Googlen tehokäyttö
Google on monen mielestä paras hakukone. Googlen luotetaan löytävän tiedon kuin tiedon. Google-hakuja on olemassa monenlaisia. Googlen avulla on mahdollista hakea kuvia, karttoja, videoita, blogeja, keskusteluja. Näitä erilaisia hakumahdollisuuksia kannattaa käyttää hyödyksi hakuja tehdessään. On kuitenkin hyvä muistaa, että Google ja muut sanahakukoneet löytävät vain osan verkon sivuista. Hakutulokseen vaikuttaa myös se, millä laitteella haun teet.
Uutisia voit seurata Google News -palvelussa. Eri tieteenalojen tutkimusartikkeleita löydät Google Scholarista. Verrattuna kaupallisiin tietokantoihin Google Scholarin hakuominaisuudet ovat yksinkertaisemmat eikä sen tiedonhaun sisällöstä, kattavuudesta tai päivitystiheydestä ole täsmällisiä tietoja, kuten ei hakutulosten järjestymisestäkään. Puutteistaan huolimatta Google Scholar soveltuu erinomaisesti tieteellisten artikkeleiden hakemiseen.
hyödyllisiä Google-vinkkejä
- Lainausmerkit: Hakulausekkeella tai fraasilla haku. Lainausmerkkien avulla voit hakea tiettyä sanaa tai sanoja tai fraasia.
- Miinusmerkki: Jätä sana pois. Kun lisäät sanan eteen miinusmerkin, hakukone jättää pois kaikki kyseisen sanan sisältävät tulokset. Jos haluat jättää pois jonkin sivuston tulokset, voit käyttää siinäkin yhteydessä miinusmerkkiä, esim. –site:wikipedia.org
- Site: Hae tietystä sivustosta tai verkkotunnuksesta. Haun voi rajata yhteen sivustoon käyttämällä site: -operaattoria. Jos haluat hakea vieraskielisellä termillä, mutta kuitenkin vain suomalaisilta sivustoilta, voit lisätä hakusi perään operaattorin site:fi. Haun voi kohdistaa myös tiettyyn sivustoon, esim. site:kaleva.fi.
- * merkin käyttö: Täydennys. Jokerimerkkiä voit käyttää apuna, kun et tiedä tarkkaan esim. jonkin ilmauksen kirjoitusasua. Merkillä voi korvata puuttuvia sanoja.
- Kaksi pistettä: Hae numeroaluetta. Jos haluat hakea tiettyä numeroaluetta esimerkiksi päivämääristä, hinnoista ja mitoista, voit erottaa numerot toisistaan kahdella pisteellä ilman välilyöntejä, esim. pukeutuminen 1950..1960
Hakutulosten suodattaminen
Hakutulossivun ylälaidassa on eri vaihtoehtoja hakutuloksen suodattamiseksi. Työkalujen avulla voit rajata hakuja maantieteellisesti ja ajallisesti. Voit myös rajata haun vain suomen kieleen.
Monimutkaisten hakujen kohdalla saattaa olla tarpeen käyttää Googlen tarkennettua hakua. Klikkaa Asetukset → Tarkennettu haku. Voit hakea esim. näillä suodattimilla: kieli, alue, viimeisin päivitys, sivusto tai verkkotunnus, hakusanojen sijainti sivulla, SafeSearch, tiedostotyyppi, käyttöoikeudet.
Lisätietoa:
Ylen Digitreenit-sivuilta löydät lisää vinkkejä: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin.