Katselmukset
Rakennushankkeessa edellytetyt katselmukset on merkitty lupapäätökseen. Katselmuksen sisällöstä ja luonteesta voi rakennusvalvonta antaa erillisiä ohjeita lupapäätöksen yhteydessä.
Rakennusvalvonnan katselmus tilataan suoraan tarkastajilta vähintään 3 päivää ennen haluttua ajankohtaa. Katselmuksen tilaamisesta huolehtii aina rakennuttaja tai hänen edustajansa (esim. vastaava työnjohtaja), jos he ovat näin sopineet. Tarkastaja vahvistaa aina katselmuksen sopivan hänelle eli, jos ette saa sähköpostiinne vastauksena vahvistusta, olkaa yhteydessä uudestaan. Tarkastajan työ on liikkuvaa ja he eivät voi vastata viesteihin ja puheluihin aina välittömästi.
Tarkastajien yhteystiedot löydätte rakennusvalvonnan Yhteystiedot-sivulta.
Vastaavan työnjohtajan (tai KVV- tai IV-työnjohtajan, jos katselmus koskee hänen alaansa) on aina oltava mukana katselmuksessa. Myös rakennuttajan tai hänen valtuuttamansa henkilön on oltava mukana katselmuksissa.
Kohteissa, joissa edellytetään myös terveystarkastajan katselmus (ravintolat, päiväkodit, kuntosalit, kampaamot, koulut yms.) suoritetaan katselmukset järjestyksessä:
-
LVI-loppukatselmus,
-
palotarkastajan katselmus,
-
käyttöönotto- ja/tai loppukatselmus,
-
terveystarkastajan katselmus
Huom. Yksityisten terveyspalveluiden tilojen käyttöönottotarkastuksia (AVI / Valvira myöntämät toimiluvat) tekee asiantuntija Hilkka Turtinen, Hyvinvointipalvelut, etunimi.sukunimi@ouka.fi
Tietoa katselmuksista
Lattiakorko tontille ja paikan merkintä
Rakennusten merkintämittaukset suoritetaan yleensä kaksivaiheisina. Ensimmäisessä vaiheessa rakennuspaikalle viedään korkomerkintä. Korkomerkintä on tilattava siten, että se on merkitty rakennuspaikalle ennen aloituskokousta. Korko ja rakennuksen suunnitellun koron sopivuus siihen tarkastetaan joka tarkastetaan aloituskokouksessa.
Toisessa vaiheessa suoritetaan rakennuksen paikan merkitseminen, joka on tilattava ennen varsinaisen rakennustyön aloittamista. Merkintämittauksen ajankohta on syytä valita niin, että rakennusalan maatyöt ja kapillaarikatko ovat tehtyinä.
Ennakkomerkintä
Ennakkomerkintä tehdään ennen varsinaista merkintää, jos rakennuksen pohjien sijoittaminen asemapiirroksen mukaisesti kiinteistörajoista on epävarmaa ja halutaan varmistaa pohjien sijoittuminen oikeille paikoilleen. Ennakkomerkintä ei kuulu rakennusluvan hintaan ja se veloitetaan erikseen voimassaolevan rakennusvalvontataksan mukaisesti.
Mittauksen tilaaminen
Rakennuksen paikan merkinnän voi tilata Kauppa-palvelun kautta.
Yhteydenottopyynnöt/tilaukset voi tehdä myös sähköpostitse osoitteesta rakennusvalvontamittaus@ouka.fi
Yhteydenottopyynnössä on käytävä ilmi rakennuskohteen yksilöidyt tiedot:
- rakennusluvan numero
- rakennuspaikan kiinteistötunnus ja osoite
- tilaajan puhelinnumero
Rakennuksen korkeusaseman ja paikan merkitsemisen toimitusaika on enintään yksi viikko.
Sijaintikatselmus
Sijaintikatselmus tilataan, kun rakennuksen perustustyö ja jalustan tai sitä vastaavan rakennusvaiheen rakentaminen on suoritettu.
Sijaintikatselmuksessa todetaan, että rakennuksen paikka ja korkeusasema ovat vahvistettujen piirustusten mukaiset.
Sijaintikatselmuksen voi tilata Kauppa-palvelun kautta.
Yhteydenottopyynnöt/tilaukset voi tehdä myös sähköpostitse osoitteesta rakennusvalvontamittaus@ouka.fi
Yhteydenottopyynnössä on käytävä ilmi rakennuskohteen yksilöidyt tiedot:
- rakennusluvan numero
- rakennuspaikan kiinteistötunnus ja osoite
- tilaajan puhelinnumero
Aloituskokous
Aloituskokouksessa käydään läpi tulevaa rakennushanketta ja varmistetaan vastuuhenkilöiden tehtävät. Samalla rakennusvalvonta haluaa varmistaa, että eri osapuolet ovat asianmukaisesti harkinneet rakennusluvassa vahvistettujen lattian ja pihan korkeuslukemien soveltuvuutta.
Ennen aloituskokouksen pitämistä tulee tilata mittauspalveluista lattiakorko tontille. Aloituskokous pyydetään, kun tontti on raivattu sekä tontin ja naapurirakennusten korkeusasema on selvitetty. On käytettävä korkeusjärjestelmää N2000.
Maatöitä ei saa aloittaa ennen kuin rakennuksen korkeusasema on hyväksytty aloituskokouksessa. Aloituskokouksen yhteydessä sovitaan erillisen aloitusilmoituksen tarpeesta.
Aloituskokouksen yhteydessä sovitaan käyttöönotettava tarkastusasiakirja, jota tulee täyttää työmaan edistyessä.
Aloituskokouksessa on oltava mukana vähintään rakennuttaja tai hänen edustajansa, pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja sekä rakennusvalvonnan edustaja.
Rakennuttaja ottaa aloituskokoukseen mukaan ainakin:
- rakennuslupapiirustukset ja -päätös kaikkine liitteineen
- aloituspöytäkirja kohdasta lomakkeet
- pohjatutkimus sekä täydelliset perustussuunnitelmat (pohjapiirros, leikkaukset yms.) Lisätietoa pohjarakenteista
Pohjakatselmus
Kun rakennusluvassa katsotaan pohjakatselmus tarpeelliseksi, on tämä katselmus pyydettävä rakennusvalvonnasta perustusten maankaivutöiden yhteydessä tai päätyttyä.
Ennen perustusrakenteiden valamista on vastaavan työnjohtajan aina tarkastettava maapohja-, laudoitus- ja raudoitustyöt sekä valvottava betonityöt.
Rakennekatselmus
Kun rakennuksen runko ja muut kantavat rakenteet on tehty ja rakenteet ovat vielä näkyvissä, pyydetään rakennekatselmus rakennusvalvonnasta.
Pienempien kohteiden ja omakoti- ja paritalojen rakennekatselmuksessa työmaalla on oltava täydelliset rakennepiirustukset:
- perustussuunnitelmat (pohjapiirros, leikkaukset)
- runkopiirustukset (rakennepohjat, leikkaukset, detaljit, laskelmat)
- tehtaalta tulleet kattoristikoiden valmistuspiirustukset laskelmineen
Myös isommissa kohteissa, esim. rivi- ja kerrostalojen, hallien, toimistorakennusten jne. rakennekatselmuksessa oltava työmaalla ajan tasalla olevat rakennepiirustukset, etenkin kattoristikoiden valmistuspiirustukset laskelmineen.
Rakennekatselmus koskien savuhormia
Rakennekatselmus koskien savuhormia pyydetään rakennusvalvonnasta, kun savuhormi on asennettu ja ennen kuin se peitetään (esimerkiksi sisäkattoverhous estää läpiviennin tarkastuksen). Savuhormin vaatimat pinnoitukset väli- ja yläpohjien osalta on oltava tehtynä. Läpivientien kohdilla läpivientieriste (palovilla) on oltava asennettuna.
Ennen savupiipun asennusta ja katselmusta erityissuunnittelijan on laadittava savupiippusuunnitelma, joka toimitetaan ja esitellään rakennusvalvontaan. Savupiippusuunnitelman sisältö esitetään ympäristöministeriön asetuksessa savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta 745/2017 (savupiippuasetus).
Katselmuksessa on esitettävä savupiippusuunnitelman lisäksi savuhormin ja tulisijan asennusohjeet, sekä CE-hyväksyntä ja DoP (suoritustasoilmoitus) valmispiippujen ja tulisijojen osalta. CE-hyväksynnän osoittava tyyppikilpi on kiinnitettävä valmispiippuun tai sen välittömään läheisyyteen.
Rakennekatselmus koskien savuhormia on usein kätevä pitää yhtä aikaa rakennekatselmuksen kanssa.
Vesi- ja viemärilaitteiden katselmus
Tarkastukset pyydetään rakennusvalvonnasta, kun:
- tonttiviemäreiden ja -vesijohdon asennustyöt ovat alkamassa kerros ja rivitaloissa
- rakenteisiin jäävät kvv-asennukset ovat valmistumassa
- LVI-laitteistot otetaan käyttöön, LVI-loppukatselmus.
Katselmukset pyydetään tarvittaessa useammassa vaiheessa rakennustyön edistyessä.
Vastuullisten työnjohtajien tulee huolehtia, että rakennusvalvonnasta pyydetään lupapäätöksessä edellytettyjen katselmusten suorittamista.
LVI-loppukatselmus
LVI-loppukatselmus pyydetään ennen käyttöönottokatselmusta.
Loppukatselmuksen tilaaminen: LVI-tarkastusinsinööri Juha Keinänen, puh. 050 5626827
Väestönsuojakatselmus
Väestönsuojan seinien ja laatan raudoituskatselmus pyydetään rakennusvalvonnasta rakenneinsinööreiltä, tarkastusinsinööreiltä tai tarkastusmestareilta.
Valmiin väestönsuojan katselmus pyydetään pelastustoimen palotarkastajalta.
Esteettömyyskatselmus
Esteettömyyskatselmus tulee suorittaa seuraavissa kohteissa
- julkiset rakennukset,
- erityistason kohteet,
- muut rakennuslupaehtojen mukaisesti määrätyt kohteet.
Esteettömyyskatselmus pyydetään rakennusvalvonnasta ja se pidetään ennen loppukatselmusta.
Käyttöönottokatselmus
Jos rakennus tai sen osa halutaan käyttöön ennen varsinaista loppukatselmusta, pyydetään käyttöönotettavalle osalle rakennusvalvonnasta osittainen loppukatselmus. Käyttöönotettavan osan tulee silloin täyttää terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimukset. Asuintiloissa tämä tarkoittaa, että:
- lämmitys-, ilmanvaihto, vesi- ja viemärilaitteistot ovat valmiit ja tarkastetut
- sähkölaitteista ei ole vaaraa henkilöturvallisuudelle ja
- portaiden ja parvekkeiden kaiteet sekä muut rakennuksen turvajärjestelyt ovat kunnossa.
Talotikkaiden ja vesikaton kulkuteiden tulee olla valmiita. Käyttö- ja huolto-ohjeen tulee tässä vaiheessa olla valmiina ja esitettävä tarkastajalle. Sähkötöiden käyttöönottotarkastuspöytäkirja tulee olla valmiina.
Yli neljän asunnon kohteissa käyttöönottokatselmuksen yhteydessä esitettävä suorituskyvyttömyysvakuus (tai RS-sopimus).
Sähkötarkastukset
Sähköurakoitsija on velvollinen tarkastamaan oman työnsä itse ja tekemään siitä tarkastuspöytäkirjan. Tämä tarkastusvelvollisuus kannattaa mainita sähköurakkasopimuksessa. Rakentajan on huolehdittava siitä, että hän saa pöytäkirjasta kopion.
Ennen kuin rakennus liitetään sähköverkkoon, sähköurakoitsijan on toimitettava Oulun Energialle yleistietolomake, jolla urakoitsija vakuuttaa tehneensä tarpeelliset oman työn tarkastukset ja vakuuttaa, että laitteistoon voidaan kytkeä sähkö. Rakentaja voi teettää vielä ns. varmennustarkastuksen Turvatekniikan keskuksen valtuuttamalla tarkastajalla. Se ei ole viranomaistoimintaa, vaan siitä tarkastaja perii maksun.
Sähköalan töitä saavat tehdä ainoastaan sähköalan ammattilaiset, joilla on riittävä pätevyys ja jotka ovat ilmoittaneet toiminnastaan Turvatekniikan keskukselle. Asian voi tarkistaa osoitteesta: http://rekisterit.tukes.fi/fi/Sahkourakoitsijat/. Rekisteristä löytyvät kaikki valtuutetut sähköurakoitsijat/asennusliikkeet.
Sähköurakoitsijan urakointioikeuksien tarkastaminen on rakennuttajan tai hänen edustajansa velvollisuus.
Loppukatselmus
Loppukatselmus pyydetään rakennusvalvonnasta, kun rakennus on valmis, kuitenkin viimeistään ennen luvan voimassaoloajan päättymistä.
Tässä katselmuksessa rakennuksen hyväksymisen edellytyksenä on hyväksyntä kaikissa edellä mainituissa rakennustyön aikaisissa katselmuksissa.
Loppukatselmuksen yhteydessä tarkastetaan, että tarkastusasiakirja on asianmukaisesti täytetty ja kopio yhteenvedosta luovutetaan tarkastajalle.
Pitämättä jäänyt loppukatselmus
Rakennuslupa on voimassa lainvoimaiseksi tulostaan 5 vuotta ja rakennushankkeeseen ryhtyvällä on 3 vuotta aikaa aloittaa rakennustyö. Rakennustyön aloittamiselle ja luvan voimassaololle voi hakea jatkoaikaa. Jos jatkoaikaa haetaan aloittamiselle, kannattaa samalla hakea jatkoaika myös luvan voimassaolon jatkamiselle. Nämä aikarajat on merkitty lupapäätökseen. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pyydettävä loppukatselmus rakennusvalvontaviranomaiselta luvan voimassaoloaikana.
Jos loppukatselmus on pitämättä ja rakennusluvan voimassaoloaika on päättynyt, Oulun kaupungissa noudatetaan seuraavaa menettelytapaa.
Edellytys hyväksytylle katselmukselle on, että rakennustyö on tehty luvan mukaisesti ja rakentamisajankohdan säännöksiä noudattaen.
Jos luvan voimassaolon päättymisestä on kulunut korkeintaan 10 vuotta, voidaan loppukatselmus suorittaa lopputarkastuksena. Katselmuksesta peritään voimassa olevan taksan mukainen maksu. Vuonna 2023 maksu on 265 € (Rakennusvalvonnan taksa 9 §). Loppukatselmus sisältää tällöin myös käyttöönottokatselmuksen, jos sekin on pitämättä.
Jos luvan voimassaolo on päättynyt yli 10 vuotta sitten, tulee kiinteistön haltijan hakea uusi rakennuslupa. Tämän luvan maksu vuonna 2023 on 530 € + katselmuskohtaiset maksut (Rakennusvalvonnan taksa 14 §). Mikäli lupaan ei liity alkuperäisen lupaan verrattuna muutoksia, lupaa voi hakea alkuperäisillä suunnitelmilla ja voimassa ovat alkuperäisen luvanhakuvuoden rakentamismääräykset. Mahdolliset jälkikäteen tehdyt muutokset ja niihin liittyvät määräykset käsitellään tapauskohtaisesti. Lupaharkinta ja luvan myöntämisen edellytykset käydään kuitenkin läpi aina lupaprosessissa ja edellytysten on täytyttävä ennen kuin lupa voidaan myöntää.
Muut pitämättä jääneet katselmukset
Jos kohteessa on jäänyt pitämättä muitakin ns. välikatselmuksia (esimerkiksi rakennekatselmus, hormikatselmus), tulee rakennushankkeeseen ryhtyvän teettää niistä asiantuntijatarkastus ja -lausunto vaatimuksenmukaisuuden täyttymisen osoittamiseksi. Tarkastuksen ja lausunnon suorittajana ei voi olla kohteen vastaava työnjohtaja. Sen sijaan kohteen erityissuunnittelija (ellei ole toiminut myös vastaavana työnjohtajana) tai ulkopuolinen asiantuntija voi tehdä tarkastuksen. Kelpoisuusvaatimus tekijälle on sama kuin kohteen suunnittelijalla tai vastaavalla työnjohtajalla. Suorittamattomat välikatselmukset ja niiden vaatimat asiantuntijalausuntojen käsittelyt voivat nostaa loppukatselmuksesta perittävän maksun tai uuden luvan hintaa.
Kohteessa on oltava aina hyväksyttynä vastaava työnjohtaja ja mikäli LVI-katselmukset ovat pitämättä, myös tarvittavat KVV- ja IV-työnjohtajat. Tarvittaessa on esitettävä myös vaaditut erityissuunnitelmat ja -suunnittelijat.
Vanhat luvat ja katselmusten merkinnät rakennusvalvonnan järjestelmässä ja arkistossa
Ennen 1980-lukua arkistot ovat nykyisen Oulun alueen kunnissa olleet paperisia. Lupien katselmuspöytäkirjojen löytyminen ei ole varmaa, vaikka katselmukset olisikin pidetty.
Oulun eri alueiden osalta tiedetään ajankohdat, jolloin on siirrytty tietojärjestelmien käyttämiseen. Merkinnät kyseisenä vuonna myönnettyjen ja uudempien rakennuslupien pidetyistä loppukatselmuksista löytyvät rakennusvalvonnan tietojärjestelmästä. Rakennusvalvonta ei edellytä näitä vanhempien lupien osalta enää loppukatselmusta.
Oulun alueella voidaan olla kohtalaisen varmoja loppukatselmusten merkitsemisestä ja arkistoinnista
- kanta-Oulussa 1982 myönnetyistä luvista alkaen,
- Kiimingissä vuoden 1989 myönnetyistä luvista alkaen,
- Haukiputaalla 1989 myönnetyistä luvista alkaen,
- Yli-Kiimingissä 1991 myönnetyistä luvista alkaen,
- Yli-Iissä 1990 myönnetyistä luvista alkaen,
- Oulunsalossa 1995 myönnetyistä luvista alkaen.