Oppimisen tuki
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa oppilaan perustaitoja ja ehkäistä vaikeuksia ennakolta siten, että oppilas saavuttaa oppimistavoitteensa. Oppilaan kasvusta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on merkittävä osa oppimisen ja koulunkäynnin tukea.
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tukea ja ohjausta oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä heti tuen tarpeen ilmetessä. Lähtökohtana kasvun ja oppimisen tuelle on toimiva kodin ja koulun yhteistyö.
Erilaisia tukimuotoja
Koulun tukimuotoja ovat muun muassa eriyttäminen, tukiopetus, erityisopetus, oppilashuoltotyö, ohjaus ja erityiset opetusjärjestelyt. Oppilaalla on oikeus saada opetukseen osallistumisen kannalta välttämättömät apuvälineet sekä tulkitsemis- ja avustajapalvelut.
Perusopetuksen tehtävänä on tarjota jokaiselle oppilaalle hänen ikäkautensa ja edellytystensä mukaista opetusta. Oppilaalla on oikeus osallistua opetukseen mahdollisimman täysipainoisesti oman opetusryhmänsä mukana.
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa.
Opiskeluhuollon tavoitteena on luoda terve ja turvallinen oppimis- ja kouluympäristö, suojata mielenterveyttä, ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää esiopetus- ja kouluyhteisön hyvinvointia. Tavoitteena on myös oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain. On tärkeää, että lapsi kokee koulun turvalliseksi ja viihtyisäksi työskentely-ympäristöksi ja saa apua ongelmatilanteissa.
Opiskeluhuollolla edistetään välittämisen, huolenpidon ja myönteisen vuorovaikutuksen toimintakulttuuria ja varmistetaan kaikille tasavertainen kasvamisen ja oppimisen mahdollisuus, jota koulun arjen toimintatavat ja käytännöt tukevat. Oppilashuoltotyö kuuluu kaikille kouluyhteisössä toimiville aikuisille ja sitä tehdään yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa. Rehtori vastaa oppilashuollosta koulussaan.
Opiskeluhuoltoryhmä
Opiskeluhuoltoryhmä
Koulullamme toimii koko koulun yhteinen moniammatillinen oppilashuoltoryhmä. Opiskeluhuoltoryhmä osallistuu monialaisesti oppilaiden hyvinvoinnin ja koulutyön tukemiseen sekä opiskeluhuollollisten asioiden kehittämiseen. Ryhmässä käydään tarvittaessa läpi luokissa esiin tulleet huolenaiheet. Ongelmatilanteissa luokanopettaja/luokanvalvoja voi koota moniammatillisen asiantuntijaryhmän oppilaan auttamiseksi.
Opiskeluhuoltoryhmä pyrkii toiminnallaan ennen kaikkea ennakoimaan ja ennaltaehkäisemään ongelmia. Ennakoivan työtavan avulla on tavoite puuttua mahdollisimman aikaisin kaikenlaisiin ongelmiin. Avun ja tuen tarpeessa olevia oppilaita autetaan tiiviissä yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajat ja oppilaat voivat halutessaan ottaa suoraan yhteyttä opiskeluhuoltoryhmän edustajiin.
Opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat henkilöt
- koulukuraattori
- koulupsykologi
- terveydenhoitaja
- erityisopettajat
- opinto-ohjaaja
- rehtori
- apulaisjohtaja
- luokanohjaaja/luokanopettaja (pyydettäessä)
Kokoukseen voidaan kutsua lisäksi asiantuntijoita eri alueilta.
Ryhmä kokoontuu säännöllisesti ja kokouksessa sovitaan työnjaosta ja tehtävistä.
Koulukuraattori ja -psykologi
Koulukuraattorin ja koulupsykologin työn tavoitteena on edistää ja tukea oppilaan hyvinvointia, tervettä kasvua ja kehitystä sekä turvata koulunkäynnin sujuvaa etenemistä. Yhteyttä voi ottaa lapsen tai nuoren kasvuun, kehitykseen, oppimiseen ja yleensä koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä. Yhteydenottaja voi olla oppilas itse, huoltaja, opettaja tai jokin muu taho.
Koulukuraattorin ja koulupsykologin tehtäviin kuuluu mm.:
- Oppilaan kehityksessä, koulunkäynnissä, oppimisessa, psyykkisessä terveydessä tai vuorovaikutussuhteissa esiin tulevien pulmien selvittely ja arviointi sekä niiden perusteella tarvittavan tuen ja toimenpiteiden suunnittelu
- Yksittäisen oppilaan ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden sekä myönteisen opiskeluilmapiirin edistäminen yhteistyössä opettajien ja koulun muun henkilökunnan kanssa
- Oppilaan sekä hänen perheensä tukeminen tarvittaessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa
Yhteystiedot
Koulukuraattori
Riikka Planting
040 663 2926
riikka.planting@ouka.fi
Koulupsykologi
Mirka Joro
044 703 9034
mirka.joro@pohde.fi
Oppilashuollon Walk in-aika on kouluterveydenhuollon tilassa joka keskiviikko klo 11.45-12.30. Tällöin oppilas voi tulla käymään juttelemassa ilman ajanvarausta, yksin tai esimerkiksi yhdessä kaverin kanssa.
Yhteyttä voi ottaa myös Wilman kautta.
Tuen kolmiportaisuus
Oppimisen yleinen, tehostettu ja erityinen tuki
Tuen kolmiportaisuus
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki perustuu kolmiportaiseen malliin, jossa tukimuodot ja -rakenteet vahvistuvat asteittain. Tuen tasot ovat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Tukea voidaan antaa myös yksittäisen oppilaan erityisvahvuuksien edistämiseksi.
Erilaisista palveluista kerrotaan tarkemmin näillä oppimisen tuen sivuilla, joihin pääset sivun vasemmassa reunassa olevien linkkien kautta.
Lue lisää oppimisen tuen eri muodoista Oulun kaupungin perusopetuksen verkkosivuilta.
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaus
Opinto-ohjaaja toimii ohjauksen koordinoijana 7.-9. -luokilla. Hänen tehtävänään on oppilaiden henkilökohtainen ohjaus ja ryhmäohjaus oppimiseen, koulunkäyntiin ja oppimissuunnitelmaan liittyvissä asioissa. Tehtävään kuuluu myös oppilaiden urasuunnittelun, jatko-opintojen ja työelämään liittyvä ohjaus.
Myös vanhemmilla on mahdollisuus keskusteluun opinto-ohjaajan kanssa oppilaan opiskeluun ja urasuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.
Opinto-ohjaaja Outi Linnanmäki on tavoitettavissa koululla joka päivä koulun työaikoina.
Yhteystiedot:
Outi Linnanmäki
044 703 9533
outi.linnanmaki@eduouka.fi
Nivelvaiheen opinto-ohjaus
Koululla keskiviikkoisin on läsnä myös nivelvaiheen opinto-ohjaaja Mika Manninen.
Terveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhoitaja
Kouluterveydenhoitaja Johanna Säävälä, p. 050 362 2463, työskentelee lukuvuoden aikana Pöllönkankaan yksikössä maanantaista perjantaihin. Terveydenhoitajan tavoittaa parhaiten Wilman välityksellä tai puhelimitse.
Kuivajärven yksikön kouluterveydenhoitaja Meiju Mikkonen, p. 040 652 3989, työskentelee maanantaisin ja tiistaisin.
Sairausasiat hoidetaan pääsääntöisesti omalla terveysasemalla.
Henkilökohtainen terveyskortti tulisi olla mukana terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla käydessä.
Koululääkäri
Koululääkäri pitää vastaanottoa Pöllönkankaan yksikössä joka toinen torstai ja Kuivajärven yksikössä kerran kuukaudessa maanantaisin. Lääkärintarkastuksia tehdään 1.- ja 5. –luokkien oppilaille, sekä noin 15 –vuotiaille oppilaille 8. -luokan aikana. Tämän 15-vuotiaan nuoren määräaikaistarkastuksen yhteydessä oppilaat saavat lääkäriltä maksutta nuorison terveystodistuksen (4 kpl), jota voi käyttää esim. ajokorttia hakiessa. Todistus on voimassa viisi (5) vuotta.
Sairausasiat hoidetaan pääsääntöisesti omalla terveysasemalla.
Henkilökohtainen terveyskortti tulisi olla mukana terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla käydessä.
Tapaturmat
Tapaturman sattuessa koulussa ottaa opettaja yhteyttä terveydenhoitajaan tai muuhun koulun henkilökuntaan kuuluvaan ensiaputaitoiseen henkilöön, joka antaa ensiavun ja tarvittaessa toimittaa oppilaan hoitoon. Mikäli oppilas tarvitsee sairaalahoitoa tapaturman tai sairauden vuoksi, vanhemmille ilmoitetaan mahdollisimman pian tapauksesta.
Hammashuolto
Hampaiden terveystarkastuksissa selvitetään suun terveydentila hoidon tarve
sekä tehdään tarvittaessa henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Jos suu ja hampaat ovat terveet, tarkastusta ei tarvita vuosittain.
Suun terveystarkastus tehdään 1.-, 5.- ja 8.-luokkalaisille. Määräaikaiset
tarkastukset tehdään koko ikäluokalle. Suun terveystarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen tarpeiden mukaan. Koululaisten suun terveystarkastuksia tekevät suuhygienistit ja hammaslääkärit.
Hammashoidon ajanvaraus
p. 085 584 6430, avoinna ma–to klo 7.45–16.00, pe klo 7.45–15.00. Kiireellisissä ajanvarausasioissa asiakkaiden toivotaan ottavan yhteyttä klo 7.45–10.00 välisenä aikana ja kiireettömissä asioissa klo 12.00 jälkeen.
Oikomishoidossa olevien potilaiden ajanvaraus p. 044 703 6383 arkisin klo 7.45–15.00. Oikomishoitoon hakeutuminen tapahtuu lapsen ja nuoren suun terveystarkastuksen kautta.
7-9 luokan oppilaan tulee toimittaa hammaslääkäristä käynnistä todistus luokanvalvojalle.
Toimintaohjeet tapaturman sattuessa (koulun tapaturmavakuutus): Jos koulupäivän aikana sattuu tapaturma, menettelytapa on seuraava: Oppilas voi käydä mahdollisuuksien mukaan ensin kouluterveydenhoitajan luona, joka antaa ensiohjeet ja kartoittaa tilanteen. Opettajan johdolla kirjoitetaan selvitys siitä, mitä on tapahtunut. Opettaja lähettää tiedot koulusihteerille. Koulusihteeri kirjaa tapaturmailmoituksen eteenpäin vakuutusyhtiölle (If). Huoltaja käyttää lapsen tarpeen mukaan lääkärissä ensisijaisesti omalla terveysasemalla. Mahdollisuus on myös käyttää vakuutusyhtiön yhteistyökumppaneita (Terveystalo, Mehiläinen, Pihlajalinna, Aava) tai muita hoitolaitoksia. Hoitolaitos saa laskuttaa tapaturman hoitokulut suoraan vakuutusyhtiöltä (If) kun huoltaja esittää vakuutustodistuksen. Todistuksen saa koulusihteeriltä. Vakuutustodistusta ei tarvita terveysasemalla. Jos vakuutustodistusta ei ole ehditty saada, tai tapaturmasta aiheutuu muita kuluja (esim. matka- tai lääkekulut) voi huoltaja hakea niistä korvausta jälkikäteen täyttämällä korvaushakemuksen osoitteessa if.fi/internetplus Säästäkää alkuperäiset kulutositteet vakuutusyhtiön yhteydenottojen varalta. Tarvittaessa saatte lisäohjeita numerosta 010 19 17 15 tai sähköpostilla personal@if.fi
Tapaturman sattuessa
- Oppilas voi käydä mahdollisuuksien mukaan ensin kouluterveydenhoitajan luona, joka antaa ensiohjeet ja kartoittaa tilanteen.
- Opettajan johdolla kirjoitetaan selvitys siitä, mitä on tapahtunut. Opettaja välittää tiedot koulusihteerille. Koulusihteeri kirjaa tapaturmailmoituksen eteenpäin vakuutusyhtiölle (If).
Huoltaja käyttää lapsen tarpeen mukaan lääkärissä ensisijaisesti omalla terveysasemalla. Mikäli huoltaja käyttää yksityisiä hoitolaitoksia, tulee huoltajan maksaa kulut ensin itse ja hakea halutessaan sen jälkeen korvausta aiheutuneista kuluista vakuutusyhtiön (If) nettisivujen kautta.
Ilmoita henkilövahingosta If-vakuutusyhtiön sivuilla.
Avautuvalta sivulta valitaan kohta: ”Julkisyhteisöjen tapaturmat”
Huoltaja tarvitsee korvaushakemusta varten vakuutusnumeron, jonka saa koulusihteeriltä.
Huoltajaa pyydetään vastaamaan Ifin tekemiin tiedusteluihin mahdollisimman nopeasti. Tämä nopeuttaa korvausasian etenemistä.