Toukomettiset
Toukomettiset-kuoron perusti alun perin joukko Helsingin seudulla opiskelevia ja asuvia pohjalaisia vuonna 1975. Kuoron tavoitteena oli tehdä tunnetuksi lestadiolaista lauluperinnettä. Ensimmäisen vaiheen Toukomettiset julkaisi kaksi levyä vuosina 1975 ja 1976, minkä jälkeen kuoron toiminta loppui. Kuoro perustettiin uudelleen vuonna 1981, ja silloin sen tukikohdaksi tuli Oulu.
Kuoron toiminta ja musiikki
Uusi Toukomettiset on julkaissut äänitteitä sekä tehnyt konserttimatkoja kotimaassa ja ulkomailla Baltiassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Unkarissa. Kuoroon kuuluu tällä hetkellä kolmisenkymmentä laulajaa eri puolilta Suomea. Suurin osa kuorolaisista on Pohjanmaalta, Kokkolan ja Oulun väliseltä alueelta. Kuoro harjoittelee pääasiassa Oulussa. Harjoituksia on noin kerran kuukaudessa. Kuoro toimii lestadiolaisen Uusheräys-liikkeen parissa. Nimen perusta Toukomettinen tarkoittaa metsäkyyhkystä, rauhan, vapauden ja Pyhän Hengen symbolia.
Kuoro on useiden viime vuosien aikana nuorentunut voimakkaasti. Pitkäaikainen johtaja Risto Ainali jätti tehtävänsä kesällä 2004 kuoron uusimman äänitteen Täynnä kiitosta myötä. Syksyllä hänen paikkansa kuoron taiteellisena johtajana ottivat Samuel Lindell ja Marja Laitala.
Täynnä kiitosta on kuoron 25-vuotisjuhlalevy, jossa on koottuna teoksia Siionin matkalaulut -laulukirjasta. Vaikka kuoro toimii lestadiolaisen uusherätyksen parissa, niin isoa osaa näistä lauluista ei voi lukea enää lestadiolaisiksi lauluiksi, vaan ne ovat hyvin yleiskirkollista omaisuutta. Silloin vanhat veisut, kuten vaikkapa Golgatan veressä voima on soivat rinta rinnan uudempien messulaulujen – kuten esimerkiksi Maksettu on velkani mun – kera.
Toukomettisten äänitteillä musiikillinen pääpaino on ollut matkalauluilla ja virsillä. Ensimmäinen Oulun kauden levy, Toukomettiset 3, vuodelta 1982 sisälsi etupäässä hengellisiä kansansävelmiä. Riemumielin vuodelta 1993 sisälsi virsiä. Vuonna 2000 julkaistiin Luukas-passio, joka on puolestaan musiikillinen esitys Kristuksen kärsimysnäytelmästä. Risto Ainalin säveltämän Luukas-passion esikuvia ovat luonnollisesti Bachin passiot, vaikkakin muoto on pienempi ja melodiat tehty suomalaisten perinteiden pohjalta.
Äänitteet
Helsingin kauden julkaisut
Lestadiolaisia lauluja. LP-levy. LLKL, 1975.
Lestadiolaisia lauluja II. LP-levy/C-kasetti. Rauhan Sana, 1976.
Oulun kauden julkaisut
Toukomettiset 3. Lp-levy/c-kasetti. Rauhan Sana, 1982.
Aurinkomme ylösnousi. Rauhan Sana, 1986.
Riemumielin. Cd-levy, TMCD-0593, 1993. Kuoroa johtavat Risto Ainali ja Anitta Ainali-Vuollo.
Luukas-passio. Cd-levy. FG-musiikki, 2000. Kuoroa johtaa Risto Ainali.
Täynnä kiitosta. Cd-levy. LYRCD-02, 2004. Kuoroa johtaa Risto Ainali.
Lähteet:
Kinaret, Leena: Elämäntehtävänä musiikki. Rauhan sana 2002: 3, s. 2–3.
Marja Mustakallio: Risto Ainalin jäähyväiset Toukomettisille. Kaleva 21.10.2004, s. 18.
Toukomettiset 3 -levyn esittelyteksti.