Kuusrock 1978
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Mikä mahtaa olla in?
Vuonna 1978 elettiin siirtymäkautta. Punkia oli ilmassa, mutta Kuusisaaressa soi yhä vanha kunnon progressiivinen rock. Muuta ohjelmaa oli tyylikartan laidasta laitaan.
Vuoden 1978 Kuusrockin esiintyjäbudjetti oli 130 000 markkaa. Pääesiintyjäksi tarjottiin muun muassa Frank Zappaa. Hän ei kuitenkaan ollut valitsijaraadin mielestä tarpeeksi "rock". Moinen tiukkapipoisuus kadutti kyllä myöhemmin.
Hittiyhtyeistä oli tarjolla Darts, – kuka muistaa sitä enää – mutta se oli liian kallis. Harkinnassa olivat myös blueskitaristi Rory Gallagher sekä tuore brittiläinen punkyhtye Generation X. Gallagherin alkoholiongelma epäilytti, ja Generation X:ää ei pidetty tarpeeksi nimekkäänä. Yhtyeen laulusolisti oli muuan Billy Idol, josta tuli myöhemmin soolourallaan maailmantähti.
Nämä ainakin ovat oikeasti rock
Lopullinen valinta oli yllättävä. Lauantain pääosan jakoivat englantilaiset The Pirates ja Steve Hillage Band. The Pirates muistettiin 1960-luvun alusta hitistä Shakin All Over. Hillagen astraaliproge ei ollut 1978 lainkaan muodikasta, mutta hänen viimeisin levynsä oli lajin mielenkiintoisimpia. Uuden aallon yhtye Little Bob Story oli Kuusrockin ainoa ranskalainen esiintyjä. Pälajon myöhemmmin, vuonna 2011 Bob eli Roberto Piazza nähtiin elokuvaroollissa omana itsenään Aki Kaurismäen elokuvassa Le Havre.
Raitahousut näyttävät vaatekaapin paikan
The Pirates-kitaristi Mick Green oli ollut esikuva monille nuoremmille brittikitaristeille, muun muassa vuonna 1975 Kuusrockissa vierailleen Dr. Feelgoodin Wilko Johnsonille. Greenin konstailematon ja tehokas komppisoitto oli suonut hänelle arvostusta myös punkin harrastajilta. The Pirates vuosimallia 1978 oli siten yhä ajankohtainen ja vahva ryhmä. Raitahousuisten merirosvojen jytä puri Kuusisaaressa. Ennenkuulumattomasti bändi sai innostettua yleisön yhteislauluun.
Astraalisfäärit ja vikuroiva elektroniikka
Steve Hillage Bandin keikka ei ollut päästä käyntiin, kun tehostenauhaa ei saatu millään toimimaan. Odotusta, odotusta. Lopulta musiikki osoittautui monille liian korkealentoiseksi ja kokeilevaksi – ainakin The Piratesin jälkeen. Alue ehtikin melkein tyhjentyä yleisöstä esityksen aikana. Oulu-lehden arvion mukaan Hillage olisikin sopinut paremmin Porin jazzjuhlille.
Kotimainen kaleidoskooppi
Punk ehti melkein mennä Kuusrockilta ohi. Eppu Normaali edusti sitä tyyliä vielä ensivierailullaan 1978, mutta siitä lopulta tuli Kuusrockin useimmin esiintynyt rockviihdyttäjä. Punkin rinnakkaisilmiö Suomessa oli rockabillykuume. Teddy & The Tigersin vauhdikas esiintyminen vetosi Kuusrockissa tehokkaasti ainakin nuorimpiin kuulijoihin.
Pekka Pohjolan ja Olli Ahvenlahden popjazzyhtye Group otti yleisönsä vaikka päivänvalossa "nuorisoyhtyeiden" välissä. Tuore oululaisryhmä Ramblers otti ensi kerran tuntumaa isoon lavaan. Bändin ytimekäs rytmiblues antoi lupauksia pitkälle. Melankolisen popin ja stemmalaulun taituri Kaseva soitti parhaan keikkansa ja sai peräti kuusi encorea, mikä on Kuusrockin ennätys.
Esiintyjät
Lauantai 23.7.
Eppu Normaali
Ramblers (Oulu)
Group
Teddy & the Tigers
Little Bob Story (Ranska)
Pirates (Englanti)
Steve Hillage Band (Englanti)
Sunnuntai 24.7.
Kaamos
Reijo Karvonen & Ikaros
H-band (Kajaani)
Kaseva
Allan Russack (Australia) & Jukka Tervo (Oulu)
Piirpauke
Kahden päivän pääsylippu 40 markkaa.
Lähteet:
Hintsala, Juha. Kultakaivos: Kuusrock.
Klemettilä, Sinikka. Kaleva 23.7.1978.
Sissala, Heikki. Kaleva 24.7.1978.
Oulu-lehti 27.7.1978.
Soundi 6/1978.
Lisätietoa:
Little Bob Storyn kotisivu