Arviointi
Pöllönkankaan koulun oppilasarviointi tapahtuu Oulun kaupungin perusopetuksen mallin mukaisesti. Arviointia toteutetaan monipuolisesti kokeiden lisäksi tuntiaktiivisuuden, oppilastöiden ja projektien avulla. Etenkin taito- ja taideaineissa arviointi perustuu tuntiaktiivisuuteen ja oppilastöihin. Arvioinnissa tärkeän osan muodostaa jatkuva, oppitunneilla tapahtuva arviointi sekä oppilaan itsearviointi.
Kehityskeskustelut
Kaikkien oppilaiden kanssa käydään lukuvuoden alussa kehityskeskustelu, jossa oppilaan johdolla asetetaan tavoitteita opiskeluun tulevana lukuvuonna. Toivomme, että myös huoltaja pääsee näihin keskusteluihin mukaan. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan kevätlukukaudella käytävissä kehitys- ja arviointikeskusteluissa.
Syksyn kehityskeskustelut käydään pääsääntöisesti syyskuun loppuun mennessä. Luokanopettaja/luokanvalvoja lähettää tarkempaa tietoa kehityskeskusteluista lähiaikoina.
Todistukset
5.-9. -luokkalaiset saavat välitodistuksen joulukuussa. Heillä on tammikuussa kehityskeskustelut, joiden aikana palataan nyt syksyllä asetettuihin tavoitteisiin.
1.-4. -luokkalaiset eivät saa joulukuussa välitodistusta, vaan väliarviointi korvataan arviointikeskustelulla, jotka pidetään koulussamme keskitetysti viikolla 4. Myös väliarvioinnissa palataan näihin syksyllä asetettuihin tavoitteisiin.
Kevätlukukauden päätteeksi kaikkien luokkien oppilaat saavat lukuvuositodistuksen: 1.-3. -luokkalaiset sanallisen todistuksen ja 4.-9. -luokkalaiset numerotodistuksen.
Jos oppilas on saamassa hylätyn arvosanan jostakin oppiaineesta, oppilaan huoltajalle ilmoitetaan asiasta. Oppilaalle annetaan näyttömahdollisuus ennen lukuvuoden päättymistä. Näyttömahdollisuudesta ilmoitetaan huoltajalle.
Erityinen tuki
Aineenopettajat ja erityisopettajat tekevät kokonaisvaltaista yhteistyötä erityistä tukea tarvitsevan oppilaan opiskelun suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa. Oppilaan oppimistilanteet ja kokeet järjestetään siten, että oppilaan yksilölliset tarpeet otetaan huomioon.
Käyttäytymisen arviointi
Käyttäytyminen arvioidaan opetushallituksen asettamien ohjeiden ja tavoitteiden mukaan. Käyttäytymistä arvioidaan suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa käyttäytymiselle asetettuihin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Käyttäytymiselle asetetut tavoitteet perustuvat koulun toimintatapoihin ja järjestyssääntöihin. Käyttäytyminen arvioidaan todistuksissa omana kokonaisuutena, eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon.
Käyttäytymisen arvioinnin kriteerit
Käyttäytymisen arviointi kohdistuu siten, miten oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön, arvostaa omaa ja toisten työtä ja noudattaa sääntöjä sekä hyviä tapoja.
Sanallisen arvioinnin arvosanat parhaasta heikoimpaan
- erittäin hyvä
- hyvä
- tyydyttävä
- tarvitsee ohjausta
Numeraaliset arvosanat ja perustelut
10 (erinomainen)
- Oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön sekä vaikuttaa positiivisella esimerkillä muihin oppilaisiin ja oppimistilanteisiin.
- Hän toimii rakentavasti oman ryhmänsä ja kouluyhteisön parhaaksi erilaisissa tilanteissa ja osoittaa oma-aloitteisuutta yhteisten asioiden hoitamisessa.
9 (kiitettävä)
- Oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön koulutyössä, toimii vastuullisesti kouluyhteisössä sovittujen sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti, käyttäytyy ystävällisesti ja avuliaasti.
- Hän pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan hyvän työskentelyilmapiirin muodostumiseen.
8 (hyvä)
- Oppilas käyttäytyy asiallisesti tilanteeseen sopivalla tavalla, noudattaa useimmiten koulun sääntöjä, käyttäytyy yleensä hyvien käytöstapojen mukaisesti, pystyy yleensä ratkaisemaan ristiriitatilanteita oma-aloitteisesti ja osaa toimia ryhmässä.
7 (tyydyttävä)
- Oppilas käyttäytyy useimmiten tilanteeseen sopivalla tavalla, tuntee ja hyväksyy koulun säännöt, kykenee ohjatusti ratkaisemaan ristiriitatilanteita, osaa tuetusti toimia ryhmässä.
6 (kohtalainen)
- Oppilas suhtautuu usein välinpitämättömästi kanssaihmisiin, koulutyöhön ja kouluympäristön viihtyvyyteen, rikkoo toistuvasti koulun sääntöjä, aiheuttaa asenteillaan ja teoillaan kielteistä ilmapiiriä, tarvitsee jatkuvaa ohjausta ja neuvontaa käyttäytymisessä.
5 (välttävä)
- Erittäin välinpitämätön käytös suhteessa kanssaihmisiin, koulutyöhön ja kouluympäristöön sekä tarvitsee erityisiä toimenpiteitä opiskelun turvaamiseksi.
4 (hylätty)
- Oppilaan käyttäytyminen normaaliin kouluyhteisöön täysin sopimatonta.