Kuusrock 1991

Tämän sivun sisältö:

Seinää vasten

Vuoden 1991 Kuusrock eli "veitsi kurkulla" edellisen vuoden velkojen rasittaessa taloutta. Vaikka tällä kertaa Oulun kaupunki tuki festivaalia, toivotun 2,3 miljoonan markan budjetin asemasta festivaali täytyi järjestää alle miljoonalla. Epävarma taloustilanne viivästytti järjestelyjä, ja festivaalin mainonta voitiin käynnistää valitettavan myöhään.

Kuusisaaren juhla järjestettiin joka tapauksessa totutusti kaksipäiväisenä tapahtumana. Sen lisänä oli Semesta-klubikeikkoja Cafe Adamissa, Lillemorissa ja 45 Specialissa.

Koeteltua laatubluesia ja monenlaista muuta

Pääesiintyjissä ei ainakaan rokkaavan bluesin ystävällä voinut olla valittamista. Fabulous Thunderbirds ja The Blues Brothers Band olivat maailmanluokan kokoonpanoja, tosin suurta uutuusarvoa ei kumpaankaan liittynyt. Teksasilainen Thunderbirds oli käynyt Suomessa esiintymässä lukuisat kerrat vuodesta 1983 lähtien. The Blues Brothers Band oli vuoden 1990 vieras Järvenpään Puistobluesissa. Kuvaavaa olikin, että rocklehdet Rumba ja Soundi eivät enää ollenkaan raportoineet Kuusrockia.

Muuten ohjelmaan oli pyritty saamaan jokaiselle jotakin – oli suositut suomiräppärit Raptori, uuskansanmusiikkibändi Värttinä, afropop-yhtye Asamaan, tuore ruotsalainen blackmetalliryhmä Unleashed sekä kovimmat oululaiset Generators, Faff-bey ja Kolera. 

Valokuva: Kolera keikalla Kuusrockissa 1991.
Koleran kustannustehokkuutta – pappamopo Harrikan sijasta. Kuva: Timo Halonen.

Koleaa vihmaa ja kylmiä faktoja

Kuusrock oli palautettu takaisin tutulle paikalleen heinäkuun loppuun. Sää oli surkea – koleaa ja sateista. Pahimmat pelot toteutuivat. Festivaalia kohtasi yleisökato, vain 3 000 kävijää odotetun seitsemän tuhannen sijasta. Varsinkin lauantain reilun tuhannen ihmisen joukko näytti mitättömältä Kuusisaaren kentillä. Oulun kaupunki oli myöntämä tappiotakuu ei riittänyt alkuunkaan.

Sää ei silti selittänyt kaikkea. Rockyleisö oli jakautunut hyvin erilaisiin diggaripiireihin, joille oli vaikea löytää yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Myös Oulun rock-klubien elävän musiikin tarjonta oli vienyt festivaalilta yleisöpohjaa. Festivaali oli levinnyt alueellisesti Kuusisaaren tappioksi.

Harvalukuinen yleisö pakeni telttoihin sadetta pakoon. Rytmiteltan yhtyeet saivatkin odotettua tärkeämmän roolin tunnelmanluojina. Teltta oli täynnä väkeä, ja vaikka pääesiintyjä oli aloittamassa esiintymistään, vain harva lähti ulos sateeseen.

Päälavan esiintyjistä lauantaina viihdyttävimmiksi arvioitiin Raptori ja Havana Black. Sunnuntain positiivisia ilmiöitä olivat Hasse Walli & Asamaan sekä Värttinä.

Valokuva: Erkki ja Tähti keikalla Kuusrockissa vuonna 1991.
Oululainen kantriorkesteri Erkki ja Tähti viihdytti Kuusrockin telttayleisöä. Kuva: Erkki ja Tähden arkistot.

Kuusrock kuihtuu pois

Haaveet festivaalin jatkamisesta vuonna 1992 elivät pitkälle vuoden 1991 syksyyn. Järjestelytiimi kaavaili kahdennestakymmenennestä Kuusrockista yksipäiväistä rock-maailmanmusiikkitapahtumaa. Marraskuussa 1991 tiedettiin, että Oulun kaupunki ei myönnä anottua 700 000 markan tukea. Lopulta suunnitelmista toteutui vain Semesta-viikko, klubikonsertteja ja katukarnevaali kaupungin keskustassa.

Festivaalin alkuperäinen vetäjä Markus Hänninen yritti saada Kuusisaareen talkoopohjaisen jäähyväis-Kuusrockin. Tekijöitä ei kuitenkaan ilmoittautunut riittävästi, joten Kuusisaaren rockfestivaali oli historiaa.

Kuusrockista Qstockiin

Kuusisaaressa soi rock 1990-luvullakin mutta ei varsinaisesti festivaalimitoissa. Aluksi saaressa järjestettiin bändikisoja. Yksittäisten konserttien lisäksi järjestettiin vuosina 1997–1999 Muusikkojen yö -iltoja, joissa esiintyi kotimaisen rockin parhaimmistoa.

Oikeasta festivaalista voi jo puhua heinäkuussa 2003 järjestetyn Qstockin yhteydessä. Kaksipäiväinen tapahtuma toimi nuorten kotimaisten kärkiartistien ja paikallisten bändien voimin. Metalliyhtyeet soittivat paviljongissa ja muut uimarannan puolelle pystytetyllä ulkolavalla. Järjestelyt toimivat hyvin ja menestys oli odotettua parempi. Yleisöä oli arviolta yhteensä 5 000.

Kunnon rockfestivaalia olikin jo kaivattu Oulun seudulla. Sen todisti viimeistään Qstockin huima menestys vuonna 2005, jolloin tapahtuma rikkoi 17 000 kävijällään Kuusrockin aikaisemman yleisöennätyksen. Muutamassa vuodessa Qstock vakiinnutti paikan eräänä mielenkiintoisimmista kotimaisista festivaaleista.

Esiintyjät

Lauantai 20.7. 
Generators (Oulu)
Faff-Bey (Oulu)
Kolera (Oulu)
Kauko Röyhkä combo
Raptori
Havana Blacks
Unleashed (Ruotsi)
The Fabulous Thunderbirds (USA)

Sunnuntai 21.7.
Syrinx (Raahe) & Matti Koskiala
Gregory & Vähän valoo (Oulu)
Q-Stone
Hasse Walli & Asamaan
J. Karjalainen
Värttinä
Blues Brothers Band (USA)

Rytmiteltassa esiintyivät: Erkki ja Tähti, 
Rizzla Band, 
Blue Train, 
Henry O. ja 
Lost Riders.

Kahden päivän pääsylippu 210 markkaa. 

Lähteet:
Haapsamo, Risto. Kaleva 22.7.1991.
Hintsala, Juha. Kultakaivos: Kuusrock.
Kiuru, Arto. Kaleva 21.7.1991.
Oulu-lehti 14.7.1991.

Lisätietoa:
www.qstock.fi