Muu päätös, lupa tai lausunto
Tällä sivulla saat tietoa rakentamislain mukaisista muista luvista tai päätöksistä, joita voit hakea asiointipalvelussa. Alla oleva listaus on sama, jonka mukaiset luvat löydät asiointipalvelusta.
Rakennustyön aloittamisoikeus
Lupaviranomainen voi perustellusta syystä antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin rakentamis- tai maisematyölupaa taikka 131–134 §:ssä tarkoitettu laitteiden sijoittamista, muuttamista tai poistamista koskeva päätös on saanut lainvoiman edellyttäen, ettei päätöksen täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttämäksi (aloittamisoikeus). (RakL 78 §)
Mahdollisesti tarvittavat liitteet
- Selvitys rakennuspaikan hallinnasta
- Valtakirja
- Ote asunto-osakeyhtiön hallituksen kokouspöytäkirjasta
- Ote kauppa- tai yhdistysrekisteristä
Päätös aloittamisoikeudesta on maksullinen ja hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus.
Aloittamisoikeuden vakuus
Kun aloittamisoikeus on myönnetty, rakennustöitä ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin rakennusvalvontaan on toimitettu todistus asetetusta vakuudesta. Vakuus voidaan pyytää esim. vakuutusyhtiöltä tai pankilta. Vakuudessa on mainittava luvan/sitoumuksen kohde ja lupanumero, vakuussumma, vakuuden ottaja, vakuuden edunsaaja eli Oulun kaupunki, rakennusvalvonta, sekä vakuuden voimassaoloaika, joka on oltava seuraavasti: Vakuus on voimassa siihen saakka kunnes lupapäätös on lainvoimainen ja rakennusvalvonta vapauttaa vakuuden.
Vakuuden suuruus määräytyy tapauskohtaisesti ja se määritellään yhdessä rakennusvalvonnan kanssa.
Luvan hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. (RakL 78 §)
Kokoontumistilan enimmäishenkilömäärän hyväksyminen
Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on rakentamisluvassa tai paloturvallisuuden vuoksi erikseen tarvittavassa päätöksessä vahvistettava kokoontumistilassa samanaikaisesti sallittujen henkilöiden enimmäismäärä. Tätä koskeva ilmoitus on kiinnitettävä näkyvälle paikalle kokoontumistilaan. (RakL 41 §)
Kokoontumistiloille on määriteltävä enimmäishenkilömäärä, joka sisältää kaikki samanaikaisesti paikalla olevat henkilöt, kuten yleisö, henkilökunta, esiintyjät, oheispalveluiden tuottajat, avustajat, kilpailijat jne.
Jos kyseessä on koko rakennus tai sen osa, henkilömäärä määritellään erikseen koko tilalle (esim. elokuvateatteri tai koulu) ja tilan sisältämille osille, kuten esimerkiksi elokuvateatterissa jokaiselle salille tai kouluissa luokkahuoneille erikseen. Eri tilojen yhteenlaskettu henkilömäärä on yleensä pienempi kuin koko rakennuksen henkilömäärä. Silloin noudatetaan tätä koko rakennuksen enimmäishenkilömäärää (tähän vaikuttaa esimerkiksi wc-tilojen määrä, jotka voivat olla riittämättömät, jos kaikki ”salit” ovat täynnä, tai aulatiloista poistumistiet voivat olla riittämättömät täysistä ”saleista” tuleville henkilöille).
Kokoontumistilan henkilömäärään vaikuttaa
- poistumistiet, kokonaisuuden sekä jokaisen huonetilan erikseen
- ilmanvaihto, jokaiseen huonetilaan erikseen
- wc-lukumäärä, määritellään yleensä olevan koko rakennuksen/tilan käytössä (mukaan voidaan laskea koko rakennuksen wc lkm, jos ne ovat tilaisuuden käytössä, tai ne wc-tilat jotka todellisuudessa ovat tilaisuudessa käytettävissä (esim. lukituksella rajoitettu tila))
- kalustus
- tilojen neliömäärä, maksimissaan 2 hlöä/m2. Neliöihin ei lasketa vaatesäilytys- tai varastotiloja, esiintymislavoja, sosiaalitiloja, yms.
- rakennusluvassa määritelty henkilömäärä
Näiden kaikkien perusteella määritellään erikseen suurin sallittu henkilömäärä ja näistä pienin henkilömäärä tulee tilojen arvoksi.
Kokoontumishuonekatselmuksen hakemuslomake ja kokoontumistilojen pohjapiirrokset sekä laskemat tilojen ilmanvaihdosta liitetään lupahakemukselle ja katselmus sovitaan rakennusvalvonnan rakenneinsinöörin kanssa. Rakennusvalvonta pyytää harkintansa mukaan muita viranomaisia katselmukselle (terveys-, palo- ja poliisiviranomainen).
Kokoontumishuonekatselmuksessa vahvistetaan kokoontumistilojen maksimihenkilömäärät. Henkilömäärästä kertova kyltti kiinnitetään kokoontumistiloihin näkyvälle paikalle, koko tilan (rakennuksen, elokuvateatteri, koulu) henkilömäärä esim. aulatilaan, ja suurimpien erillisten tilojen (esim. elokuva- tai juhlasali) erilliset omat maksimihenkilömäärät ko. tiloihin sisääntulon läheisyyteen.
Henkilömääräkyltin voi kiinteistön haltija hankkia itse tai pyytää sellaisen rakennusvalvonnasta.
Luvan voimassaolon jatkaminen
Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi pidentää luvan tai hyväksynnän voimassaoloa työn aloittamista varten enintään kahdella vuodella, jos oikeudelliset edellytykset rakentamiseen tai muuhun toimenpiteeseen ovat edelleen voimassa. Työn loppuunsaattamista varten määräaikoja voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan. (RakL 77 §)
Rakennustyön aikainen muutos
Jos lupapäätöksessä hyväksytyistä suunnitelmista poikkeaminen sen laatu ja lupaharkintaa koskevat säännökset huomioon ottaen merkitsee luvan olennaista muuttamista tai vaikuttaa naapurien asemaan, suunnitelmasta poikkeamiselle on haettava rakennusvalvontaviranomaiselta rakentamislupa. (RakL 117 §)
Huom! Jos rakennuksen pinta-alat tai tilavuus kasvavat, tulee hakea lupa laajennukselle.
Luvanvaraisuuden arviointi
Rakennuskohteen luvanvaraisuuden perussäännös on rakentamislain 42 §. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä alueen lupavalmistelijaan tai lupavalmistelijoiden neuvontapuhelimeen.
Rakennusrasite / yhteisjärjestely
Asianosaiset voivat kirjallisesti sopia tonttia tai rakennuspaikkana olevaa kiinteistöä varten toista kiinteistöä rasittavasta pysyvästä oikeudesta rakennuksen tai rakennelman käyttämiseen tai siihen verrattavaan toimenpiteeseen (rakennusrasite). Kunnan rakennusvalvontaviranomainen päättää rakennusrasitteen perustamisen lisäksi rakennusrasitteen muuttamisesta ja poistamisesta. (RakL 128 §)
Jos asemakaavan toteuttaminen edellyttää usean kiinteistön yhteisiä järjestelyjä, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi yhden kiinteistön omistajan aloitteesta rakentamisen yhteydessä tai muutoin määrätä korttelialueen tai sen osan taikka kiinteistöön liittyvän tilan yhteisestä käytöstä. (RakL 135 §)
Sijoittamislupa
Sijoittamisluvalla arvioidaan sijoittamisen edellytykset ennen kuin varsinaisia lupavaiheen tarkkuuden suunnitelmia on tehty. Vasta myöhemmässä sijoittamisluvasta erillisessä lupavaiheessa tarkastellaan toteuttamisen edellytykset. Etuna sijoittamisluvan hakemisessa erillään on, että voidaan varmistaa rakennuksen sijoittamisen mahdollisuus rakennuspaikalle ennen kuin sitoudutaan koko suunnitteluvaiheeseen kuluineen.
Sijoittamisen edellytysten harkintaa varten on toimitettava tiedot massoittelusta ja julkisivusta sekä sijoittumisesta rakennuspaikalle, ajoyhteyden järjestämisestä sekä alueille, joilla on tai on tarkoitus toteuttaa kunnallistekniikka, mistä kohti rakennuksen on siihen tarkoitus liittyä.
Sijoittamislupa haetaan asiointipalvelussa ja hakemustyyppejä ovat
- Sijoittamislupa rakennukselle asemakaava-alueella
- Sijoittamislupa rakennukselle asemakaava-alueen ulkopuolella