Tekoäly

Tekoäly on jo osa arkeamme. Kohtaamme päivittäin tekoälybottien tuottamia somesisältöjä, annamme tekoälyn muokata kuviamme tai tehdä ne kokonaan puolestamme, sekä pyydämme tekoälyltä apua arjen erilaisiin pulmiin. Tekoälysovellukset tuottavat tällä hetkellä valtavasti erilaisia sisältöjä ja luotettavan tiedon löytäminen vaatii entistä kriittisempää suhtautumista. Mihin voimme enää verkossa luottaa?

Katso alla oleva Faktabaarin video Arvioi – tekoälysisällöt. Pohdi miten tekoälyn tuottamat sisällöt näkyvät omassa arjessasi.

Videon on tehnyt Faktabaari. Videon kesto on 6:12.

Tekoäly tiedonhaussa ja lähdekritiikki

Parhaimmillaan tekoäly voi olla luotettava apuri, mutta se voi myös olla arvauskone, joka laittaa sanoja peräkkäin ja tuottaa entistä uskottavampi huijauksia. Tekoäly vaikuttaa tiedonhakuun arjessa ja opinnoissa. Tekoälysovelluksissa ja -palveluissa hakuja tehdään antamalla niille syötteitä. Syöte on mahdollisimman selkeä ja yksityiskohtainen ohje, jossa kerrot, mistä haluat tietoa tai mitä haluat tekoälyn tekevän. Älä koskaan syötä tekoälylle henkilökohtaisia tai luottamuksellisia tietoja.

Tekoälysovellusten avulla voit saada aiheita tiedonhakuun ja orientoitua aiheeseen. Luotettavia hakukoneita ne eivät kuitenkaan ole, eivätkä hae tietoa järjestelmällisesti. Osa tekoälysovelluksista hakee tietoa verkosta, osa yhdistelee sanoja peräkkäin oppimansa järjestyksen mukaisesti ja osa tekee molempia. Tekoäly saattaa myös antaa vääriä tietoja ja jopa keksiä lähteitä. Osa tekoälyn antamasta tiedosta voi olla puolueellista tai jopa syrjivää. Tekoälyn antamiin tuloksiin kannattaakin aina suhtautua kriittisesti ja tarkistaa tulosten tiedot muista lähteistä.

Lue lisää tekoälyn hyödyntämisestä tiedonhaussa Laurea-ammattikorkeakoulun oppaasta: Tekoäly tiedonhaussa.


Tekoälyn hyödyntäminen opinnoissa

Katso alla olevalta Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian tekemältä videolta vinkkejä, miten voit hyödyntää tekoälyä opinnoissasi. Muista aina oman oppilaitoksesi ohjeistukset tekoälyn käyttöön ja merkitse lopputulokseesi, jos hyödynnät tekoälyä.

Videon on tehnyt Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Videon kesto on 1:15.

Tekoälysovelluksia hyötykäyttöön

Tekoälysovelluksia on jo useita erilaisia ja niitä voi käyttää eri tarkoituksiin. Tutustu erilaisiin tekoälysovelluksiin ja niiden käyttötapoihin alla olevan Tekoälysovelluksia hyötykäyttöön -kuvan avulla. Kuinka monia esitellyistä sovelluksista olet jo käyttänyt?

Lisätietoa: