänite. Oulun NMKY ry, p1996.
Fröökynät esiintyy äänitteellä kappaleissa Kansanlaulusikermä sekä Käsi kädessä. Kuoroa johtaa Sonja Perkola.
Lähteet:
Aho, Esko 2002. Vanhat eväät, maku tuore – Helena Juntunen tuo La Bohémeen maailmanluokan herkkyyttä ja taitoa; oopperan ensi-ilta. Kaleva 20.1.2002.
Ansioluettelo Fröökynät.
Faarinen, Tiina 2002. Fröökynöihin lisää tyttöjä. Forum 24, 15.1.2002.
Karoliina Juutisen sähköpostihaastattelu 25.2.2005.
Oulun NMKY http://www.onmky.fi/historia/ Hakupäivä 11.2.2005.
Oulun NMKY – Fröökynät http://www.onmky.fi/osastot/of/ Hakupäivä 11.2.2005.