Kuvahaku ja kuvien julkaisu
Suuri osa Internetissä olevista kuvista ja videoista on tekijänoikeuden alaista. Internet-sivustoilla olevan tekijänoikeuden suojaaman aineiston kopiointi ja kopioiden jakaminen edelleen vaativat luvan. Katso lisätietoja Tekijänoikeudet-sivulta.
Google-kuvahaun hakutyökalut ovat erittäin käyttökelpoisia. Niiden avulla voit esimerkiksi hakea erikokoisia, -tyyppisiä ja -värisiä kuvia. Katso lisätietoja Googlen kuvahaun ohjeista. Eväitä opiskeluun -sivustolta löytyy myös lisätietoa käänteisestä eli visuaalisesta kuvahausta.
Finna.fi -palvelu
Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen hakupalvelu on Finna.fi. Siellä voit yhdellä haulla hakea aineistoja eri kirjastojen ja organisaatioiden kokoelmista. Finnassa on runsaasti vapaasti käytettäviä kuvia. Tutki minkälaisilla hakuehdoilla löydät vapaasti käytettävät kuvat palvelusta? Kuinka tarkistat kuvan käyttöoikeudet?
Finna Street -palvelun avulla voit hakea historiallisia kuvia sieltä, missä juuri nyt olet. Finna Street etsii selaimesi sijainnin perusteella kuvia Finnan yli miljoonan kuvan kokoelmasta. Kokeile vaikka heti: Finna Street.
Vapaasti käytettävien kuvien hakupalveluita
Verkossa on saatavilla kuva- ja videomateriaalia, jonka käyttö on vapaasti sallittua Creative Commons -lisenssillä tai muulla vastaavalla avoimella lisenssillä. Kuvan käyttö on voitu sallia myös esimerkiksi kuvapankin käyttöehdoissa. Creative Commons -lisensseillä teoksen tekijä voi antaa haluamiaan oikeuksia teokseensa. Tekijänoikeus siis suojaa kuvaa, mutta tekijä on antanut luvan sen käyttämiseen niillä ehdoilla, jotka CC-lisenssi kertoo. Voit hyödyntää CC-lisenssejä joko teosten käyttäjänä tai tuottajana. Eri ehtoja yhdistelemällä voi jakaa oikeuksia eri tavalla. Ennen kuin käytät CC-lisensioitua materiaalia, selvitä, millä ehdoilla tekijä on sallinut käytön. Lisenssivalitsimella voit itse valita haluamasi lisenssin teoksellesi.
Vapaasti käytettävien kuvapalveluiden kuvia käyttäessäsi merkitse opiskelutyöhösi kuvan lähteeksi ainakin käytetyn palvelun nimi. Suurimmasta osasta kuvaajia löytyy ainakin nimimerkki, jonka voi myös merkitä kuvan yhteyteen. Esimerkkejä kuvapalveluista:
- Googlen ohjeet – uudelleen käytettävien kuvien löytäminen.
- CC Search
- Pixabay
- Pexels
- Unsplash
Julkase vaan!
Kuvaaminen on yleensä sallittua julkisella paikalla. Julkisella paikalla tarkoitetaan paikkaa, jonne on vapaa pääsy. Kaikissa julkisissa paikoissa ei kuitenkaan saa aina kuvata kuten esimerkiksi sairaalassa olevia potilaita. Tilan haltija voi myös kieltää kuvauksen. Yksityisissä tiloissa kuvaamiseen tarvitaan paikan omistajan lupa.
Kuvan julkaiseminen ei ole sama asia kuin itse kuvaaminen. Kuvan julkaisemisessa on otettava huomioon, ettei se loukkaa kenenkään yksityisyyttä tai kunniaa. Valokuva katsotaan henkilötiedoksi, jonka julkaisemiseen tarvitaan kyseisen henkilön lupa – alaikäisen kohdalla lupa tarvitaan myös huoltajilta.
Markkinointi- ja mainostarkoituksiin käytettäviin kuviin tarvitaan aina kuvissa esiintyvien lupa. Rajoituksia liittyy myös tekijänoikeudella suojattujen teosten kuvien käyttämiseen. Mikäli valokuvissa esiintyy tunnistettavia henkilöitä, kuvaus- ja julkaisulupa kannattaa kysyä aina.
Lisää tietoa kuvaamisesta ja kuvien julkaisemista voit lukea Kopiraittilan koulun sivuilta.
Mediataitokoulu on toteuttanut oheisen mediataitoviikon julisteen, jonka avulla voit miettiä, kannattaako kuvaa julkaista vai ei.