Skiftesvikin tv-elokuvien käsikir­joi­tukset

Tämän sivun sisältö:

Valtuuskunta vuonna 1984 ja Yö Helsingissä vuonna 1987

MTV-teatterin vuonna 1984 tuottama Valtuuskunta on ensimmäinen Skiftesvik-filmatisointi. Pauli Virtasen ohjaama hauska, jopa riemukas tv-elokuva pohjautuu kirjailijan samannimiseen novelliin vuodelta 1983, joka kertoo Project Aqua -vesiensuojelukongressiin Montreux'iin matkaavan lähes kielitaidottoman suomalaisvaltuuskunnan touhuilusta Kiiminkijoen suojelemiseksi. Pääosissa ovat Hannu Huuska, Martti Kainulainen, Aapo Vilhunen, Anne Nielsen, Helena Haavisto, Martti Tschokkinen ja Esko Mattila. Dramatisointityön tekivät Panu Rajala ja Pauli Virtanen. Elokuva sai lehdistön palkinnon Kultainen Praha -festivaaleilla 1985. Se kuvattiin Oulussa, Kiimingissä ja Montreux'issa.

Niin ikään MTV-teatterin tuottama Yö Helsingissä vuodelta 1987 on tragikoominen tarina kainuulaisen kunnanjohtaja Raumalan Helsingin matkasta. Kunnanjohtaja saa ystävältään alivaltiosihteeriltä kutsun esitelmöitsijäksi ulkomaankauppaseminaariin. Uusi puku ostetaan ja vaimo evästää miehensä matkalle, josta molemmat toivovat paljon. Hotellipulan vaivaamasta Helsingistä löytyy yösija vain kolmannen luokan matkustajakodista ja seuraavana yönä kunnanjohtaja on kuin puusta pudonnut elämän raadollisuuden keskellä. Pääosissa tässä Pauli Virtasen ohjaamassa tv-elokuvassa ovat Paavo Piskonen, Kirsti Kemppainen, Aapo Vilhunen ja Katriina Rinne. Käsikirjoituksen teki Joni Skiftesvik. Elokuva pohjautuu kirjailijan samannimiseen novelliin vuodelta 1983.

Kenraalin poika vuonna 1985

TV1:n vuonna 1985 tuottama Kenraalin poika on Skiftesvikin novelleihin Peilinki ja Ensimmäinen työpäivä perustuva näytelmäelokuva, joka kertoo lakosta ja sen aiheuttamista paineista pääluottamusmies Oiva Selanderin perheessä. Elokuva kuvattiin lähes kokonaan Haukiputaan Martinniemessä ja Kiiminkijokisuulla. Sen ohjasi Pauli Huotari, ja pääosissa olivat Hannu ja Panu Pelkonen sekä Tuula Meisaari-Toiviainen.

Katsastus vuonna 1988

Matti Ijäksen ohjaama Katsastus, joka esitettiin Kunnon Kino -sarjassa TV1:ssä vuonna 1988, on loistavaa dialogia ja jo legendaarisiksi muodostuneita sutkauksia täynnä oleva arkipäivän kipeistä asioista kertova komedia, jonka keskushenkilöt ovat yhteiskunnallisesti orpoja. Huumori syntyy henkilöiden elämäntavasta. Lohduttomuudesta kasvaa se voima, jolla he porskuttavat eteenpäin.

Idean tähän jo kulttimaineeseen nousseeseen elokuvaan esitti Matti Ijäs. Hän ehdotti Skiftesvikille käsikirjoituksen tekemistä tämän kolmesta novellista Vanha mies vuodelta 1983, Näprääjä vuodelta 1983 ja Katsastus vuodelta 1985. Joni Skiftesvikin laatiman elokuvakäsikirjoituksen ovat dramatisoineet Matti Ijäs ja Timo Torikka.

Tv-elokuvan tapahtumat keskittyvät pohjoisen pikkukaupunkiin ja siellä vietettäviin häihin. Häät ovatkin merkittävin uusi osuus elokuvassa verrattuna sen pohjana oleviin novelleihin. Myös kerrontanäkökulmaa on muutettu. Novelleissa se on minämuodossa Junnun, kun taas elokuvasta tällainen näkökulma puuttuu. Junnu on elokuvassa sivuhenkilö, eikä Öövinikään nouse siinä päähenkilö Viltterin yläpuolelle, vaikka paikoin samalle tasolle hänen kanssaan.

Eniten Skiftesvik joutui muokkaamaan elokuvaa varten novelliaan Näprääjä. Sen keskeiset tapahtumat on siirretty synnytyssairaalaan ja kohtauksiin on tuotu mukaan Öövini.

Rakenteeltaan Katsastus muodostuu peräkkäisistä kohtauksista ja jaksoista, joiden sisällä aikaa on leikattu. Tapahtumien kulku etenee iltapäivästä seuraavan päivän iltaan. Elokuva on paitsi Ruotsin Haaparantaan suuntautuvasta katsastusmatkasta kertova pienimuotoinen road movie, myös neljä toisiaan sivuavaa tarinaa: Viltterin tarinan sisältönä on auto, Mallun tarinan keskipiste on lapsi, Öövinin tarinan teema on vanhenemisen vaikeus ja Junnun kohtalona on olla sivustaseuraaja.

Viltteriä näyttelee Vesa Vierikko, Mallua Kaija Pakarinen, Ööviniä Sulevi Peltola ja Junnua Markku Maalismaa.

Katsastus sai kriitikoilta yhtä hyvän vastaanoton tv-elokuvana kuin sen pohjana olleet novellitkin saivat aikoinaan. Elokuva menestyi Suomen edustajana Prix Italia-kilpailussa. Matti Ijäs kertoo mieltyneensä omista elokuvistaan eniten Katsastukseen. "Siinä on sellaista jätkäpoikien rentoa menoa", hän perustelee.

Jose vuonna 1993

Ajankohtaiseksi ja tärkeäksi arvioitu neliosainen TV2:n vuonna 1993 tuottama tv-minisarja Jose kertoo siitä, minkälaisiin ennakkoluuloihin värillinen lapsi törmää arki-Suomessa. Brasiliassa insinöörinä kymmenen vuotta työskennellyt, Suomeen palaava nuori leskimies ja hänen kouluikäinen mulattipoikansa Jose asettuvat asumaan pienelle paikkakunnalle miehen vanhempien luo. Onko elämä siellä mahdollista vai onko edessä muutto takaisin Brasiliaan? Sarja on tavallaan jatkoa Skiftesvikin novellille Metku vuodelta 1985. Tv-sarjan ohjasi Jarmo Lampela, ja sen pääosissa ovat Heikki Paavilainen isän roolissa, Sakari Mäläskä Josen roolissa ja Martti Pennanen isoisän roolissa.

"Jose on katsojalle yhtä kuin itsetutkiskelun paikka. Kannattaa tutkiskella", kirjoitti Jukka Kajava Helsingin Sanomissa 27.3.1993.

Ammattimies vuonna 2000

TV2:n vuonna 2000 tuottama Ammattimies on kolmiosainen psykologinen jännityssarja oravanpyörässä kieppuvasta ihmisestä, tilaustyönä tuhopolttoja tekevästä konsultti Jouko Holstista, jota näyttelee Hannu Kangas. Eläkkeelle siirtyvä Jorma Kohon näyttelemä rikospoliisi Sulo Pajari – saman niminen ilkiö esiintyy Skiftesvikin novellissa Petsamon kultatynnyri vuodelta 1991 – haluaa näyttää pystyvyytensä tutkijana vielä kerran niin rikollisille kuin entisille työtovereilleen. Niin sitten kaksi ammattimiestä, poliisi ja rikollinen, ottavat mittaa toisistaan. Tv-sarjan käsikirjoitti Joni Skiftesvik ja ohjasi Kalle Pursiainen. Sarja on kuvattu Oulun seudulla.

Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja vuonna 2002

Raimo O. Niemen ohjaama Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja, joka perustuu Joni Skiftesvikin esikoisteoksen mestarilliseen niminovelliin, palkittiin parhaana pohjoismaisena lyhytelokuvana Malmössä syksyllä 2003 järjestetyssä Nordisk Panoramassa. Tromssan elokuvafestivaaleilla se sai kunniamaininnan vuonna 2004. Elokuva ensiesitettiin TV2:ssa joulukuussa 2002.

Elokuvan käsikirjoituksen teki Joni Skiftesvik, ja sen tuotti Mandart Entertainment YLE TV2:lle. Projektissa oli mukana oululainen elokuva- ja mediakeskus POEM.

Elokuvan talvikohtaukset kuvattiin Skiftesvikin lapsuusmaisemissa Haukiputaan Martinniemessä ja kesäkohtaukset Hailuodossa ja Halosenniemessä. Elokuva on tavallaan laajennus novellista – siihen on tuotu mukaan uusi teema, syyllisyys.

Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja on kerännyt runsaasti mainetta myös kotimaassa. Suomen lehdistökriitikoiden raati ja Katso-lehti valitsivat sen vuoden 2002 parhaaksi kotimaiseksi tv-elokuvaksi. Lisäksi elokuva sai kunniamaininnan Koura 2002 -kilpailussa ja oli kolmen parhaan joukossa Venla 2002 -kilpailussa.

Elokuvan lapsirooleissa loistavat Pekka Tirri Lennun roolissa, Aleksi Niskanen Villen roolissa ja Samuli Kokkonen Eskon roolissa. Hukkuneiden poikien isosiskoa Anitaa esittää Skiftesvikin tytär Saga Skiftesvik, isää Jarmo Mäkinen ja äitiä Tuula Väänänen. Lyhytelokuvan upea kuvaus on Kari Sohlbergin käsialaa.

Äiti ja Seija vuonna 2003

Juha Rosma käsikirjoitti ja Kalle Pursiainen ohjasi Joni Skiftesvikin novellin Äiti ja Seija vuodelta 2000 samannimiseksi tv-elokuvaksi TV2:lle vuonna 2003.

Rakkauden ristiaallokossa heittelehtivää poikamiestä Junnua vokottelee hänen meripelastusseurakaverinsa ex-vaimo Seija, joka tosin seurustelee jo kalakauppiaan kanssa. Hoitokodissa asuva Junnun äiti varoittelee poikaansa kauniin Seijan viekoituksista ja petollisuudesta, mutta Junnu ei äitiään kuuntele ja saa kärsiä.

31-minuuttisen, Oulun seudulla – muun muassa Kellon vesillä – kuvatun Jussi Niilekselän tuottaman tv-elokuvan näyttelijät ovat oululaisia. Seijaa näyttelee Petra Karjalainen, Junnua Mikko Leskelä ja äitiä Seija Näppilä. Elokuva oli Venla-ehdokas.