Samuli Paulaharju

Samuli Paulaharju (1875–1944) oli opettaja, joka koulutyön ohessa omistautui kansanperinteen keräämiselle. Kesät hän vietti keruumatkoilla ympäri Suomea keräten talteen vanhojen ihmisten muistoja ja tarinoita. Hänen tarkoituksenaan oli kirjoittaa ylös katoava kansanperinne ja samalla palauttaa kerätyt aineistot kirjoina kansan itsensä luettavaksi.

Valokuva: Samuli Paulaharju.
Samuli Paulaharju. Pohjois-Pohjanmaan museo, Samuli Paulaharjun kokoelma.

Vuosikymmenien keruutyö näkyy Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistossa. Paulaharju keräsi 65 000 numeroa muistiinpanoja, 4 000 sivua kansatieteellisiä kertomuksia ja tuhansia piirroksia. Arkistoissa on myös tuhansia valokuvia. Keruuaineistonsa lisäksi Paulaharju kirjoitti noin 500 lehtiartikkelia ja parikymmentä kansatieteellistä kirjaa Lapista, Pohjanmaalta ja Karjalasta.

Paulaharju oululaistui vuonna 1904, jolloin hän perheineen muutti kaupunkiin. Oulun perinnettä hän ei varsinaisesti kerännyt, vaan kirjoitti lähinnä kaupunkiin ja sen lähiseutuun liittyviä lehtijuttuja. Joitain niistä on luettavissa kokoelmateoksesta Kuva sieltä, toinen täältä kautta Suur-Suomen. Paulaharju työskenteli ja asui Oulussa kuolemaansa saakka.

 

Teksti: Heli Maijanen, 2003.