Kauhu, scifi ja fantasia

Tämän sivun sisältö:

Pohjoisen yöpuolella

Torniolaissyntyinen taidemaalari, kriitikko ja kirjailija Einar Reuter (1881–1968) käytti taidetöissään nimeä E. Ahtela. Pohjoisen luontoa ja ihmisiä kuvaavien romaaniensa lisäksi Reuter kirjoitti myös kauhukokoelman Dégénéré: kauhu- ym. kertomuksia, joka ilmestyi vuonna 1918. 

Kurikkalaissyntyisen, Oulussa vaikuttaneen Samuli Paulaharjun (1875–1944) tuotannossa merkittävässä roolissa ovat kansanperinne ja myyttisen pohjoisen kuvaaminen. Paulaharjun ainoa puhtaasti kaunokirjallinen teos Tunturien yöpuolta vuodelta 1934 ammentaa lappilaisesta tarinaperinteestä ja fantasiasta.

Paulaharjun novellien kerrontaa hallitsevat luonto sekä ihmisen ja luonnon pyrkimys takaisin keskinäiseen harmoniaan. Aiheet keskittyvät lappilaisen tarinaperinteen kauhuaiheisiin – yöhön ja pimeyteen, noitiin, paholaiseen ja henkiolentoihin.

Kertomaperinteestä ammentavat myös Elsa Vuontisjärvi (s.1937) ja Paula Havaste (s. 1962). Vuontisjärven vuonna 1993 ilmestyneen Proksinvainiot -romaanin Ingeri Hansenilla on parantajan ja näkijän lahjat. Havasteen romaanit Kotasavun Marja vuodelta 2004, Lapinmaan Nilla vuodelta 2005 ja Maaren, samaanien sukua vuodelta 2008 ovat maagisen realismin elementtejä hyödyntävää historiallista viihdettä.

Kajaanissa syntynyt ja sukujuuriltaan hailuotolainen Tuula Rotko (s. 1944) on kuvannut teoksissaan historiallista Hailuotoa sekä fiktiivistä saarimaisemaa. Romaanit Rakkautta vainon aikaan vuodelta 2002 ja Riikka näkijä vuodelta 2004 käsittelevät luonnonmagiaa, parantamista ja noituutta. Romaani Susi ja surupukuinen nainen vuodelta 1998 siirtää ihmissusimyytin nykypäivään.

Haukiputaalaislähtöisen Päivi Alasalmen (s. 1966) psykologisissa trillereissä kauhuelementeillä on merkittävä osa. Vuonna 1996 Alasalmen kauhutrilleri Vainola oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Selkeämmin fantastisia elementtejä ja kauhua Alasalmi käyttää teoksessaan Metsäläiset vuodelta 2000.

Oululainen kriitikko Juha K. Tapio (s. 1957) on luonut erityisen postmodernin metafiktion vuonna 1996 ilmestyneellä teoksellaan Frankensteinin muistikirja, joka kertoo Frank Stein -nimisen hirviön tarinan. Tapio jatkaa siitä mihin Mary Shelley jäi klassikkoteoksessaan Frankenstein: uusi Prometheus, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1818 englanniksi nimellä Frankenstein – or the Modern Prometheus.

Teksti: Jyrki Korpua.

Dystopioita, klooneja ja fantasian edustajia

Dystopioita ja klooneja

Fantasian edustajia