Poikkeamislupa ja suunnittelutarvealueelle rakentaminen
Onko sinulla voimassa oleva Oulun kaupungin kaavoituksen suunnittelutarveratkaisupäätös tai poikkeamispäätös, mutta et ole vielä hakenut rakennuslupaa? Lue rakennusvalvonnan tiedote ja toimi ennen 31.12.2024!
1.1.2025 alkaen jätetyt hakemukset
Rakennusvalvontaviranomainen päättää rakentamislain mukaisista poikkeamisista hallintosäännön mukaisesti 1.1.2025 alkaen seuraavasti:
- poikkeamisista muualla kuin asemakaava-alueella (RakL 57 §)
- asemakaava-alueella laadultaan ja laajuudeltaan vähäisistä poikkeamisista (RakL 59§) muun luvan yhteydessä tai erillisenä päätöksenä luvasta vapautettujen rakennuskohteiden osalta
Kaavoitusviranomainen päättää
- poikkeamisista asemakaava-alueella (RakL 57 §)
Poikkeamislupa tarvitaan, kun aiotaan ryhtyä rakentamaan, mutta suunnitelma poikkeaa kaavasta. Poikkeamislupaa tarvitaan myös, jos on tarkoitus poiketa säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Poikkeamislupaa tarvitaan ranta-alueelle rakentamisessa, jos alueella ei ole asemakaavaa tai yleiskaavaa, jonka perusteella voi myöntää rakennusluvan. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen voi edellyttää poikkeamislupaa. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttaminen ei välttämättä edellytä poikkeamislupaa, vaan sen myöntämisen edellytykset tarkastellaan rakentamisluvassa.
Poikkeamislupaa haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta.
Poikkeamisen yhteydessä on kuultava naapureita ja niitä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin rakentamishanke voi huomattavasti vaikuttaa (RakL 64 §).
Suunnittelutarvealueelle rakentaessa riittää rakentamislupa.
Rakentamisluvassa tarkastellaan sekä sijoittamisen että toteuttamisen edellytyksiä. Suunnittelutarvealueille rakennettaessa ei tarvita enää erillistä suunnittelutarveratkaisua. Suunnittelutarvealueelle sijoittamisen edellytykset tarkastellaan rakentamisluvan yhteydessä. Poikkeustapauksissa rakentamislupaa voidaan hakea kaksivaiheisena (sijoittamislupa ja toteuttamislupa).
Vähäinen poikkeaminen rakentamisluvan yhteydessä (RakL 59 §) voidaan myöntää vähäisessä määrin rakentamista koskevasta määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta. Vähäinen poikkeaminen voi olla esimerkiksi rakennusalan vähäinen ylitys tai kaavassa määrätystä kattomuodosta poikkeaminen. Rakennuksen teknisiä ja niitä vastaavia ominaisuuksia koskevan vähäisen poikkeamisen edellytyksenä on lisäksi, ettei poikkeaminen vaaranna rakentamiselle asetettujen keskeisten vaatimusten täyttymistä. Vähäinen poikkeaminen voidaan myöntää myös ennen loppukatselmusvaihetta (RakL 117 § ja 122 §)
2024 tai aiemmin jätetyt hakemukset
Suunnittelutarveratkaisu
Rakentamista ohjataan asemakaavalla, joka määrittelee mm. alueiden käyttötarkoituksen, rakentamisen määrän ja sijoituksen. Jos alueella ei ole asemakaavaa, ennen kuin rakennuslupa voidaan myöntää tarvitaan usein suunnittelutarveratkaisu. Suunnittelutarveratkaisussa harkitaan edellytykset rakennusluvan myöntämiselle. Rakentaminen tällaisella alueelle edellyttää siis tavanomaista lupamenettelyä laajempaa harkintaa.
Lisätietoa suunnittelutarveratkaisusta Maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä 137
Poikkeaminen
Joissain tapauksissa voidaan hakea poikkeamista asemakaavan määräyksistä. Ennen poikkeamisen hakemista tulee keskustella hakemuksen jättämisestä asemakaavoituksen lupavalmistelijoiden kanssa. Näin voidaan alustavasti määritellä kannattaako poikkeamista hakea vai edellyttääkö rakennushanke asemakaavan muutosta tai sen laatimista.
Poikkeamispäätös tarvitaan:
- lainvoimaisen asemakaavan ja jossain tapauksissa oikeusvaikutteisen yleiskaavan määräyksistä poikkeamiseen
- asemakaavan hyväksymisestä johtuvasta rakennuskiellosta poikkeamiseen
- rantavyöhykkeelle rakentamisesta alueella, jossa rakentamista ei ole määrätty kaavalla
Lisätietoa poikkeamisesta Maankäyttö- ja rakennuslain pykälässä 72 ja pykälässä 171.
Päätöksen jälkeen
Myönteisen poikkeamispäätöksen ja suunnittelutarveratkaisun jälkeen tulee hakea kahden vuoden kuluessa erikseen rakennuslupaa. Huomioithan luvan hakemisen varulta ennen vuoden vaihdetta 2024-2025!
Katso myös ympäristöministeriön ohje Tarvitaanko suunnitteluratkaisu vai poikkeamispäätös?