Oululaisia jazz-yhtyeitä 1960- ja 1970-luvulla
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Sinänsä 70-luvun konserttitoiminta oli varsin vähäistä varsinkin vuosikymmenen loppupuolella. Voidaankin väittää, että toimintaa hallitsi 80-luvun alkupuolelle musta aukko. Oululaisten jazzbändien kovaa mainetta ylläpiti lähinnä kaksi orkesteria, jotka molemmat oli perustettu jo 1960-luvun puolella.
Näistä kahdesta vanhempi eli Jam Boys, oli teininuorison suosikkitanssiorkesteri, vaikka sen ohjelmisto koostui varsin moderneista jazzrytmeistä. Vuonna 1962 bändissä soittivat pianisti Martti Lappalainen, trumpetisti Timo Lappalainen, tenorisaksofonisti Erkki Lehtola, basisti Seppo Siekkinen, rumpali Jukka Teittinen ja kitaristi Timo Ravaska.
Jamppa Tuominen oli jazzmuusikko
Edesmennyt iskelmäguru Jamppa Tuominen soitteli jo nuoruudessaan erilaisissa kokoonpanoissa kuten Pertti Haipolan nuorisoyhtyeessä ja Tupla-triossa. Muistaakseni vuonna 1968 syntyi Jarmo Tuomisen sextetti. Tässä erinomaisessa orkesterissa saksofonia ja klarinettia soitti Jamppa Tuominen ja kokoonpanoon kuuluivat lisäksi tenorisaksofonisti Pentti "Vinkki" Hiltula ja trumpetisti Eero Lyttinen. Rytmiryhmän muodostivat basisti Kari Alenius, rumpali Seppo Paavola rummut sekä Arppa Suomalainen, joka soitti hanuria, pianoa, vibrafonia ja muita soittimia.
Arppa Suomalainen muutti Jyväskylästä Ouluun 60-luvun puolessavälissä ja oli alusta lähtien todellinen jazz-elämän piristysruiske huikeine taitoineen. Voidaankin väittää, että Arppa on tälläkin hetkellä kirjaimellisesti suomalaisen klassisen jazzin ehdotonta kärkeä ja on ansioitunut myös monipuolisesti säveltäjänä. Valitettavasti hänen sävellyksensä on toistaiseksi tallennettu vain kaseteille, joista ne pitäisi jonkun alan ammattilaisen nuotintaa.
Jamppa Tuomisen sextetin ohjelmisto käsitti runsaasti muun muassa Count Basien, Duke Ellingtonin sekä muiden swingin kulta-ajan bändien hittejä. Erikoista tässä bändissä vain kolmen puhaltimen voimin tuotettu upea Miller-soundi.
Toiminta vakiintuu
Ylioppilaskunnan Jazzklubin aktiiviaikoina perustettiin myös kolme Polar-alkuista orkesteria, joista kaksi toimii vireästi vielä tänäkin päivänä. Ne olivat Polar Soul Band, Polar Big Band ja Polar Dixie Band. Polar Soul Bandissä oli mukana muun muassa Kalle Fält, mutta kokoonpano jäi lyhytikäiseksi. Polar Big Band on vaihtanut nimensä Oulu Big Bandiksi. Vain Polar Dixie Band soittaa enää saman nimisenä – tosin täysin uudella miehistöllä.
Toinen iso orkesteri oli Oulun kansalaisopiston opintokerhona toimiva Setlement Big Band. Nimi muutettiin Oulu Big Bandiksi kapellimestari Kari Veisterän tultua vetäjäksi. Siitä kehittyi yksi maamme eturivin suurista orkestereista. Toiminnassa oli Veisterän jäätyä pois jonkin aikaa taukoa, kunnes orkesteri aktivoitui hiljattain uudelleen alkuperäisellä nimellään. Nyt sen johtajana toimii Mika Kaijanen.
Kun päästiin 80-luvun alkuvuosiin, tarkemmin ottaen vuoteen 1982, alkoivat sekä kotimaiset ja kansainvälisesti maineikkaat solistit ja orkesterit vierailla myös Oulussa. Osittain ansio lankeaa Suomen Jazzliitolle ja maamme ainoalle ammattiorkesterille UMO Helsinki Jazz Orchestralle, jotka tuottivat maahamme maineikkaita jazzareita.