Marko Suorsa

Valokuva: Marko Suorsan omakuva.
Kuva: Marko Suorsa.

Marko Suorsa (s. 1977) säveltää elektronimusiikkia lähtökohtanaan konkreettiset äänet. Jo koululaisena hän kuunteli Darmstadtin koulukunnan säveltäjien musiikkia ja tutustui sitä kautta myös Karlheinz Stockhausenin elektronimusiikkiin.

Suorsa aloitti kokeilut elektronisen musiikin parissa Oriveden opistossa. Hän opiskeli elektronimusiikkia ja musiikin teoriaa Oulun konservatoriossa Jukka Ruohomäen johdolla. Ensimmäinen konservatorioaikana valmistunut teos Verstas esitettiin valmistuttuaan vuonna 2001 Ung Nordisk Musik -festivaalilla Tanskan Aarhusissa.

Suorsaa ovat kiinnostaneet myös muut esittävät taiteet ja erityisesti äänen ja liikkeen yhdistelmä. Hän on tehnyt yhteistyötä tanssija-koreografi Jouni Järvenpään kanssa, aluksi improvisoivana soittajana ja vuodesta 2000 säveltäjänä. Yhteistyön tuloksena ovat syntyneet muun muassa alla listatut teokset. Useat teokset ovat saaneet ensiesityksensä Uuden musiikin lokakuu -festivaalilla. Kitka ja kuusi muuta kantaesitettiin Turun Barker-teatterissa.

Säveltäjä Marko Suorsan ja koreografi Jouni Järvenpään yhteistuotantoa:
Peilitär (1998)
Säännöt (2003)
Kuolema (2005)
Aurinko on perseestä (2007)
Suo (2009)
Betonilähiö (2007/2010)
Mätäkuu (2011) sekä 
Kitka ja kuusi muuta (2014). 

Vuonna 2014 Suorsa julkaisi cd-levyn Konkreettista musiikkia, jonka sävellykset ovat vuosilta 2009–2014. Levyn teoksista vuonna 2010 valmistuneen Kitkan äänimaailma on lähtöisin pääosin styroksin kappaleista. Vuonna 2014 valmistunut Organisoituja ääniä on aiempien töiden käyttämättä jääneistä aineksista koottu teos. Vuonna 2009 valmistunut Kuolema on omistettu Kalervo Palsalle, jota Suorsa pitää hengenheimolaisenaan. Muita sävellystyön inspiraation lähteitä Suorsalle ovat kalevalainen mytologia ja pohjoisen luonto. 

Valokuva: Marko Suorsan levytyksiä.

Vuoden 2016 Uuden musiikin festivaalilla kuultiin kantaesityksenä Suorsan teos Abstraktia viihdettä. Tämä ja kolme muuta teosta julkaistiin samana vuonna Suorsan cd-levyllä Organisoituja ääniä. Levyn kustansi Ruoto Records. Seuraavaksi Suorsa ryhtyi yhteistyöhön Pentti Dassumin kanssa. Tuloksena oli cd Fault-Tolerant System. Levy ilmestyi 2017. Tekijöiden mukaan albumilla on kide- ja algoritmimuokkauksella hylätyistä äänilähteistä tiivistettyä sähköisesti leviävää musiikkia. 

Vuosi 2020 oli Suorsalla tuottoisa. Hän dokumentoi kolmen vuoden yhteistyön Pentti Dassumin kanssa Plasmasythesis-albumille. Uuden teoksen nimeltä Kompositio sekä uudet versiot opiskeluaikojen kahdesta sävellyksestä Suorsa julkaisi cd:llä Abstraktia viihdettä

Julkaisuja:
Marko Suorsa: Organisoituja ääniä. Cd-levy. Ruoto Records, 2016.
SM/DP (Suorsa & Dassum): Fault-Tolerant System. Cd-levy. Nekorecords (Neko-32) 2017. 
SM/DP:  Plasmasynthesis. Lp-levy. Huge Bass -levyt, 2020. 
SM/DP: Complex Feedback Factors. Cd-levy. Nekorecords, 2021. 
Marko Suorsa: Abstraktia viihdettä. Cd-levy. Ruoto Records, 2021. 

Lähteet:
Marko Suorsan kotisivu
Marko Suorsa: Konkreettista musiikkia -albumin tekstivihko.

Aho, Esko: Leikkaa ja liimaa on oululaisten paraatilaji. Kaleva 17.5.2001.
Heikkinen, Sirpa: [arvostelu], Kaleva 2.2.2003.  
Kaitasuo, Pia: Rhythm and blues. Kaleva 11.7.1998.
Pihlajamaa, Kimmo: Suo kuokitaan yhteistyössä. Uuden musiikin lokakuu -tiedotuslehti 2009.