Porkkanas 1965–1969

Sukupuu: Porkkanas ► Porkkanas Unlimited

Heikki Erkkilä: kitara
Timo Tarvainen: kitara, laulu
Timo Vaskivuo: basso, laulu
Antti Välitalo: rummut

Valokuva: Porkkanas-yhtye.
Kuva: Aatto Vaskivuo.

Suosittu Flintstones-yhtye oli tehnyt suuren vaikutuksen Heikki Erkkilään. Hän hurautti mopolla Haukiputaan Essolle, jossa koulukaveri Timo Vaskivuo oli kesätöissä ja ehdotti tälle bändin perustamista. Pojat alkoivat miettiä sopivia soittajia. Timo Tarvaisen tiedettiin soittavan kitaraa. Antti Välitalolla oli tapana rummuttaa levottomasti pulpettia koulussa, joten hänessä arveltiin olevan ainesta rumpaliksi.

Kokoonpano oli syntynyt, ja ensimmäinen tehtävä oli rakentaa soittimet. Kitaroiden metalli- ja sähkötavara ostettiin tai otettiin rikkinäisistä soittimista. Puutyöt tehtiin itse. Vahvistimiksi kelpasi ajan tapaan putkiradio. Varsinkin Tarvainen oli kiinnostunut sähkötekniikasta, ja yhtye rakensi itse laulukaiuttimia ja muita laitteita.

Yhtyeen nimeksi mietittiin jotakin Ernos- tai Jormas-tyylistä. Vaskivuon veli Ilkka ehdotti nimeä "Lanttus". Bändi paransi sen muotoon Porkkanas. Muutaman kuukauden ahkeran harjoittelun jälkeen esityskunnossa oli 30 kappaletta, ja yhtye esiintyi ensimmäisen kerran.

Luokkatoveri Mauno Lahti ryhtyi myymään bändiä keikoille Oulun kouluhippoihin ja tanssipaikoille. Sanomalehti-ilmoitukset olivat tuohon aikaan suhteellisen halpoja, joten Porkkanas mainosti keikkojaan näkyvästi Kalevan huvipalstalla. Syksyllä 1967 Porkkanas järjesti Pyrinnöllä omalla riskillä kolme konserttia, joista parhaaseen tuli yleisöä peräti 1 500. Taugs oli lupautunut kiinteällä palkkiolla mukaan yhdelle keikalle. Runsaaksi arvioitu palkkio osoittautuikin pikkurahaksi Porkkanasin tienestien rinnalla. Keikkojen tuotoilla yhtye pystyi uusimaan instrumenttivahvistimensa.

Creamin, Jimi Hendrixin ja The Whon kappaleiden ohella yhtye harjoitteli Tarvaisen sävellyksiä, joskin lavalla niitä ei vielä rohjettu esittää. Entistä haasteellisemman musiikillisen linjan merkiksi bändin nimeen lisättiin "Unlimited". Koulunkäynti kärsi, kun poikien piti keikkailla paljon pystyäkseen maksamaan uusien, parempien soittimien osamaksuerät. Niinpä Antti ja molemmat Timot tuplasivat lukion seitsemännen luokan.

Heikin muutettua Ruotsiin tilalle tuli tämän serkku Aarne Erkkilä toimintansa lopettaneesta Flintstonesista. Keikkoja riitti Kemiä ja Rovaniemeä myöten. 1969 yhtye sijoittui rock-yhtyeiden SM-kisoissa Vaasassa kunniakkaasti kolmanneksi. Yhtye teki Yleisradion studiossa demonauhan, jonka perusteella sille olisi tarjoutunut esiintymismatka Englantiin. Matkaan liittyvät riskit kuitenkin arveluttivat, ja suuremmat markkinat jäivät kokeilematta.

Yhtye lopetti toimintansa, kun soittajat olivat lopulta 4–5 vuotta lukiota käytyään päässeet ylioppilaiksi ja edessä oli varusmiespalvelus ja opiskelut.

Lähteet:
Timo Vaskivuon haastattelu.
Hannu Karjalainen: Oulu Pop History.