Pontimena oma elämä
Omakustanteiden näkökulma on usein paikallinen ja paikallishistoriallinen. Toinen omakustanteille ominainen piirre on elämäkerrallisuus – kerrotaan joko omasta tai jonkin läheisen ihmisen tai sukulaisen elämästä.
Elämäkerralliset teokset tarjoavat kosketuspinnan elettyyn elämään, joskus rosoiseenkin todellisuuteen. Terttu Rousu on kirjoittanut trilogian isovanhempiensa Idan ja Akselin vaiheista Tornionjokilaakson pienessä syrjäkylässä Aapajärvellä. Etelän varekset vuodelta 1994, Leivän perässä vuodelta 1995 ja Urakka täyttyy vuodelta 1997 kuvaavat pariskunnan vaiheita Tornionjokivarren lestadiolaisessa syrjäkylässä 1900-luvun alussa.
Haukiputaalaisen, Kansan Tahdon toimitusjohtajana pitkään toimineen Osmo Hekkalan elämäkertaromaani Piimäperä, isäni maa vuodelta 2004 kertoo nimensä mukaisesti Hekkalan vanhempien elämästä Kellon Piimäperällä.
Lappilaiseen miljööseen paikantuvat Rita Magga-Kumpulaisen Sarvikiela vuodelta 2006, Binna Bánna vuodelta 2009 ja muistelmateos Kuttura vuodelta 2010. Kuttura on saanut nimensä Magga-Kumpulaisen kotikylältä Ivalojoen kainalossa. Päiväkirjamainen teos kuvaa pientä saamelaiskylää ja sen historiaa.
Oululaisen Pirkko Mattilan esikoisromaanin Perämeren Sofia päähenkilön esikuvana on oma isoäiti, itsenäinen ja omillaan toimeentuleva nainen, joka toimi kauppiaana viime vuosisadan alun Kemissä. Teos ilmestyi vuonna 2009. Vuonna 2012 ilmestynyt Auksuuni kertoo Oulun seudulla vaikuttaneen Mattilan suvun vaiheista 1800-luvulta nykypäiviin.
Teksti: Jaana Märsynaho.