Yhteystiedot
Infra- ja aluerakennus
Hartaanselänrannan taideohjelma
Viestintä ja markkinointi
Käyntiosoite: Solistinkatu 2, 90100 Oulu
Sähköposti: asuntomessut@ouka.fi
Tilaa uutiskirje
Kiinnostaako sinua kuulla enemmän Hartaanselänrannan alueen kehityksestä ja Asuntomessut Oulussa 2025 -tapahtuman järjestelyistä? Tilaa Hartaanselänrannan kehityksestä kertova uutiskirje, niin saat kiinnostavimmat jutut suoraan sähköpostiisi.
Meille töihin?
Oulun kaupunki järjestää Asuntomessutapahtuman yhdessä Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa. Oulun messutiimi on monialainen asiantuntijatiimi, jossa tarvitaan osaamista niin infra- ja ympäristörakentamisesta, rakennusvalvonnasta, tapahtumajärjestämisestä, viestinnästä ja markkinoinnista sekä taide- ja kulttuurialan osaamista.
Asuntomessutiimin avoimet työpaikat löydät Oulun kaupungin Kuntarekry -sivulta.
Usein kysytyt kysymykset
1. Mikä on Asuntomessujen 2025 toteuttamisen aikataulu?
Asuntomessut Oulussa 2025 pidetään 17.7. – 18.8.2025. Asuntomessut toteutetaan seuraavalla aikataululla:
- 2021: Hartaanselänrannan alueen yleissuunnitelma taustaselvityksineen valmistui alkuvuodesta. Vuoden aikana laadittiin suunnitelman pohjalta asemakaavaa sekä valmisteltiin sen rinnalla asuntomessujen tontinluovutukseen liittyviä toimintatapoja ja periaatteita sekä rakentamistapaohjeita.
- 2022: Alueen kolme asemakaavaa valmistuivat huhtikuussa. Vuoden lopulla aloitettiin kunnallistekniikan rakentaminen. Keväästä lähtien toteutettiin tonttien ennakkomarkkinointia ja loppuvuodesta julkaistiin tonttien hakuopas.
- 2023–2024: Sekä kerrostalojen että omakotitonttien haku toteutettiin alkuvuodesta. Kahden vuoden aikana toteutetaan kunnallistekniikan ja katujen rakentaminen. Asuntomessualueen talojen rakentaminen aloitetaan pääosin keväällä 2024.
- 2025: Asuntomessuilla 2025 esitellään ensimmäinen osa Hartaanselänrannan alueen asemakaavojen toteuttamisesta.
Aikataulu tarkentuu suunnittelun edetessä ja muutoksista tiedotetaan nettisivujen lisäksi Hartaanselänrannan sähköpostilistalla, johon voi liittyä verkkosivujen kautta. Ilmoittautumislinkki sähköpostilistalle
2. Ovatko Asuntomessutontit vuokra- vai myyntitontteja ja mitkä ovat tonttien hinnat?
Asuntomessualueen kerrostalo-, rivitalo- ja asuinpientalotontit sekä kelluvien asuntojen tontit vuokrataan. Omakotitalojen tontit vuokrataan tai myydään.
Viiden vuoden vuokra-ajan jälkeen vuokralaisella on oikeus lunastaa tontti vuokrasta lasketulla pääoma-arvolla viiden vuoden ajan. Kaupungilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta, sallia tontin lunastaminen omaksi myös sen jälkeen.
Tonttihakuoppaassa kerrotaan kunkin tontin vuokra- ja myyntihinnat luvussa 6. Tonttikohtaiset tiedot.
3. Minkälaisia taloja Asuntomessuille on tulossa?
Asemakaavaehdotusvaiheessa Hartaanselänranta on jaettu kolmeen erityyppiseen kaava-alueeseen:
Lehtokylään rakennetaan pääosin 1–2-kerroksisia omakotitaloja ja kytkettyjä pientaloja.
Vaakunakylässä kerrostalot ovat 3–4-kerroksisia ja niiden lisäksi rakennetaan kytketyjä pientaloja ja kelluvia asuntoja.
Hartaanrannassa sijaitsee pääosin erikorkuisia kerrostaloja ja muutama kaksikerroksinen pientalo muta näiden rakentaminen toteutuu vasta vuoden 2025 jälkeen.
Lehtokylälle, Vaakunakylälle ja kelluville pientaloille on laadittu erilliset rakentamistapaohjeet. Ohjeet sisältävät pääasiassa kaupunkikuvaan ja rakentamisen laatutasoon liittyviä ohjeistuksia, jotka tarkentavat mm. talojen julkisivumateriaaleihin, sijoitteluun, arkkitehtuuriin sekä pihojen toteuttamiseen liittyviä periaatteita. Rakentamistapaohjeet löytyvät rakennusvalvonnan verkkosivulta.
Asuntomessurakentajat valittiin keväällä 2023 sekä kerrostalo- että pientalotonteille.
4. Minkälaisia palveluja Hartaanselänrannan alueelle on tulossa ja millä aikataululla?
Alueelle on mahdollistettu palvelutiloja erityisesti Varikon alueelle, melonta- ja suistokeskukseen sekä alueen vanhoihin rakennuksiin. Tavoitteena on saada alueelle mm. erilaista virkistystoimintaa, kahvila, ravintola, päiväkoti ja ruokakauppa. Asuntomessuvuoteen 2025 saakka alue on kuienkin pääosin asumiseen painottunutta ja mahdollisten palvelujen toteutusajankohta määritellään myöhemmässä vaiheessa alueen rakentuessa.
Kaupunki ei todennäköisesti taloudellisesta syystä ryhdy alueelle suunniteltujen palvelutoimintojen (mm. melonta- ja suistokeskus) rakentajaksi vaan pyrkii mahdollisuuksien mukaan löytämään alueelle pienimuotoista yritystoimintaa. Myös järjestötoiminta alueella on toivottavaa. Suistokeskus ja melontakeskus tarjoavat mahdollisia tilavarauksia mm. private-public-partnership – tyyppisille hankkeille. Eri toimijoilta toivotaan aktiivista toimintaedellytysten selvittämistä ja yhteistyöverkostojen rakentamista. Alueen vanhoihin rakennuksiin tavoitellaan kulttuuri- ja liikuntapalveluita.
5. Miten luontoarvoja on huomioitu Hartaanselänrannan alueen suunnittelussa?
Hartaanselänrannan asemakaavan suunnittelun pääperiaatteena on ollut hyvän elämän rakentaminen ihmisille luontoarvoja säilyttäen ja yleiskaavassa osoitettua rakentamista toteuttaen. Osana alueen yleissuunnittelua on suunniteltu alueen sini- ja viherrakennetta sisältäen mm. viherrakentamisen periaatteet ja rantojen suunnitteluperiaatteet.
Lisäksi asemakaavan taustamateriaaliksi on 2018–2021 välisenä aikana laadittu useita luonto- ja maisemaselvityksiä sekä erillinen lepakko- ja muuttolinnustoselvitys. Selvitysten avulla on kartoitettu sekä suunnittelualueen että sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Rommakonselän luonnon, metsien, kasvien, eläinten ja linnuston ominaispiirteitä ja suojelutarpeita. Luontoselvitysten ohella alueelle on laadittu ympäristöteknisiä tutkimuksia, joiden avulla on arvioitu maaperän ja pohjaveden haitta-ainepitoisuuksia ja annettu tähän liittyviä toimintasuosituksia alueen suunnittelulle. Yleissuunnitelma ja laadittujen taustaselvitysten raportit ovat saatavilla Hartaanselänrannan hankesivustolla.
Selvitysten ja muun saadun palautteen perusteella Hietasaaressa säilytetään metsäalueita ja linnustoltaan tärkeää rantapensaikkoa mahdollisimman paljon, säilytetään ranta koskemattomana Lehtokylään sijoittuvan Oulujoen suiston Natura-alueella, huomioidaan alueen kasvistoa tontinrajauksissa, säilytetään viherkäytävät mahdollisimman laajasti ja huomioidaan kukkakedot ja niityt suunnitelmassa. Yleissuunnitelman vaikutuksia alueen luontoarvoihin on arvioitu Natura-arvioinnin ja asemakaavan luontovaikutusarviointien kautta. Natura-arvioinnin tavoitteena on asemakaavan vaikutusten arviointi erityisesti uhanalaisen lietetattaren elin- ja lisääntymisolosuhteisiin.
6. Miten alueen historiaa on otettu huomioon suunnittelussa?
Suunnitteluhankkeen aikana on tutkittu kaupungin omistuksessa olevien alueen rakennusten historiaa laatimalla rakennushistoriaselvitykset Varikon rakennuksista, Lundmanin huvilasta ja Uiton talosta. Osa Varikon rakennuksista on myyty ja esitellään asuntomessuilla korjausrakentamiskohteina.
Hietasaaressa sijaitsevassa Vaakunakylässä on tehty arkeologista tutkimusta ja kaivauksia. Alue on kiinnostava tutkimuskohde, koska Vaakunakylässä on 1940-luvulla sijainnut saksalaisten varuskunnan majoitusalue, joka säilyi asutusalueena 1980-luvulle asti. Arkeologista tutkimusta on tehty syksyllä 2020 kartoittamalla arkistolähteitä, inventoimalla näkyvillä olevia rakenne- ja kuoppajäännöksiä sekä havainnollistamalla alueen kasvillisuutta hyöty- ja puutarhakasvien osalta. Tutkimuksia on jatkettu kesällä 2021 toteuttamalla arkeologisia kaivauksia, joiden tavoitteena on ollut tutkia ja dokumentoida arkeologisesti säilynyttä saksalaisten sotilasaluetta ja sitä seurannutta, sittemmin hävitettyä asuinaluetta ja sen asukkaiden käyttämää materiaalista kulttuuria.
Ennen Hartaanselän ylittävän sillan rakentamista toteutettiin myös vedenalaisinventointi, jolla selvitettiin hankkeen mahdollisia vaikutuksia vedenalaiseen kulttuuriperintöön.
Alueen historiallisia vahvuuksia (mm. huvilakulttuuri, tukinuitto, terva ja kalastus) pyritään kartoittamaan ja hyödyntämään maankäytön suunnittelun edetessä. Tähän liittyen on kerätty alueen nykyisten ja entisten asukkaiden kokemuksia ja muistoja tarinoiden muodossa. Alueen historiaa on huomioitu myös alueen nimistön suunnittelussa.
7. Toteutuuko Hartaanselänrannalle kelluvia asuntoja?
Vaakunakylän asemakaavassa on varattu paikkoja kelluville asunnoille. Kelluvien asuntojen toteutamisedellytyksiä alueella on tutkittu mm. paikallisten tuuli-, virtaus- ja maaperäolosuhteiden soveltuvuuden tarkasteluin. Lisäksi on kartoitettu kelluvien asuntojen kiinnostavuutta rakentamisen ja asumisen kohteina Oulussa.
Keväällä 2022 toteutetun ympäristö- ja kunnallistekniikan suunnittelun yhteydessä tehtiin tarkentavia luotauksia veden syvyydestä ja pohjan olosuhteista veneväylän siirtoa ja ympäristölupahakemusta varten. Kelluville pientaloille on laadittu erillinen rakentamistapaohje ja tarkentava tekninen ohje.
Kelluvien talojen tontit olivat haettavana 2.1.- 28.2.2023. Vaikka tonteille ei määräaikaan mennessä saatu hakemuksia, yhden kelluvan pientalokohteen suunnittelu on käynnistetty syksyllä 2023 yksityisen rakennuttajan toimesta.