9. Onnistuneet esimerkit

Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen aikana toteutimme 9 pilottia, joiden tavoitteena oli kehittää konkreettisia toimenpiteitä moninaisuuden edistämiseksi. Pilottien aiheet sekä yhteistyökumppanit valikoituivat hankkeen alkuvaiheessa, jolloin kartoitimme Oulu2026:n alueen toimijoiden kanssa tärkeimpiä kehittämistarpeita yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Tavoitteenamme oli, että pilottien aihealueet ja toteutustavat käsittelisivät yhdenvertaisuutta eri näkökulmista, kuten saavutettavuuden, osallisuuden ja moninaisuuden kautta. Tärkeää oli samalla kehittää organisaatioissa erilaisia tapoja ja täsmällisiä toimenpiteitä kehittämistavoitteiden saavuttamiseksi, kuten esimerkiksi esteettömyyskartoitusta, strategiatyötä, ryhmätoimintaa, verkostotoimintaa, vertaismentorointia ja tapahtumatuotantoa hyödyntämällä. 

Osa piloteista jatkuu hankkeen pilottijakson jälkeen osana yhteistyötahojen toimintaa. Tutustu Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeen ja yhteistyökumppaneiden onnistuneisiin esimerkkeihin ja kokeile rohkeasti uusia toimintamuotoja omassa organisaatiossasi.

Pilotit

Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten yhteisöjen ja järjestöjen verkosto

10/2023-12/2024

Toteuttaja: Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor on kaikille avoin matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Monikulttuurikeskus tarjoaa muun muassa maksutonta suomen kielen opetusta, kerhoja, infotilaisuuksia ja mentorointia. Lisäksi Villa Victor järjestää erilaisia monikulttuurisia tapahtumia, kuten Värikäs ravintola, Rasisminvastainen viikko ja Welcome to Oulu -tapahtumat. 

Tavoite

Pilotin idea on noussut tarpeesta vahvistaa eri kieli- ja kulttuuritaustaisten järjestöjen ja yhteisöjen toimintaa ja osallisuutta sekä samalla edistää kulttuurisen moninaisuuden näkyvyyttä Oulun kulttuurielämässä. 

Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke järjesti toukokuussa vuonna 2023 Kulttuurisen moninaisuuden seminaarin kansainvälisen kulttuurisen moninaisuuden päivän kunniaksi. Osana seminaarin ohjelmaa toteutetussa työpajassa pohdimme, minkälaista syrjintää tapahtuu Oulun kulttuurirakenteissa maahanmuuttaneiden osallisuuden ja moninaisuuden näkökulmasta. 

Työpajassa tunnistettiin tärkeimpiä esteitä ja kehittämistarpeita: viestintä ja tieto ei ole saavutettavaa ja inklusiivista ja tietoa mistä voi hakea rahoitusta kulttuuritapahtumiin kaivattiin lisää. Esille nousseita merkittäviä esteitä olivat myös verkostojen ja verkostoitumismahdollisuuksien puute, moninaisuuden representaatioiden puute kulttuurielämässä, ennakkoluulot ja yhteyksien puute maahanmuuttajayhteisöjen ja kulttuuritoimijoiden välillä. 

Työpajan tulosten pohjalta syntyi idea eri kieli- ja kulttuuritaustaisten järjestöjen ja yhteisöjen verkostosta, jota koordinoi Oulun kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victor. Tavoitteena oli, että verkoston toiminta voisi jatkaa osana Villa Victorin toimintaa pilotoinnin jälkeen.

Toiminnan tavoitteena oli yhtäältä saada tietoa siitä, kuinka paljon eri kieli- ja kulttuuritaustaisten järjestöjä ja yhteisöjä toimii Oulun alueella ja ylläpitää suhteita heihin. Toisaalta pilotin päämääränä oli luoda maahanmuuttajajärjestöille ja heidän yhteisöilleen turvallinen ympäristö, jossa he voisivat määritellä, minkälainen kulttuuritoiminta on tärkeä heidän näkökulmastansa. Kohdentamalla verkostotoimintaa tälle kohderyhmälle oli tarkoitus tukea järjestöjen ja yhteisöjen omaehtoista kulttuuritoimintaa ja samalla varmistaa, että yhä useammalla eri kieli- ja kulttuuritaustaisella vähemmistöryhmällä on yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kulttuuripalveluihin sekä niiden toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.       

Pilotti toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön ”Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi: Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen” -työryhmän loppuraportin (siirryt uudelle sivulle) suosituksia, joiden mukaan tulisi muun muassa:

  • Lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa suurimmilla vähemmistökielillä sekä mahdollisuuksien mukaan myös muilla kielillä. Järjestää monikielisiä tilaisuuksia ja tapahtumia.
  • Lisätä ymmärrystä länsimaisen taiteen ja kulttuurin ulkopuolisista taide- ja kulttuuritraditioista. Sisällyttää ohjelmistovalintoihin maailman koko kulttuuriperintöön kuuluvia esityksiä ja teoksia.
  • Tarjota tiloja ja muuta tukea kulttuurista moninaisuutta edistävään toimintaan, jossa tehdään näkyväksi etnistä ja kulttuurista moninaisuutta.
  • Vahvistaa sosiaalisia suhteita tuomalla erikielisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä yhteen tapaamaan toisiaan ja tekemään yhteistyötä. Hyödyntää kirjastojen, museoiden, teattereiden, näyttämöiden ja muiden taide- ja kulttuurilaitosten jo nyt tarjoamia mahdollisuuksia luoda vuoropuhelua ja kohtaamisia eri kulttuuritaustan omaavien ihmisten välillä.

Toimenpiteet

  • kutsu verkoston jäseneksi eri kanavien kautta
  • säännölliset verkostotapaamiset
    • tapaamisten aiheet: verkoston jäsenten esityksiä, tietoiskut Oulun kaupungin rahoitusmahdollisuuksista tai tilojen käytöstä kulttuuritapahtumia varten, Me olemme kulttuuria -ohjelmahaku, Oulu2026-avajaisten suunnittelua.
  • jäsenten omien tapahtumien tukeminen:
    • Afrikkalainen kulttuurifestivaali
    • El Patio (Oulun espanjankieliset ry) "Kohtaaminen runoilija Roxana Crisólogon kanssa: eläminen ja luominen monikielisessä maailmassa." osana Satakielikuukautta
    • El Patio (Oulun espanjankieliset ry) Machu Picchu- yhtyeen konsertti “Canto Latinoamericano” osana Oulun Päiviä
    • Oulu Diasporans Monikulttuurinen jalkapalloturnaus

Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten verkoston jäseniä ovat muun muassa:

Africans in Oulu, Africans in Oulu -Instagram 

Arctic-China Exchange and Cooperation Association (ACECA), ACECAn nettisivut 

Bloom Finland, Bloom Finlandin nettisivut  

Diasporans in Oulu (DIO), Diasporans in Oulu -Instagram  

El Patio (Oulun espanjankieliset ry), El Pation Facebook 

EntreCom Enterprise Community, EEC:n nettisivut  

Monikulttuuriset Siskot ry, Monikulttuuriset siskot -Facebook 

O-India Ry, O-Indian nettisivut 

Oulu Cricket Club, Oulu Cricketin nettisivut  

Oulun Pakistanin Kulttuuri -Yhdistys ry, Oulun Pakistanin Kulttuurin Facebook  

Oulun Suomalais-Japanilainen yhdistys, Oulun Suomalais-Japanilaisen yhdistyksen nettisivut  

Pohjois-Pohjanmaan Ukrainalaisten Yhdistys, Pohjois-Pohjanmaan Ukrainalaisten Yhdistyksen nettisivut  

Pohjois-Suomen puolalaisten Yhdistys Ry, Pohjois-Suomen puolalaisten yhdistyksen nettisivut 

Romano Missio ry, Romani Mission nettisivut  

Srilankalainen yhdistys Pohjois-Suomessa ry, Srilankalaisen yhdistyksen Facebook  

Startup Refugees, Startup Refugees -nettisivut  

Suomen Arabilainen Kulttuuri ry, Suomen Arabialainen Kulttuurin Facebook  

Suomen Kulttuurienvälinen Yhteisö, Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön nettisivut 

Thai Opetus Ry 

Tuulenkantajat ry (TWBA ry), Tuulenkantajat ry -nettisivut  

Lopuksi

Toiminta jatkuu pilotin jälkeen osana Oulun kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victorin ja Pohjois-Suomen ETNO:n toimintaa (ELY-keskus). 

Romanikahvila

Kuurojen nuorten kulttuuriosallisuustapahtuman järjestäminen

Kansainvälinen kahvila Pyhäjärvellä

Kaukametsän esteettömyyskartoitus

Kajaanin taidemuseo ja Kainuun museo saavutettavuuden ja osallisuuden kehittäjinä

Yhdenvertaisuuden kulttuurijohtamisen vertaismentorointiverkosto

Taivalkosken maisemakehys

Ruotsinkielinen lukupiiri Bokcirkel

Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.