9. Onnistuneet esimerkit

Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen aikana toteutimme 9 pilottia, joiden tavoitteena oli kehittää konkreettisia toimenpiteitä moninaisuuden edistämiseksi. Pilottien aiheet sekä yhteistyökumppanit valikoituivat hankkeen alkuvaiheessa, jolloin kartoitimme Oulu2026:n alueen toimijoiden kanssa tärkeimpiä kehittämistarpeita yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Tavoitteenamme oli, että pilottien aihealueet ja toteutustavat käsittelisivät yhdenvertaisuutta eri näkökulmista, kuten saavutettavuuden, osallisuuden ja moninaisuuden kautta. Tärkeää oli samalla kehittää organisaatioissa erilaisia tapoja ja täsmällisiä toimenpiteitä kehittämistavoitteiden saavuttamiseksi, kuten esimerkiksi esteettömyyskartoitusta, strategiatyötä, ryhmätoimintaa, verkostotoimintaa, vertaismentorointia ja tapahtumatuotantoa hyödyntämällä. 

Osa piloteista jatkuu hankkeen pilottijakson jälkeen osana yhteistyötahojen toimintaa. Tutustu Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen ja yhteistyökumppaneiden onnistuneisiin esimerkkeihin ja kokeile rohkeasti uusia toimintamuotoja omassa organisaatiossasi.

Pilotit

Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten yhteisöjen ja järjestöjen verkosto

Romanikahvila

Romanikahvilan pitäjät Rosita, Laimi ja Rosita hymyilevät yllään perinteiset romanipuvut.
Romanikahvilan vetäjät Rosita Lindgren, Laimi Lindgren ja Rosita Lindgren. Kuva: Oulu2026

01/2024-12/2024

Toteuttaja: Oulun kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victor

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor on kaikille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Monikulttuurikeskus järjestää erilaisia monikulttuurisia tapahtumia, infotilaisuuksia ja kerhoja sekä tarjoaa mentorointia. 

Villa Victor koordinoi Oulun romanityöryhmän toimintaa. Oulun romanityöryhmä on poikkihallinnollinen yhteistyöelin, jossa on mukana kunnan, hyvinvointialueen, valtion, seurakunnan, kolmannen sektorin ja koulutusorganisaatioiden edustajia. Työryhmässä on romanijäseniä.

Työryhmän tehtävänä on edistää valtakunnallisen romanipoliittisen ohjelman tavoitteita paikallisesti ja edistää romanien asemaa kuntalaisina. Työryhmän tavoitteena on myös romanien osallisuuden vahvistaminen, työllisyyteen, opintoihin ja jatko-opintoihin tukeminen, syrjintään puuttuminen ja asumiseen liittyvien asioiden edistäminen.

Yhteistyötahot

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 

Aluehallintovirasto muun muassa ohjaa ja neuvoo romaniasioissa sekä kouluttaa ja tiedottaa niistä. Työ painottuu sidosryhmätyöskentelyyn ja verkostoitumiseen eri viranomaisten ja romanitoimijoiden kanssa.

Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta RONK

Romaniasiain neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä. Romaniasiain neuvottelukunta kehittää romanien ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä edistää syrjinnänvastaista työtä ja yhdenvertaisuutta.

Romano Mission Naistenkulma

Naisten Kulma tarjoaa vertaistukea, apua ja neuvontaa vankilasta vapautuneille romaninaisille, tavoitteena rikoskierteen katkaisu ja ylisukupolvisen syrjäytymiskehityksen pysäyttäminen. Naisten Kulma tarjoaa paikan, jossa tuetaan naisia yhteiskuntaan ja rikoksettomaan elämään. Lisäksi tarjotaan mahdollisuus harrastuksiin ja muuhun mielekkääseen toimintaan.

Tavoite

Euroopan kulttuuripääkaupungin yhtenä tavoitteena on, että alueen asukkaat voisivat kokea jaettua ylpeyttä ja omistajuutta kulttuuripääkaupunkivuodesta.

Alueen vähemmistöt eivät ole vielä riittävästi mukana Euroopan kulttuuripääkaupungin valmistelussa. Esimerkiksi saamelaisten, romanien ja maahanmuuttajien kohdalla on tärkeää tavoittaa kohderyhmä ja luoda turvallinen ympäristö, jossa ihmiset itse voisivat määritellä, miltä kulttuuriohjelman pitäisi näyttää heidän näkökulmastansa.

Tavoitteena on, että kulttuuritoimintaa suunnitellaan vähemmistöryhmien kanssa heidän omista lähtökohdistansa käsin. Suunnitelmalla ja kehittämällä kulttuuritoimintaa yhteisöjen kanssa, varmistamme että yhä useammalla asukkaalla on mahdollisuus osallistua kulttuuriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen.

Romanikahvila-pilotin tarve on syntynyt tarpeista tuoda romanikulttuuria näkyväksi ja tunnetummaksi ja edistää hyviä väestösuhteita sekä vahvistaa paikallisen romaniyhteisön kulttuuriosallisuutta ja heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa Euroopan kulttuuripääkaupungin kulttuuriohjelman yhteiskehittämiseen, suunnitteluun ja toteutukseen.

Tietopohja: romanien syrjintä kulttuurielämässä

Selvitysten mukaan Suomessa on tarpeen, että romanikulttuuri näkyisi vahvemmin kulttuurilaitosten ohjelmassa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan pitkäjänteistä ja aidosti inklusiivista yhteistyötä kulttuurilaitosten ja romaniyhteisöjen välillä. Tarkoituksena on tuottaa kulttuuriohjelmaa, jota romanit itse suunnittelevat, toteuttavat ja esittävät osana kulttuurilaitosten säännöllistä toimintaa.

Romanien kulttuuri-identiteetin- ja kulttuuri-ilmaisujen vahvistaminen on tärkeää. Tämän vuoksi toivotaan muun muassa yhteisöllisten tilojen luomista osaksi kulttuuripalveluiden julkisia tiloja. Näiden tilojen ja tapahtumien tavoitteena on myös edistää kulttuurienvälistä dialogia, kohtaamisia ja hyviä väestösuhteita.

Tutkimukset osoittavat, että romanien tekemää ja tuottamaa taidetta ei usein tunnusteta taiteeksi. Tämän korjaamiseksi kulttuurirakenteisiin tarvitaan tukirakenteita romanitaiteilijoiden työn ylläpitämiseksi. Kulttuuritarjontaan kaivataan vahvasti romanien omaa panosta kulttuurin tuottajina ja esittäjinä.

Jatkuvan syrjinnän vuoksi romanit kokevat heikkoa osallisuutta. THL:n tutkimusten mukaan lähes joka toinen romani on kokenut epäoikeudenmukaista kohtelua vieraalta ihmiseltä julkisella paikalla. Nämä kokemukset ovat erityisen yleisiä nuorten keskuudessa. Kielteisten kokemusten takia myös nuorten kulttuuriosallisuus on vähäistä ja erityistavoitteena on vahvistaa keinoja kannustaa erityisesti romaninuoria kulttuuriharrastusten pariin.

Romanikahvilan avulla luodaan tila romanikulttuurin edistämiselle. Romanikahvilan konsepti on samalla pitkäjänteinen yhteistyön, vaikuttamisen ja osallisuuden alusta, jonka tavoitteena on kehittää inklusiivisia tapoja romanikulttuurin valtavirtaistamiseksi Oulun kaupungin kulttuurielämässä. 

Paikallisten romaniyhteisöjen osallisuus ja rooli prosessin vetämisessä, suunnittelussa ja toteuttamisessa on ratkaiseva romanikahvilan konseptissa.

Lähteet

Romanit ja kulttuuri. Selvitys romanien osallisuudesta ja osallistumisesta kulttuuritoimintaan Suomessa. Reetta Toivanen. (Ihmisoikeusliiton selvitys 1, 2012). (siirryt pdf-tiedostoon)

Anneli Weiste-Paakkanen, Riikka Lämsä, Hannamaria Kuusio (toim.). Suomen romaniväestön osallisuus ja hyvinvointi. Romanien hyvinvointitutkimus Roosan perustulokset 2017–2018. (THL Raportti 15, 2018). (siirryt uudelle sivulle)
 

Toimenpiteet

Romanikahvila-toiminnan tavoitteena on tuoda romaneja ja romanikulttuuria näkyväksi ja lähelle valtaväestöä.

Osallisuus

Pilottia suunnittelimme alusta alkaen paikallisen romanien kanssa. Yhteisestä ideatyöpajasta nousi esiin idea romanikahvilasta. Totesimme, että Oulusta puuttuu julkinen, kaikille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa olisi mahdollisuus tuoda romanikulttuuria näkyväksi ja edistää matalan kynnyksen kohtaamisia ja keskusteluja kahvin äärellä. 

Suunnitteluryhmästä muodostui kolmen naisen vetäjäryhmä, joka suunnitteli tilaisuuksien ohjelmaa ja lupautui kahvilan ylläpitäjäksi. Kahvilan ylläpitämisestä sovimme työkorvauksen. Romanikahvilan tarkoitus ei ollut yrittäjätoimintaa, vaan kahvitarjoilut olivat osallistujille ilmaisia.

Näkyvyys

Paikaksi valitsimme Oulun keskustan Oulu10:n ala-aulan. Keskustan Oulu10 on joukkoliikennereittien varrella sijaitseva, hyvin saavutettava asiakaspalvelu- ja asiointipiste. Samassa rakennuksessa on myös Monikulttuurikeskus Villa Victorin tilat.

Paikkana Oulu10 palveli erinomaisesti pilotin tarkoitusta olla osana julkista tilaa, ihmisten keskellä. Oulu10:n asiakaspalvelupisteellä käy päivittäin asioimassa satoja oululaisia, ja tapahtumalle tarjottu tila on sisääntulo-oven ja palvelutiskien välittömässä läheisyydessä. Paikka mahdollisti maksimaalisen näkyvyyden sekä asiakastiloihin että ulos kadulle. 

Säännöllisyys 

Pilotin tavoitteiden onnistumisen kannalta toiminnan säännöllisyys ja pitkäjänteisyys oli hyvin olennaista.

Vetäjäryhmä suunnitteli, että Romanikahvilan tilaisuudet järjestettiin joka toinen viikko maanantaisin/tiistaisin klo 13–15. 

Romanikulttuuri näkyväksi

Matalan kynnyksen toimintana ja ihmisten arjen keskelle tuotuna Romanikahvila toimi erinomaisena foorumina kohtaamiselle sekä tiedon antamiselle ja saamiselle. 

Romanikahvilassa on esillä valokuvia ja tietotauluja romanien historiasta ja kulttuurin eri ilmenemismuodoista. Esillä on myös romanien pukeutumiseen ja käsitöihin, kuten koruihin tai tekstiileihin, liittyvää materiaalia – muun muassa luonnollisen kokoiset mallinuket, jotka on puettu romaninaisen ja -miehen asuihin. 

Jokaisessa tilaisuudessa oli oma teema, kuten esimerkiksi rasisminvastainen viikko, historia, vaatetus, käsityöt, valokuvanäyttely, musiikki, romanikieli ja kirjallisuus sekä jouluperinteet.

Kahvilan vetäjinä toimivat romaninaiset, jotka vastasivat osallistujien kysymyksiin ja kertoivat myös oma-aloitteisesti eri teemoihin liittyvistä asioista.

Perusohjelman lisäksi Romanikahvila oli mukana omalla toiminnallisella pisteellä myös erilaisissa yleisötapahtumissa, muun muassa Kansainvälisenä romanipäivänä Oulun Äimärautiolla järjestetyssä Romaniravi-tilaisuudessa, Oulun kaupungintalon avajaisviikon kulttuurien päivässä ja Oulun päivien Oulu kylässä -festivaalilla, joka esittelee oululaisia toimijoita, järjestöjä, harrastusmahdollisuuksia sekä Oulun kaupungin eri palveluita vasta kaupunkiin muuttaneille uusille oululaisille. 

Löydökset

Romanikahvilassa kävi vuoden aikana yhteensä noin 700 kävijää. Lisäksi yleisötapahtumissa Romanikahvilan pisteillä kävi satoja kävijöitä.

Huomioita palautekeskusteluista ja romanityöryhmän kokouksesta: 

Romanikahvila oli iso menestys ja erittäin merkittävä toiminta hyvien väestösuhteiden edistämisen, romanikulttuurin edistämisen ja romanien osallisuuden vahvistamisen kannalta. 

Vuoden 2024 aikana toteutettu Romanikahvila-pilotti on osoittanut vahvasti, että toiminnalle on suuri tarve ja konsepti kannattaa ehdottomasti jatkaa ja kehittää. Oulun kaupunki päätti hakea Monikulttuurikeskus Villa Victorin toimintaan avustusta kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan Romanikahvilan ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi vuonna 2025. 

Erittäin tärkeää yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja kulttuurisen kestävyyden näkökulmasta on myös se, että organisaatiolla on mahdollisuus juurruttaa Romanikahvilaa pysyvästi osaksi monikulttuurikeskus Villa Victorin perustoimintaa. 

Romanikahvilan kehittäminen

Romanikahvilaa voidaan kehittää seuraavien toimenpiteiden avulla:

  1. Toiminnan mobilisoiminen eli näyttelyn liikkuvuuden parantaminen
  2. Kahvilan näyttelymateriaalin ja tietojen päivittäminen sisällöltään ja tekniikaltaan
  3. Kahvilan ohjelman ja sisällön kehittäminen – mukaan myös vierailevia esiintyjiä

Romanikahvilan verkostojen kehittäminen ja aktiivisten vetäjien löytäminen Romano Mission verkostojen kautta on tärkeää. Toiminnassa yksi tavoite on nimenomaan se, että romanit saataisiin itse osallistumaan enemmän toimintaan, niin suunnitteluun kuin toteutukseen, mikä parantaisi näkyvyyttä. Lisäksi toiminnalla olisi positiivinen vaikutus romaniyhteisöihin, sillä se tarjoaisi nuorille positiivisen esimerkin siitä, miten omalla toiminnalla voi saada muutoksia aikaan.

Kuurojen nuorten kulttuuriosallisuustapahtuman järjestäminen

Kansainvälinen kahvila Pyhäjärvellä

Kaukametsän esteettömyyskartoitus

Kajaanin taidemuseo ja Kainuun museo saavutettavuuden ja osallisuuden kehittäjinä

Yhdenvertaisuuden kulttuurijohtamisen vertaismentorointiverkosto

Taivalkosken maisemakehys

Ruotsinkielinen lukupiiri Bokcirkel

Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.