Purkaminen
Rakennuksen purkamista varten on haettava rakennusvalvontaviranomaisen lupa tai tehtävä vähintään purkamisilmoitus, lukuun ottamatta eräitä poikkeustapauksia. Lupa voidaan hakea ja myöntää erillisenä rakennuksen purkamislupana tai kiinteistölle rakennettavan uudisrakennuksen tai lupaa vaativien korjaustoimien rakentamisluvan yhteydessä. Hakemus ja ilmoitus tehdään asiointipalvelussa.
Purkamislupa vai ilmoitus
Purkamislupa tarvitaan
- Kun puretaan asemakaava-alueella sijaitseva vähäistä merkittävämpi rakennus tai sen osa.
- Kun puretaan rakennus tai sen osa alueella, jolla ei ole voimassa asemakaavaa, mutta alue on rakennuskiellossa asemakaavan laatimista varten.
- Jos em. alueiden ulkopuolella yleiskaavassa määrätään, että rakennuksen purkaminen vaatii luvan.
Rakennuksen purkaminen vaatii kuitenkin kaavoitustilanteesta riippumatta luvan aina, mikäli rakennus on suojeltu, sillä on osoitettu olevan historiallista tai rakennustaiteellista arvoa tai se on suojellun tai historiallisesti merkittävän tai rakennustaiteellisesti arvokkaan alueen tai kokonaisuuden osa.
Purkamisilmoitus tulee tehdä
- Jos kyse on asemakaava-alueella talousrakennuksen tai muun vähäisen rakennuksen tai rakennelman purkamisesta.
- Jos kyse on asemakaavoittamattomalla alueella rakennuksen tai rakennelman purkamisesta.
- Jos rakennusvalvonta on kehottanut purkamaan rakennuksen esimerkiksi siksi, että rakennuksella ei ole rakennuslupaa tai siksi, että rakennus on tulipalossa tuhoutunut niin, ettei sitä voida pitää enää pitää rakennuksena.
- Jos purettavalla rakennuksella on pysyvä rakennustunnus.
HUOM! Purkamisilmoitus on tehtävä vähintään 30 vrk ennen purkutöiden aloitusta. Rakennusvalvonta voi tänä aikana perustellusta syystä edellyttää purkamisluvan hakemista kohteelle. Tällöin purkutöitä ei saa aloittaa ennen kuin haettava purkulupa on myönnetty ja lainvoimainen.
Purkamislupaa tai purkamisilmoitusta ei tarvita
- Jos myönnetty rakentamislupa, katusuunnitelma tai tiesuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista.
- Jos rakennuksen lupaa vaatimattomien korjaus- ja muutostöiden yhteydessä puretaan tavanomaisia ja lupaa vaatimattomia rakennusosia. Suojellun tai arvokkaaksi arvioidun rakennuksen kaikkien purkutöiden yhteydessä tulee varmistaa luvantarve rakennusvalvonnasta erikseen.
- Jos purkukohde on rakennettu 1.1.2025 jälkeen, eikä sen rakentamiseen ole vaadittu rakentamislupaa.
Purkamisilmoituksen tekeminen tai purkamisluvan hakeminen
Purkamisilmoitus tehdään ja purkamislupaa haetaan sähköisesti. Ilmoitukseen tai hakemukseen tarvitaan
- asemapiirustus tai karttaote, johon on selvästi merkitty purettava rakennus
- tarvittaessa valokuvia purettavasta rakennuksesta
- omistus- tai hallintaoikeusselvitys kiinteistöstä, jolta rakennus puretaan
- selvitys purkamistyön järjestämisestä sekä käyttökelpoisten rakennusosien hyväksi käyttämisestä
- selvitys rakennusjätteen määrästä, laadusta, lajittelusta ja käsittelystä sekä sijoituspaikasta. Samassa yhteydessä selvitetään erikseen terveydelle tai ympäristölle vaarallisesta rakennus- tai purkujätteestä ja sen käsittelystä.
- rakennuspaikan olosuhteiden niin vaatiessa on selvitettävä myös pilaantuneiden maiden käsittely.
- selvitys rakennukseen kohdistuvista mahdollisista rasitteista (esimerkiksi kiinteistörekisteriote). Joissain tapauksissa rasitteet voivat olla jopa este purkamisluvan myöntämiselle, kunnes rasitteet on poistettu.
Mikäli purettavalla rakennuksella voidaan katsoa olevan rakennushistoriallisia tai -taiteellisia arvoja, rakennusvalvonta voi velvoittaa hakijaa toimittamaan selvityksen rakennuksen ja sen sisätilan historiallisesta ja rakennustaiteellisesta arvosta purkamishakemuksen liitteeksi.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on hakiessaan purkamislupaa tai tehdessään purkamisilmoituksen esitettävä lupahakemukseen purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys. Selvitys laaditaan ja päivitetään Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmään (Rapu).
Selvitys tehdään kahdessa vaiheessa. Haettaessa rakentamis- tai purkamislupaa tai tehtäessä purkamisilmoitusta tehdään arvio vapautuvista materiaaleista. Hankkeen valmistuttua selvitys päivitetään luvan loppukatselmuksen yhteydessä täydentämällä aiemmin tehty arvio jätteen siirtoasiakirjojen pohjalta.
Luvan hakemisen yhteydessä selvityksessä ilmoitetaan
- vapautuvat purkumateriaalit
- vaarallisia aineita sisältävät materiaalit sekä
- rakennuspaikalta pois kuljetettavat maa- ja kiviainekset.
Selvitykseen on mahdollista ilmoittaa myöhemmin myös uudelleenkäytettävät rakennustuotteet. Selvitystä ei tarvitse tehdä luvan hakemisen yhteydessä, mikäli purkumateriaalien määrä on vähäinen tai tontilta ei kuljeteta pois maa- ja kiviaineksia. Ohjeellinen raja purkumateriaalien vähäisyydelle kokonaispurkuhankkeessa on 100 kerrosalaneliötä ja korjaushankkeessa 10 tonnia purkumateriaaleja.
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys on päivitettävä purkuhankkeen valmistuttua Rapu-järjestelmässä siten, että siitä käyvät ilmi tiedot rakennuspaikalta pois kuljetettujen rakennus- ja purkujätteiden määristä, toimituspaikoista ja käsittelystä. Jätetiedot päivitetään selvitykseen ensisijaisesti SIIRTO-rekisterin tietojen perusteella. Rakennus- ja purkujätteen erilliskeräysvelvollisuudesta säädetään jätelaissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä.
Loppukatselmus voidaan toimittaa, kun purkamishankkeeseen ryhtyvä on ilmoittanut rakennusvalvontaviranomaiselle, että purkamistyö on saatettu loppuun purkamisluvan ja rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti ml. purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen päivittäminen ja tietojen ilmoittaminen Syken ylläpitämään Rapu-tietokantaaan.
Lisätietoa Purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmästä
Naapureiden kuuleminen
Purkamisilmoituksen tekemisestä suositellaan kertomaan naapureille.
Purkamislupahakemuksen vireille tulosta on ilmoitettava naapureille. Jollei hakija liitä purkamishakemukseen luotettavaa selvitystä naapureille ilmoittamisesta, viranomainen hoitaa ilmoittamisen viran puolesta lupakäsittelyn yhteydessä. Viranomaisen hoitaessa tiedotuksen, peritään siitä palvelumaksuhinnaston mukainen maksu.
Lupapäätöksen jälkeen
- Purkamistöitä johtamaan on hyväksytettävä rakennusvalvonnassa purkutyönjohtaja.
- Vähäistä suuremman rakennuksen purkamisesta on laadittava purkamissuunnitelma.
- Rakennuksen purkamiseen saa ryhtyä vasta kun purkamiselle myönnetty lupa on lainvoimainen (30 + 7 vrk päätöksen julkipanosta). Purkamiselle ei voida myöntää aloittamisoikeutta vakuutta vastaan.
- Rakennuksen purkamisen aloittamisesta on ilmoitettava rakennusvalvontaan (aloitusilmoitus).
- Rakennuksen purkamisen jälkeen on pyydettävä rakennusvalvonnalta loppukatselmuksen toimittamista. Loppukatselmuksessa rakennusvalvonta toteaa rakennuksen puretuksi sekä rakennuspaikan siistityksi. Loppukatselmuksessa tulee esittää kirjallinen selvitys siitä, mitä puretusta rakennuksesta irrotetuille käyttökelpoisille rakennusosille ja rakennusjätteille on tehty. Loppukatselmuksen jälkeen rakennus poistetaan rekistereistä.