Rakentamislaki

Nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL 132/1999) on ollut voimassa vuodesta 2000 lähtien ja sen rakentamista koskevat säännökset korvaa 1.1.2025 voimaan tuleva uusi rakentamislaki (RakL 751/2023). Maankäyttö- ja rakennuslaista voimaan jäävät alueidenkäyttöä koskevat pykälät ja lain nimi vaihtuu alueidenkäyttölaiksi (752/2023). Maankäyttöä ja kaavoitusta koskevat lakiuudistukset ovat valmisteilla. Maankäyttö- ja rakentamisasetus muuttuu rakentamislakia tukevaksi asetukseksi. 

Rakentamislakiin tehtävät muutokset keventävät byrokratiaa, selkeyttävät valitusoikeutta sekä edistävät kiertotaloutta, vähähiilistä rakentamista ja digitalisaatiota. 

Rakentamislain säännökset luvan käsittelyaikatakuusta, hiilijalanjälkilaskennasta ja tietomallimuotoisesta luvasta tulevat voimaan 1.1.2026 lähtien. Rakentamista ohjaavat myös voimassa olevat uudet lait rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä ja vastuuhenkilöiden kelpoisuuksista ja vaativuusluokista. Rakentamislakiin liittyvät keskeiset asetukset ovat valmisteilla. 

Tälle sivulle on koottu tietoa merkittävimmistä muutoksista, joita laki tuo rakentamisen alalle. Rakentamislakiin on tehty korjaussarjaksi nimetty muutosehdotus, joka hyväksytään joulukuussa 2024. Korjaussarjan ollessa vielä käsittelyssä, osa rakentamislain yksityiskohdista on avoinna ja sivua päivitetään. Sivun tiedot noudattavat korjaussarjan mukaisia muutosehdotuksia. 
Myös Ympäristöministeriön sivulle on koottu tietoa muutoksista. 

Rakentamislain keskeiset muutokset

  • Uusi rakentamislaki (RakL 751/2023) korvaa nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain (MRL 132/1999) 1.1.2025 alkaen. Maankäyttöä koskevat pykälät jäävät voimaan ja laki nimetään alueidenkäyttölaiksi (752/2023). 
  • Byrokratian keventäminen: Uudistukset vähentävät byrokratiaa, selkeyttävät valitusoikeutta ja edistävät kiertotaloutta, vähähiilistä rakentamista ja digitalisaatiota. 
  • Uudet säännökset: Luvan käsittelyaikatakuu, hiilijalanjälkilaskenta ja tietomallimuotoinen lupa tulevat voimaan 1.1.2026. 
  • Lupajärjestelmän uudistaminen: Rakennuslupa muuttuu rakentamisluvaksi, ja toimenpideluvat sekä ilmoitusmenettely poistuvat. 
  • Luvanvaraisuuden kynnys nousee: Rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuu lisääntyy ja rakennustyönaikainen valvonta korostuu. 
  • Vähähiilinen rakentaminen: Uudet raja-arvot tulevat voimaan 1.1.2026. 
  • Tietomallien merkitys kasvaa: Tietomallimuotoiset suunnitelmat vaaditaan 1.1.2026 alkaen. 
  • Rakennusvalvonnan tiedonkeruu: Rakennusvalvonnan on toimitettava tietoja valtakunnalliseen rekisteriin 1.1.2029 mennessä. 
  • Rakentamisen ohjaus: Rakennusjärjestyksellä ohjaus uudistuu viimeistään 1.1.2027. 

Rakentamisen luvat

Luvan hakeminen

Luvanvaraisuus uudisrakentamisessa

Luvanvaraisuus korjausrakentasemisessa

Luvan hakemisesta vapautettu rakentaminen

Suunnittelijoiden ja työnjohtajien kelpoisuus

Lupapäätösten lainvoimaisuus ja kuuluttaminen

Rakentamisen vastuut eivät muutu

Poikkeamislupa mahdollistaa entistä joustavamman käyttötarkoituksen muutoksen

Rakennusjärjestyksen uudistaminen

Lyhytaikainen vuokraus

Laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä RYTJ ja RYHTI

Tietomallimuotoiset pääpiirustukset 1.1.2026

Ilmastoselvitys ja rakennustuoteluettelo 1.1.2026

Rakentamisluvan käsittelyaikatakuu 1.1.2026

Muutokset poikkeamisissa ja suunnittelutarveratkaisuissa