Oulun Päivillä esitellään Heinätorin ja Oulunsalon kirkonkylän koulujen rakennushistoriaa

29.08.2024

Oululaisten rakennusten rakennushistoriaa esittelevä Talot kertovat -luentosarja jatkuu Oulun Päivien yhteydessä 6.9.2024 koulurakennuksilla. Tilaisuudet pidetään kouluilla, ja ne ovat maksuttomia. 

Oulun Heinäpäässä sijaitsevan Heinätorin koulun (Torikatu 45) rakennushistoriaselvitystä esittelee kaavoitusarkkitehti Pia Krogius. Koulun vanhin osa on valmistunut 1800-luvun puolivälissä, joten rakennuksella on pitkä historia. Keltainen puurakennus puiston laidalla on useimmille oululaisille tuttu, ja nyt pääsee myös kurkistamaan talon sisälle. Tilaisuus alkaa klo 16.

Oulunsalon ensimmäinen koulurakennus oli vuonna 1887 rakennettu kirkonkylän kansakoulu. Vuoteen 1905 saakka se oli myös kunnan ainoa koulu. Koulurakennuksesta tulee kertomaan rakennusarkkitehti Tiia Luukkonen. Oulunsalon kirkonkylän koulun (Koulutie 4) esittely alkaa klo 18.

Talvikaudella 2024–2025 Talot kertovat -luentoja pidetään joka kuukausi. Osana peruskoulujen 50-vuotisjuhlavuoden viettoa aiheena ovat oululaiset koulut ja niiden arkkitehtuuri aikakausittain. Esittelyt pidetään kouluilla. Tilaisuuksiin on useimmiten mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Linkit löytyvät kaupungin verkkosivuilta osoitteesta ouka.fi/talotkertovat.

Talot kertovat

Talot kertovat on tapahtumasarja, jossa esitellään oululaisille tuttuja rakennuksia. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia, ja niitä järjestetään kuukauden välein. Esittelyt pohjautuvat talojen rakennushistorian selvittämiseen. Kaupunki teettää rakennushistoriaselvityksiä esimerkiksi silloin, kun rakennuksessa alkaa perusparannus. Näissä selvityksissä kerrotaan niin rakennuksen synnystä kuin sen arkkitehtuurista.