Keikka­paikat 1960- ja 1970-luvulla

Kouluhipat
1960-luvulla nuorten kitarayhtyeiden tavallisimpia keikkapaikkoja olivat koulut. Koulujen teinihipoissa saattoi esiintyä oman koulun poikien yhtye tai muu paikallinen kokoonpano, mutta joskus kansallisesti tunnettu nimibändikin. Aloitteleville yhtyeille koulu oli yleensä ensimmäinen keikka-areena. Taidoilta, laitteistolta ja ohjelman pituudelta ei vielä vaadittu suuria. Yhtyeelle taas tärkeintä oli päästä esiintymään. Keikkapalkkio oli sivuseikka.

Nimibändien hankkimiseksi koululle teinikunnat joutuivat ottamaan yhteyttä ohjelmatoimistoihin. Teiniyhdistysaktiivi Antti Porkka aloitti promoottorin uraansa järjestämällä esiintyjiä Oulun normaalilyseon hippoihin. Lyhytikäiseksi jäänyt helsinkiläinen "superyhtye" Apollo – kokoonpanossa Harri Saksala, Eero Lupari, Holle Holopainen ja Edward Vesala – esiintyi Porkan järjestämänä Oulussa Karjasillan yhteiskoululla.

Kouluhipat olivat periaatteessa kaikille avoimia tilaisuuksia. Parhaimpina aikoina tapahtumia oli viikoittain, ja yleisöä saattoi olla 500 henkeä. Nuorimmille oppikoululaisille – oppikoulun 1. luokka vastaa peruskoulun ala-asteen 5:ttä luokkaa – oli erikseen niin sanotut ipanahipat, joissa ei ollut tanssia vaan niin sanottua parikävelyä. Kun hipoissa alkoi 1970-luvun alkuvuosina esiintyä järjestyshäiriöitä, tilaisuuksia alettiin rajata vain oman koulun oppilaille. Joissakin koulussa hipat lopetettiin kokonaan.

Arja Pullinen kirjoitti muistikirjaansa kouluhippojen esiintyjiä vuodenvaihteessa 1969–70. Oululaisista bändeistä Express, Connection ja Wilds esiintyivät tuolloin ainakin Toppilan koulussa ja Tipalassa. Kauempaakin tuli koulubileisiin bändejä: Pepe & Paradise soitti yhteislyseossa, Ernos Lassinkalliossa ja torniolainen Tonics Tipalassa ja Norssissa.

Nuorisokahvilat
Kirkkokatu 31:ssä eli niin sanotussa Kiistolan talossa sijainneessa kaksikerroksisessa puutalossa toimi 1960-luvun puolivälissä nuorisokahvila. Seudun kitarayhtyeet esiintyivät siellä säännöllisesti. Esiintyjälistalla olivat muun muassa Bachelors, Flintstones ja Wilds. Tilaisuuksiin oli 15 vuoden ikäraja. Express-yhtyeen ensimmäinen treenikämppä sijaitsi rakennuksessa, ja yhtye maksoi osan kämpän vuokrasta kahvilaesiintymisillä. Nuorisokahvila suljettiin 60-luvun lopussa.

1971 avattiin nuorisodisko Satisfaction. Oulun kaupungin ylläpitämä disko sijaitsi Kajaaninkadulla puutalossa, joka oli nykyisen hotelli Scandicin paikalla. Satisfaction tunnettiin myös nimellä Saalem, sillä tuon niminen seurakunta oli tilojen aikaisempi käyttäjä. Vanha Saalem-kyltti oli vielä paikallaan diskon aloittaessa toimintaansa.

Satisfactionissa oli säännöllisesti levymusiikkia ja satunnaisemmin nuorisoyhtyeiden bändikonsertteja. Yleisö oli keskimäärin 15 vuoden ikäistä.

Lähteet:
Oulu-lehti 5.9.1966, 22.1.1970, 23.3.1972 ja 5.2.1979.
Antti Ervasti: Rokki-Porkka vaihtoi digitaalitunnelmiin. Kaleva 15.11.2003.
Hannu Karjalaisen haastattelu.
Antti Porkan sähköpostihaastattelu.