Anttikripa 1983–

Jussi Juutilainen: lyömäsoittimet
Lauri Korkala: puhaltimet
Jussi Lappalainen: basso, lyömäsoittimet
Arto Liiti: kielisoittimet
Pia Suonvieri: laulu
Antti Ylönen: lyömäsoittimet

Anttikripan musiikillista linjaa on kuvattu muun muassa maailmanmusiikin etiäiseksi ja avantgarderockiksi. Lokerointia kaihtava yhtye ilmoitti kysyttäessä soittavansa "naivistis-avantgardistista suomalais-ugrilaista populaarimusiikkia". Musiikki syntyi improvisoimalla harjoituksissa, joissa mielikuvitus sai lentää. Keikatkin olivat yhdistelmä musiikillista improvisointia ja performanssia. Akustisten ja sähkösoittimien lisäksi yhtye tuotti ääniä muun muassa lasten leluilla ja keittiötarvikkeilla.

Kaikki alkoi siitä, kun Pia Suonvieri, Lasse Korkala ja Arto Liiti esiintyivät joskus 1980-luvun alkupuolella Ruskaryhmä-nimellä kansanmusiikkijuhlilla Svanstenissä, Ruotsin puolella Tornionjokea. Antti Ylönen oli paikalla katsojana. Keikan jälkeen hänet houkuteltiin mukaan Ruskaryhmään. Hieman myöhemmin kokoonpanoon liittyi Jussi Lappalainen. Anttikripa-nimi keksittiin juuri ensimmäisen keikan alla yhdistämällä Ylösen etunimi ja piirileikkiä tarkoittava murresana kripa.

Anttikripan keikat olivat niin yllätyksellisiä ja hauskoja, että esityksen jälkeen aina joku soittaja yleisön joukosta halusi liittyä bändiin. Toinen tapa liittyä mukaan oli tuuraaminen keikalla. Alkuperäisen palattua tuuraaja jäikin vielä mukaan. Suurimmillaan kokoonpanoon kuului 11 jäsentä. Jussi Juutilainen tuli alun perin Ylösen sijaiseksi yhdelle keikalle, mutta jäi pysyvästi kokoonpanoon. Lappalaista kiertueella sijaistanut Petri Sirviö pysyi mukana jonkin aikaa kiertueen jälkeen. Viulisti Pirkko Kontkanen oli mukana siihen asti, kun tuli kutsu Juice Leskisen yhtyeeseen. Ryhmässä vaikuttivat eri aikoina myös kosketinsoittaja Pirjo Moilanen, laulaja ja multi-instrumentalisti Olli Roman sekä omia tekstejään lausuva Jari Haavikko.

Anttikripa esiintyi Kaustisen musiikkifestivaaleilla vuonna 1984 ja vielä kolmena vuonna sen jälkeen. Se esiintyi kertaalleen myös Valkeakoskella työväenmusiikkitapahtumassa. Oulussa yhtye esiintyi usein ylioppilastalo Rauhalassa. Muusikot asuivat hajallaan eri puolilla Pohjoiskalottia: Oulussa, Rovaniemellä ja Haaparannassa, joten harjoitusten ja keikkareissujen järjestäminen oli haastavaa.

Joensuussa yhtyeellä oli vannoutunut kannattajajoukkonsa. Eräällä keikkareissulla sinne yhtye ajoi kolarin Juuassa. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta soittimia rikkoutui. Basisti Petri Sirviö näki tilanteessa positiivistakin – rikkoutunut kaula teki basson soundista entistä "avantgardemman".

Anttikripa järjesti improvisoidun ilmaiskonsertin oululaisen jugendtalon rappukäytävässä Koulukatu 32:ssa, missä Ylösellä oli työhuoneensa. Käytävä oli tunnettu hienosta jälkikaiunnasta. Elävää soittoa ryydittivät yhtyeen tekemät nauhakollaasit. Jotkut puhuivat jo tässä "luomuteknosta". Tapahtuman onnistuttua mainiosti, yhtye pääsi toteuttamaan idean kehiteltynä Kemin kaupunginteatterissa. Keikan konsepti improvisoitiin paikan päällä. Yhtye meni puvustoon ja lavastevarastoon löytöretkelle ja ideoimaan. Sitten laadittiin piisilista ja pidettiin pikaiset treenit ennen esitystä.

Vuoden 1991 Kemin sarjakuvapäiville Anttikripa sävelsi musiikin multivisioteokseen Nostramo. Reijo Mustosen piirtämä sarjakuva heijastettiin kankaalle filmiprojektorilla ja kuudella diaprojektorilla; Anttikripa soitti "soundtrackin" livenä. Esitys uusittiin Rauhalassa Oulussa. Nostromon nauhaversio ilman bändiä esitettiin Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla.

Anttikripa äänitti musiikkiaan vuosien varrella, mutta tulosten julkaisu oli hidasta. C-kasettimuotoinen äänite valmistui 1988 paikkeilla. Vasta 1998 julkaistiin yhtyeen tuotoksia kokoava cd-levy Outoa kolinaa. Sen sisältämä musiikki oli taltioitu vuosina 1989–1993. Yhtye ei ole enää keikkaillut aikoihin, mutta ei sitä ole lopetettukaan. Yhtye kokoontui harjoituksiin vuonna 2004, mutta jäsenten työaikataulut eivät kuitenkaan mahdollistaneet tuolloin esiintymisten järjestämistä. 

Lähteet:
Antti Ylösen puhelinhaastattelu 28.12.2007.
Ervasti, Antti: Anttikripa on erilainen yhtye. Pohjolan työ 18.12.1998, s. 11.
Mikko, Kenneth. Outoa kolinaa -cd:n esittelyteksti.