Generators 1988–1996

Kortti: laulu, kitara
Pekka Salonsaari: basso
Peeke: rummut

Valokuva: Generators-yhtye.
Viimeisin Generators-kokoonpano vuodelta 1995. Peeke (vas.), Sipilä, Nyman, Kortti ja Soini. Kuva: Generatorsin kotisivu.

Generators ideoitiin jonkin oululaisen rokkibaarin pöydässä – todennäköisesti Haarikassa. Kitaristi Jukka Kortti ja basisti Pekka Salonsaari olivat tutustuneet toisiinsa alkuvaiheen Mieskuoro Huutajissa. Rumpaliksi pestattiin Petri "Peeke" Jakku. Peeke ja Kortti olivat soittaneet yli-iiläisbändissä The Wee Wee Separators. Salonsaaren historiaan kuului muun muassa jäsenyys Kansanturvamusiikkikomissiossa. Keväällä 1989 joukkoon liittyi kosketinsoittajaksi Ei! Ei!-yhtyeessä soittanut Kari Sammo. Kortti ehdotti yhtyeen nimeksi Who-biisistä muokattua My Generatoria, mutta Salonsaaren vaatimuksesta se muutettiin muotoon Generators.

Yhtyeen tavoitteena oli yhdistää väkivaltainen "oulusoundi" funk-rytmeihin. Treenikämppä oli Rauhalan piharakennuksessa, jossa harjoittelivat myös oulusoundin edustajat Electric Blue Peggy Sue and the Revolutionions from Mars ja Radiopuhelimet. Ensimmäisen demonsa Generators teki Soundmix-studiolla syyskuussa 1989 Tumppi Niemelän toimiessa äänittäjänä. Ensiesiintyminen oli pikkujoulukeikka Muhoksen legendaarisessa Mimmiteekissä 9.12.1989.

Yhtyeen kokoonpano muuntui vuosien aikana: Sammo erosi yhtyeestä jo ennen ensimmäistä keikkaa. Kitaristi Kari Korva tuli mukaan alkuvuodesta 1990. Vuotta myöhemmin joukkoon liittyi lyömäsoittaja Matti Soini. Seuraavaksi basisti Salonsaari muutti Helsinkiin ja hänen tilalleen tuli Spidersissä soittanut Seppo Elsilä. Kari Korva erosi keväällä 1992 ja kitaristiksi tuli nyt Timo Sipilä. Viimeinen miehistövaihdos tapahtui 1994, kun basisti vaihtui Jarkko "Jake" Nymaniin. Hetken yhtyeessä ehtivät vaikuttaa myös kitaristi J. Kangas, perkussionisti Jallu Junnilainen sekä kosketinsoittaja Tapio Wiik.

Generatorsin tärkein vaikuttaja oli James Brown. Yhtyettä toki verrattiin Red Hot Chili Peppersiin, mutta kalifornialaisbändiä diggasi vain Salonsaari. Generators teki pohjoista funkia, jossa oli elementtejä myös garagesta ja punkista. Biitin tuli olla kiivas ja tuima. Myöhemmin sävykirjo laajeni industrialiin ja jopa easy listening -poppiin.

Generators keikkaili usein yliopistokaupungeissa, joiden ravintolaikäinen yleisö tanssi mielellään bändin tahtiin. Ikärajattomilla keikoilla Oulussa oli jopa "teinihysteriaa". Toiminta oli kuitenkin korkeintaan puoliammattilaista, keikkoja oli 30–40 vuodessa. Yhtye esiintyi myös suurimpien kotimaisten rockfestivaalien kakkoslavoilla ja teki Skandinavian kiertueen 1994. Parhaat muistot ovat kuitenkin klubikeikoilta Tampereelta ja Turusta sekä Helsingin Vanhalta. Keikkamyynti oli hyvin ajan tasalla – "pitserian nurkassa" ei tarvinnut esiintyä. Sen sijaan ulkopuolelta tarjottu vuoden 1993 Lapin kiertue vei Generatorsin aivan väärään ympäristöön. Flopiksi jäi myös 1996 tehty Berliinin reissu. Samanaikaiset ilmaiskonsertit veivät potentiaalisen yleisön, ja ongelmia tuottivat myös kiertuekumppanit, "urpoilevat helsinkiläishevarit".

Generators sopi luontevasti oululaisen Bad Vugum-levy-yhtiön linjaan. Sen suojissa syntyi viisi äänitettä. Levyt tehtiin nopeasti ja pienellä budjetilla, vaikka mukana oli puhallinsoittajia ja muita vierailijoita. Kaksi viimeisintä levyä ilmestyivät Megamania-yhtiön isommissa raameissa. Niistä uuden 1996 Bewaren tuotantoon satsattiin jo enemmän.

Musiikkivideo teki tuloaan Suomeenkin 90-luvn alussa, ja Generators oli tietysti mukana. Pikisaaren ammattioppilaitoksen avustuksella toteutettu In a Blue Funk -video näytettiin pari kertaa MTV Europella 1993, mikä oli tuolloin harvinainen kunnia suomalaiselle yhtyeelle. Shiny Mama -videon vuodelta 1994 ohjasi uraansa aloitellut, sittemmin monin tavoin ansioitunut Tommi Pietiläinen.

Ura ei kuitenkaan edennyt odotusten mukaan. Kortti ja Sipilä pääasiallisina biisintekijöinä halusivat uudistumista, mutta sopivaa suuntaa ei löytynyt. Levy-yhtiön lupaama satsaus ulkomaiden markkinoille osoittautui heppoiseksi. Yhtyeen musiikille olisi todennäköisesti ollut markkinoita, mutta 1990-luvun puolivälissä ei vielä löytynyt vientiresursseja. Generators lopetti toimintansa 1996 ja on sen jälkeen soittanut vain pari irtokeikkaa.

Jukka Kortti väitteli tohtoriksi vuonna 2003 aiheenaan mainonnan historia. Hän on jatkanut aktiivisesti musiikkiympyröissä. Vuodesta 1997 hän on ollut helsinkiläisen inderockyhtyeen The Protestantsin laulaja-kitaristi ja biisintekijä. 1999–2004 hänellä oli myös kokeilevaa musiikkia tekevä yhtye Linko.

Generators-julkaisut:
Bad Vugum:
Brain Off Dance. 7" single 6/1990
Speed Up, Sister, Speed Up. 7" single 3/1991 (+video)
Fake. LP 1/1992
Irrational Soul Hygiene. 12" EP 1/1993 (+video In a Blue Funk)
Shiny Mama. LP/CD 2/1994 (+video ‘Shiny Mama')

Megamania:
Rearrange. Cd-single syksy 1995
Beware. CD 2/1996 (+video ‘Rearrange')

Lähteet:
Jukka Kortin sähköpostihaastattelu.