Oulun peruskouluissa 50-vuotisjuhlavuosi – juhlajulkaisu ja -laulu julkaistaan Oulu kylässä -tapahtumassa

28.08.2024
Oulusa koulusa - Peruskoulut 50 vuotta Oulussa -kansikuva
Osana Oulun peruskoulujen juhlavuotta julkaistaan Oulusa koulusa – Peruskoulut 50 vuotta Oulussa -juhlakirja. Kirja on ostettavissa 6.9. alkaen Oulu10-palvelupisteistä 10 euron hintaan.

Oulun kaupungin peruskouluissa juhlitaan tänä lukuvuonna peruskoulujen 50-vuotisjuhlavuotta teemalla Kaikkien koulu. Elokuussa 1974 Oulu siirtyi ensimmäisten kaupunkien joukossa kunnalliseen peruskouluun. Samana vuonna peruskouluun siirryttiin myös Kiimingissä, Oulunsalossa, Yli-Iissä ja Ylikiimingissä. Haukiputaalla peruskoulujärjestelmä oli otettu käyttöön jo 1972.

Vuosi 2024 on kaksinkertainen merkkivuosi. Syksyllä 2024 tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Oulun kahden ensimmäisen kansakoulun oppilaat astelivat opintielle 1.9.1874. Juhlinnan valokeilassa ovat kuitenkin peruskoulut. Syyslukukaudella on yhteisiä peruskouluun liittyviä tapahtumia, ja kevätlukukaudella tapahtuu kaikissa kaupungin peruskouluissa. 

Juhlavuosi avataan ja Peruskoulut 50 vuotta Oulussa -juhlajulkaisu julkistetaan Oulun Päivien yhteydessä järjestettävässä Oulu kylässä -tapahtumassa Mannerheimin puistossa 6. syyskuuta klo 13.05-13.30. Juhlavuoden avajaisissa kuullaan juhlavuodelle sävelletty ja sanoitettu oma lastenlaulu ja siihen sopiva tanssi. Juhlavuoden avaus pidetään oppilaille jo Pelasta Perämeri -tapahtuman yhteydessä Kuusisaaressa 29. elokuuta.  

Juhlajulkaisu kurkistaa koulumaailmaan ennen ja nyt

Kaupunki julkaisee syyskuussa osana juhlavuotta Oulun peruskoulujen 50-vuotisjuhlajulkaisun. Edellisistä oululaisen koululaitoksen historiaa käsittelevistä teoksista on kulunut jo 50 vuotta. Vuonna 1974 Oulun Opettajayhdistys julkaisi teoksen Sinun kaduillas koulutie – Oulun kansakoulun 100-vuotismuistojulkaisu vv. 1874–1974, sekä julkaistiin Pertti Huttusen kirjoittama historiateos Oulun kaupungin kansakoulu 1874–1974.

Pia Kaitasuon toimittama Satasivuinen juhlajulkaisu on nimeltään Oulusa koulusa – Peruskoulut 50 vuotta Oulussa. Julkaisusta ei haluttu tehdä perinteistä historiateosta, vaan helposti luettava ja visuaalinen sekä otteeltaan perinteistä historiateosta rennompi. Kirjassa käsitellään monipuolisesti Oulun peruskoulujen historiaa ja nykypäivää. Oman lukunsa ovat saaneet niin peruskoulun alkuajat, opetussuunnitelma kuin kouluruokailukin. Myös kouluarkkitehtuuria esitellään esimerkkikoulujen avulla.

Oulun kaupunki pyysi alkuvuodesta juhlajulkaisua varten entisten koululaisten kivoja koulumuistoja oululaisista peruskouluista. Koulumuistoja saatiin paljon, ja niitä on käytetty laajasti osana juhlajulkaisua.

Julkaisua voi ostaa 6.9. alkaen kaikista Oulu10-palvelupisteistä, ja syyskuun puolivälistä alkaen myös Oulun kaupungin verkkokaupasta, 10 euron hintaan. Kirjan voi ostaa myös Oulu kylässä -tapahtumasta 6.9. Oulu10:n esittelypisteeltä. 

Tapahtumia koulurakennuksista, oppimisesta ja opetuksesta

Syys- ja kevätlukukausien aikana järjestetään Talot kertovat -tapahtumia, joiden teemana ovat juhlavuoden kunniaksi oululaiset peruskoulut. Tilaisuuksia pidetään kouluilla, mutta niihin voi osallistua myös virtuaalisesti. Talot kertovat -tapahtumia järjestetään myös osana Oulun Päiviä 6.9., klo 16 Heinätorin koululla ja klo 18 Oulunsalon Kirkonkylän koululla. 

Ensi vuoden alussa on luvassa 50 tapahtumaa peruskoulujen oppimisesta ja opetuksesta kiinnostuneille niin, että jokaisessa kaupungin kouluyksikössä on ainakin yksi tapahtuma, johon vanhemmat ja mahdollisesti laajemminkin alueen asukkaat voivat osallistua. Jokaisessa kaupungin peruskoulussa on lisäksi erilaisia tapahtumia oman koulun oppilaille. 

Peruskoulujen juhlavuodella on oma sivu Oulun kaupungin verkkosivuilla. Sivulta löytyy kaikille avointen tilaisuuksien tiedot.