Lähdeluettelo ja lähdeviittaukset

Lähdeluettelo

Koulu- ja opiskelutyöhön täytyy merkitä käytetyt tiedonlähteet. Lähdeluettelo tulee loppuun ennen liitteitä. Myös verkkolähteet merkitään lähdeluetteloon.

Lähteiden merkitsemisessä tulee käyttää samaa tyyliä läpi tekstin ja merkitsemisessä on hyvä olla huolellinen. Kouluilla ja oppilaitoksilla on usein omat ohjeensa lähdeluettelon ulkoasusta ja siihen merkittävien tietojen järjestyksestä. 

OUTI-verkkokirjastosta löydät teoksen tiedoista viitetiedot, josta voit katsoa mallia lähdeluettelon tekoon. Katso esimerkiksi Valtaistuinpeli-kirjan tiedot.

Lähteiden merkitseminen

Yleensä lähdeluettelosta tulee käydä ilmi seuraavat asiat:

  • tekijä(t) tai toimittaja(t)
  • julkaisuvuosi
  • artikkelin ja lehden, kirjan tai esimerkiksi verkkosivun nimi
  • kustantaja
  • kustannuspaikka
  • tarvittaessa sivut, joilta tieto on poimittu
  • verkkolähteestä merkitään lisäksi: verkkosivun osoite ja päivämäärä, jolloin tieto on katsottu sivulta

Katso Kopiraittilan koulun ohjeet lähteiden merkitsemiseen

Lähdeviittaukset

Lähdeviittauksella ilmaistaan, mikä on kirjoittajan omaa tekstiä ja mikä muualta lainattua tai referoitua. Lähdeviittaukset mahdollistavat, että lukija voi tarkistaa esitetyn tiedon paikkansapitävyyden ja hankkia lisätietoja. Käytetyt lähteet on ilmoitettava sekä tekstissä että lähdeluettelossa. Tekstin lomaan lisättävien viitteiden merkitsemistapoja on monia ja ne vaihtelevat aloittain ja julkaisijoittain.

Kielijelppi – lähteeseen viittaaminen, Helsingin yliopisto

Kielijelppi – lähdeviitteiden merkintä, Helsingin yliopisto

Plagiointi

Plagiointi on toisen tekstin, kuvan tai kaavion esittämistä omana. Tällöin voidaan esimerkiksi käyttää toisen kirjoittajan tekstiä merkitsemättä sitä lähteeksi. Plagioimista on myös toisen tekstin käyttäminen, jos tekstiä on muutettu vain muutaman sanan osalta. Lue lisää vilpistä ja plagioinnista Helsingin yliopiston verkkosivuilta. Voit myös selvittää sieltä, mikä on Ouriginal ja millä tavalla sitä käytetään.