Aiheen määrittely ja asiasanat

Kun olet tekemässä opiskelutehtävää, esimerkiksi tutkielmaa tai esseetä, on ensimmäinen ja tärkein asia aiheen määrittely ja rajaus. Tämä on myös tiedonhankinnan ensimmäinen vaihe.

Se, mitä ja millaista tietoa tarvitset, määrittää sen, millaista tiedonhakua sinun tulee tehdä ja millaisia tiedonlähteitä tehtävässä on hyvä käyttää. Mieti siis aluksi: Mihin tarvitset tietoa? Mitä olet tekemässä ja mikä on tehtävän tarkka aihe? Mihin kysymyksiin etsit vastauksia?

Ajatuskartta

Ajatuskartta eli Mind map ilmaisee ajatuksia ja mielikuvia. Se auttaa sinua hahmottamaan esimerkiksi tutkielman aiheen pienempinä kokonaisuuksina. Käytä ajatuskarttaa apuna tiedonhaussa. Sen avulla voit tuottaa tiedonhaussa käytettäviä hakusanoja.

 

Avainsanat ja asiasanat

Internetissä voit itse määritellä, mikä olisi paras hakusana. Luonnollisen kielen hakusanoja kutsutaan avainsanoiksi.

Tietokannoissa ja kirjastojen verkkokirjastoissa puolestaan käytetään hakusanoina asiasanoja. Yleisten kirjastojen käyttämä asiasanasto on nimeltään YSO (Yleinen suomalainen ontologia). YSO löytyy Finto-sanastopalvelusta.

Asiasanat ovat siis asiasanastoista poimittuja sanoja, joilla on kuvailtu aineiston aihe. Asiasanat toimivat kuten hastagit #jalkapallo #tiedonhaku #ystävyys #nuortenkirjallisuus. Asiasanojen oikea muoto on hyvä tarkistaa ennen hakua. Jotkin asiasanaston sanat ovat yksikkömuodossa, toiset taas monikossa.