Lähekkö nää luontoon? - Oulun kaupunki käynnistää uutta lähiluontoon kannustavaa toimintaa

27.08.2024

Lähekkö nää luontoon? on Oulun kaupungin uusi avaus, jonka tarkoituksena on innostaa oululaisia liikkumaan enemmän lähiluonnossa ja hyödyntämään sen tarjoamia hyvinvointivaikutuksia. Taustalla on ajatus siitä, että lähiluonto on tärkeä voimavara, joka voi parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua. Tavoitteena on tehdä lähiluonnosta helposti saavutettava ja kaikille oululaisille tuttu paikka.  

Kerro ajatuksesi lähiluonnosta

Toiminnan käynnistää kysely, jolla kartoitetaan oululaisten kokemuksia ja ajatuksia lähiluonnosta. Kyselyssä halutaan selvittää, missä ja miksi oululaiset liikkuvat lähiluonnossa sekä mitkä tekijät estävät sinne lähtemistä. Samalla halutaan kuulla, millainen merkitys lähiluonnolla on oululaisten elämässä. Kyselyn vastaukset auttavat kehittämään lähiluontoalueiden saavutettavuutta ja monipuolista hyödyntämistä. 

Kyselyn ohessa kartoitetaan myös kiinnostusta osallistua myöhemmin käynnistettävään luontokaveritoimintaan, joka tarjoaa mahdollisuuden oppia ja nauttia luonnosta yhdessä muiden kanssa. Kyselyn kautta voi ilmoittaa joko kiinnostuksen toimia luontokaverina tai kiinnostuksesta osallistua luontokaverien tarjoamaan toimintaan. 

Luontokaveritoiminnan yhteydessä järjestetään työpajoja ja tapahtumia, joissa voi tutustua lähiluontoon, oppia luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä sekä löytää uusia tapoja nauttia luonnosta. Luontokaverit ovat ohjelmaan koulutettuja vapaaehtoisia, jotka tukevat ja opastavat ihmisiä luonnossa liikkumisessa ja siitä nauttimisessa.  

Voit vastata kyselyyn tästä linkistä. 

Lähekkö nää luontoon? -tapahtumia syyskuussa

Oulun kaupunki järjestää toiminnan lanseerauksen yhteydessä kolme alueellista tapahtumaa, joissa oululaiset pääsevät tutustumaan lähiluontoon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. 

Ensimmäinen tapahtuma on Pelasta Perämeri, joka järjestetään 29.8. klo 14-18 Kuusisaaressa. Tässä tapahtumassa keskustellaan lähiluonnosta erityisesti vesistöjen näkökulmasta, mikä tarjoaa oivallisen tilaisuuden syventyä lähiluonnon merkitykseen vesistöjen suojelussa ja niiden hyvinvoinnin edistämisessä sekä siihen, millaista hyvinvointia vesistöt meille tuottavat.  

Seuraavat tapahtumat järjestetään Oulunsalossa Kirkonkylän koululla 18.9. klo 17–20 ja Toppilassa Meri-Toppilan puistossa, Paalikadun parkkipaikalla 19.9. klo 17–20. Näissä tapahtumissa on ohjelmassa muun muassa luontovalokuvaaja Eva Kajánin vetämä valokuvaustyöpaja, jossa opitaan kuvaamaan lähiluontoa kännykällä. Eva Kajánin työpaja tarjoaa mahdollisuuden oppia arvostamaan luonnon kauneutta aivan lähietäisyydeltä. Lisäksi tapahtumissa on SPR:n soppatykki, yhteisöllisen hyönteishotellin rakentamista sekä muita luontoteemaisia aktiviteetteja. Tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikenikäisille. 

Myös tapahtumissa on mahdollista vastata kyselyyn. Tapahtumissa kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan kuusi luonto-opastusta, joiden sisältö suunnitellaan voittajien toiveiden mukaisesti.  

Lähekkö nää luontoon -kokeilu on osa Sitra Labin Luonto osaksi arkea -ohjelmaa. Ohjelmassa paikallistason toimijat kehittävät yhdessä ratkaisuja, joiden avulla luonto nivoutuu vahvemmin osaksi ihmisten arkea. 

Lähekkö nää luontoon -sivusto