Matti Hällin teemat ja teokset

Valokuva: Matti Hälli lukee kirjaa.

Aurinkoisten tarinoiden rinnalla Hällin tuotannossa kulkee toinen, eettisiin kysymyksiin ja kansanuskomuksiin keskittyvä juonne. Vuosina 1957–1967 ilmestyneessä Oulu-trilogiassa Valkea kaupunki, Lassinkallio ja Kosken kuuluvissa ja vuosina 1961–1965 ilmestyneessä Hailuotoon sijoittuvassa romaanisarjassa Isä Jumalan ilveilijä, Ruottinojan aurinko ja Meri-Heikin perintö Hälli kirjoittaa näkyviin sen, mikä virallisista historiankirjoituksista puuttuu – tavallisten ihmisten ajatukset ja arvot. Matti Hälli kirjoittaa teoksissaan myyttien ja uskomusten kulttuurihistorian.

Hällin kertomuksia, pakinoita ja esseitä on julkaistu monissa kokoelmateoksissa ja lehdissä, Kaltiossa, Seurassa ja Suomen kuvalehdessä. Kalevaan Hälli kirjoitti muistelmia lapsuudestaan Alalaanilassa, 1920-luvun Oulussa.

Viimeisiksi jääneissä kirjoissaan Hälli siirtyi Oulun ja Hailuodon konkreettisista maisemista yhä voimakkaammin tunnelmien ja mielikuvituksen maailmaan. Vuosina 1971–1972 ilmestyneissä Juurikorpi-novelleissa ja vuonna 1973 ilmestyneessä kokoelmassa Kesäheinä ja kissankello kansanperinne yhdistyy myönteiseen elämänasenteeseen, uniin ja satuihin. Ihmisen Hälli sijoittaa erottamattomaksi osaksi luonnon ikuista kiertoa: "Tämä ihmisen temppuilu oli vain pikkuinen takatalvi kottaraisheimon pitkässä elämässä ja sinirinnan välähdyskin oli meitä ikuisempi."

Lähteet:

Kirjailija Matti Hälli kuollut. Kaleva 31.3.1988.

Laitinen, Kai 1991: Suomen kirjallisuuden historia. 3. uusittu painos. Helsinki: Otava.

Tiusanen, Timo 1963: Tapa puhua. Esseitä ja kirjoituksia. Helsinki: Kirjayhtymä.

Dekkareita

Jäät lähtevät

Suopursu kukkii

Valmista sydämesi unohtamaan

Andersson-tarinat

Oulu-trilogia

Hailuoto-trilogia

Juurikorpi-sarja

Kesäheinä ja kissankello