Blues Mäysti / The Bluem 1988–2014
Aija Kotila: tenorisaksofoni
Vesa Kotila: kitara, laulu
Pekka Kotila: kitara, laulu, huuliharppu
Jukka Berg: basso
Vuosien mittaan bändissä ovat soittaneet:
Rummut:
Marko Kokko (1988–1989),
Reijo "Resse" Ahvenlampi (1989),
Timo "Kape" Kauppi (1989–2006),
Antti Ketola (2006–2014).
Kosketinsoittimet: Markku Hiltunen (2006–2012).
Trumpetti: Taisto Niiranen (1988–2007), Jyrki Kuusirati (2007–2014).
Pasuuna: Rauno Oja (1988–1992).
Baritonisaksofoni: Tuomo "Tumppi" Sihvola (1988–2006).
Alttosaksofoni: Erkki Vihriälä (1988–2006).
Blues Mäysti perustettiin bussimatkalla Skotlannissa vuonna 1988. Ideana oli tuoda "hillumismusiikkia" opiskelijabileiden piristykseksi. "Blues Brothers -elokuva toimi suurena innoittajana, samoin soulkokoelma The Originals, joita kuunnellessa saimme päähämme, että tällaista musiikkia on kyllä hauska kuunnella, mutta varmaan vielä paljon hauskempaa soittaa."
Ensimmäinen kokoonpano koottiin pikapikaa kaveripiiristä, ja harjoittelu aloitettiin syksyllä 1988 tarkoituksena soittaa seuraavan kevään Kaamoksen kaatajaisissa Oulussa. Kokoonpano oli jo alusta pitäen kunnianhimoinen: Normaalin 2 kitaraa, basso ja rummut -rytmiryhmän lisäksi orkesteriin kuuluivat altto-, tenori- ja baritonisaksofonistit, trumpetisti ja pasunisti. Ohjelmisto kasattiin soul-klassikoista ja Blues Brothers -elokuvan musiikista.
Jo ensimmäisellä keikalla kävi ilmeiseksi että tilausta oli – meininki oli katossa vaikka soitto oli vielä hieman kankeaa. Sukseesta kertonee kuitenkin se, että ensimmäisten keikkojen saldona lähes kaikki bändin poikamiehet löysivät muusan itselleen.
Seuraavina vuosina bändi esiintyi parisenkymmentä kertaa erinäisissä opiskelijabileissä sekä muun muassa Raahen Rantajatseilla. Muutaman kerran soitettiin Tahkokankaan hoitolaitoksessa. Tahkiksen kellarin treenikämpän vuokra maksettiin aina keikalla tai parilla vuodessa, ja näillä keikoilla oli aina huima meininki ja yleisö alusta alkaen mukana.
Erikoisin keikka oli varmaan Kaijonharjun nuorisotalolla soitettu bändi-ilta jossa metallimusiikkisuuntautunut teiniyleisö tervehti bändiä sanoin: Työnnä se torvi 'jonnekin, mihin aurinko ei paista' , ja kun Pekka esitteli setin viimeisen biisin: "Tää on meidän viimeinen biisi" yleisöstä kuului ainoastaan: "Hyvä!" No, keikka kuitenkin vedettiin niin kuin pitikin ammattimaisella asenteella.
Orkesterin lupaavasti alkanut taivallus alkoi hiipua 1991, kun samaan syssyyn yksi jäsenistä muutti Turkuun, toinen lähti armeijaan, treenikämppä meni alta ja yksi jos toinenkin soittaja aloitti päivätyöt, meni naimisiin ja menetti motivaationsa muutenkin. Muistot kuitenkin jäivät jytäämään päähän, ja aina tavattaessa puheeksi tuli bändin kasaaminen uudelleen.
Todellinen puserrus kuitenkin jäi aina puuttumaan kunnes keväällä 2006 Pekka koki Jake Blues -tyylisen herätyksen ja kööri kasattiin viimein treenikämpälle. Paikalle ilmaantui lähes koko viimeisin miehitys paitsi pasunisti Rauno, joka kieltäytyi muihin soittokiireisiin vedoten, ammattimuusikko kun on. Tervehdykset vaihdettiin, kamat pikaisesti pystyyn ja Barefootin', bändin lähes tavaramerkiksi muodostunut Robert Parker -cover, laskettiin käyntiin. Ja katso, kaikki olikin yllättäen tuoreessa muistissa, svengi löytyi ja naamat loistivat.
Setti kasattiin vanhojen piirustusten mukaan, ja toukokuussa soitettiin ensimmäinen paluukeikka Seurahuoneella – samana iltana, jolloin Lordi voitti Euroviisut. Lordi ymmärrettävästi tarjosi illan jymy-yllätyksen myös Seurahuoneella, mutta mäysteillekin jäi illasta niin hienot vibat, että toimintaa päätettiin jatkaa.
"Bändin ohjelmisto oli aikoinaan täysin lainatavaraa ja sovituksisetkin seurasivat alkuperäisiä teoksia, mutta jostain syystä kesän 2006 alussa yllättäen omaakin musiikkia alkoi materialisoitua. Ilmeisesti joku hana aukes jossain tai mitä lie tapahtunut." Joka tapauksessa omat piisit toivat soittoon aivan uuden aspektin, ja into kasvoi.", Pekka Kotila kertoo.
"Heinäkuussa 2006 pidettiin sitten isomman porukan 40-vuotissynttäribileitä ja Blues Mäysti kapusi lavalle – hieman eri kokoonpanolla kuitenkin. Rumpali Kape torniolaisena vetäytyi vedoten muihin soittokiireisiin, joten Antti Ketola aloitti kannujen takana, ja kauan kaivattuja kosketinsoittimia soittamaan saapui Markku Hiltunen."
"Keikkailu jatkui seuraavan vuoden puolella, ja bändi myös äänitti demon kesällä 2007. Sitten seurasi hiljaiseloa, kunnes bändi oli taas kasassa ja keikoilla – nyt nimellä The Bluem. Keikkoja tehtiin harvakseltaan, ja yhtye muun muassa esiintyi vuoden 2014 Oulu Pop Historyssa. Tämä keikka on toistaiseksi yhtyeen viimeinen. Trumpetisti Jyrki muutti työnsä perässä Rovaniemelle, ja rumpali Antti vetäytyi soittohommista, joten yhtye on tällä hetkellä telakalla." Pekka Kotila kertoo.
Bändihistoriikin tiedot: Pekka Kotila.