Suunnittelun ja rakentamisen prosessi
Hartaanselänrannan kehittäminen on vaatinut pitkäjänteistä ja visionääristä kaupunkisuunnittelua, jonka taustalla ovat vaikuttaneet Oulun kaupungin strategiset maankäytön ja elinvoiman kehittämisen tavoitteet.
Hartaanselänranta on entistä teollisuus- ja huvila-aluetta. Alueen kehittäminen uudelleen pääosin asumiskäyttöön alkoi vuonna 2018, kun Oulun kaupunki päätti hakea Asuntomessutapahtumaa. Hartaanselänrannan suunnittelu ja kaavoitus on toteutettu vuosien 2019-2022 välillä. Katujen ja ympäristön rakentaminen on alkanut vuonna 2023 alueesta, jolla järjestetään Asuntomessutapahtuma kesällä 2025. Asuntomessuilla esiteltävien kotien rakentaminen on aloitettu pääsääntöisesti keväällä 2024.
Kaikki alueeseen liittyvät suunnitelmat ja kaavamateriaalit tausta-aineistoineen löydät Hartaanselänrannan hankesivulta.
Hartaanselänrantaa suunnitellaan ja rakennetaan seuraavien vaiheiden kautta:
2018 - Päätös alueen kehittämisestä ja Asuntomessutapahtumasta
Osuuskunta Suomen Asuntomessut hyväksyi vuonna 2018 Oulun kaupunginhallituksen hakemuksen Asuntomessutapahtuman järjestämisestä Oulussa kesällä 2025.
Hakemuksessa kerrottiin muun muassa, että
- Oulun kaupunki haluaa kehittää alueesta urbaania ja elämyksellistä kaupunkiympäristöä kaikkien kuntalaisten käyttöön.
- Hartaanselänrannan suunnittelun käynnistämiseksi tullaan järjestämään arkkitehtuurikilpailu, jonka pohjalta alueelle laaditaan asemakaavan muutos.
- Hartaanselänrannan suunnittelun päätavoitteita ovat yhteisöllisyys, terveellinen ja virikkeitä tarjoava ympäristö sekä elämää helpottava teknologia.
2019 - Suistokaupunkivisio ja arkkitehtuurikilpailu
Oulun kaupunki julkaisi vuonna 2019 Suistokaupunkivision, joka määrittelee yhteiset suunnitteluperiaatteet ja tavoitteet ainutlaatuiselle Oulujoen suistoalueelle.
- Suistokaupunkivision tavoitteena on muodostaa yhteinen kokonaisnäkemys suistoalueen tulevaisuudesta sekä kehittämisen periaatteista. Visio ei ole oikeusvaikutteinen, mutta se ohjaa rakentamista koko suiston alueella.
- Oulujoen suisto on maisemallisesti, toiminnallisesti ja kaupunkirakenteellisesti erityinen osa Oulun kaupunkia. Kaupungin yli 400 -vuotisen historian aikana suistoalue on muuttunut merkittävästi niin maankohoamisen kuin kaupungin rakentamisen seurauksena. Muutos jatkuu myös lähitulevaisuudessa.
- Suistokaupunkivisiossa tarkastellaan suistoa virkistysalueena, arvokkaana rakennettuna ympäristönä sekä tulevaisuuden rakennuskohteena. Suistovisiossa linjataan, että Oulun kaupunkisuunnittelun tavoitteena on tiivistää kaupunkirakennetta suiston rannoilla, lisätä asukasmäärää sekä monipuolistaa rantojen käyttöä.
- Suistovisio 2019 -suunnitelmaan voi tutustua verkkosivuillamme
Hartaanselänrannan arkkitehtuurikilpailu järjestettiin vuonna 2019.
- Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena oli löytää Hartaanselänrantaan korkeatasoinen kaupunkisuunnittelun ja maankäytön kokonaiskonsepti, joka toimii Suistokaupunkivision ohjaamalla tavalla asemakaavan muutoksen ja muun jatkosuunnittelun pohjana.
- Hartaanselänrannasta haluttiin rakentaa Ouluun omaleimainen ja kestävän kehityksen periaatteiden mukainen kaupunkimainen asuntoalue, josta syntyy kuntalaisille terveellinen ja monipuolinen asuinympäristö. Haetussa konseptissa tuli myös hyödyntää alueen olemassa olevaa ympäristöä, ja suunnitelman tuli olla teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen. Arvostelussa keskeisiä kriteerejä olivat myös kaupunkiympäristön ja rantojen käytön vetovoimaisuus ja toiminnallinen monipuolisuus sekä Oulujoen suiston erityisarvojen huomiointi.
- Kilpailun järjesti Oulun kaupunki yhteistyössä Osuuskunta Suomen Asuntomessujen ja Suomen arkkitehtiliitto SAFAn kanssa.
- Osallistumishakemuksensa Hartaanselänrannan arkkitehtuurikilpailuun jätti 30 arkkitehtitoimistoa, joista jatkoon valittiin neljä työryhmää: Arkkitehtitoimisto AJAK Oy, MUUAN Oy, MANDAWORKS AB ja Arkkitehdit Anttila & Rusanen.
Arkkitehtuurikilpailun voitti Hoijakka-niminen ehdotus.
- Voittaneen ehdotuksen laatineeseen työryhmään kuuluivat MUUAN Oy, Nomaji maisema-arkkitehdit sekä työryhmässä mukana olleet asiantuntijatahot WSP Finland Oy, Arkkitehtitoimisto HKP Oy, infrakonsultointi Henry Lindgrén ja Ethica Oy.
- Voittanutta ehdotusta kuvailtiin huolella ja varmaotteisesti laadituksi. Ehdotuksessa oli luotu Hartaanselänrantaan neljä selkeää ja identiteetiltään vahvaa, erilaista osa-aluetta, joiden kautta alue on mahdollista toteuttaa luontevasti vaiheittain.
- Hoijakka-ehdotuksessa alueen arkkitehtuurissa yhdisteltiin tiiltä ja puuta. Tuomaristo arvosti erityisesti ehdotuksen visiota Hartaanrannan ja sille sijoittuvan Varikon alueesta, jolle oli suunniteltu koko Hartaanselänrannan keskeisin julkinen tila maamerkkitorneineen: Varikon vanhasta korjaamorakennuksesta ehdotettiin muodostettavaksi Hartaanrannan alueen sydän, jonka kulttuuritapahtumat ja muu toiminta luovat yhteisöllistä elämää alueelle ja houkuttelevat kävijöitä koko kaupungista.
- Kaikkiin kilpailuehdotuksiin voi tutustua verkkosivuillamme (linkki lisätietoihin lisätään myöhemmin).
Hoijakka-ehdotuksessa esitetyt kaupunkisuunnittelun ja maankäytön ratkaisut ovat toimineet pohjana Hartaanselänrannan asemakaavamuutoksen laatimisessa.
2020 - Maankäytön yleissuunnitelma
Hartaanselänrannan suunnittelua jatkettiin vuonna 2020 laatimalla yleissuunnitelma arkkitehtuurikilpailun voittaneen Hoijakka-ehdotuksen pohjalta.
Yleissuunnitelmatyön aikana laadittiin kaupunkisuunnitteluprosessin vaatimat analyysit esimerkiksi
- Hartaanselänrannan alueen liittymisestä jo olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen,
- alueelta jo löytyvistä palveluista, liiketiloista, teollisuuskiinteistöistä sekä suojeltavista rakennuksista,
- alueen virkistysreiteistä ja -palveluista,
- alueen luontoarvoista ja Oulujokisuiston Natura-alueen erityispiirteistä sekä
- Hartaanselänrannan liikenneverkon ja liikennemelun silloisesta nykytilasta.
Yleissuunnitelmassa tarkasteltiin myös Hartaanselänrannan identiteettiä ja koottiin kattava lista alueen erityispiirteistä, jotka haluttiin ottaa huomioon alueen jatkosuunnittelussa.
Alueen omaleimaisuutta rakentaviksi ominaispiirteiksi todettiin muun muassa se, että
- kuntalaiset käyttävät Hartaanselänrantaa aktiivisesti vuoden ympäri: alueella melotaan, pyöräillään, kalastetaan, harrastetaan kulttuuria ja järjestetään tapahtumia säästä riippumatta,
- suiston ranta toimii pääasiallisena kulkuväylänä, ja sen läpi kulkee laaja pyörä- ja joukkoliikennereittien verkosto.
- alueen pitkä historia, merkitys kaupunkikehityksessä ja omaleimaiset rakennukset takaavat, että alueeseen liittyy mielenkiintoisia tarinoita,
- alue on keskellä suistomaisemaa eli vesi näkyy ja kuuluu alueen arjessa ja
- olemassa olevien rakennusten säilyttäminen osana uutta asuinaluetta rakentaa alueen identiteettiä ja on tärkeä osa kestävää kehitystä.
Analyysien pohjalta kiteytettiin yleissuunnitelmatyötä ohjaavat teemat, arvot ja suunnittelun tavoitteet. Niiden kautta pyrittiin huomioimaan yleissuunnitelman sopivuus olemassa olevaan kaupunkiympäristöön, ja luomaan uutta kestävää, elävää ja vehreää kaupunkia Oulujoen rannalle.
Yleissuunnitelmassa määriteltiin alueen rakentamista ja viheralueita, auto-, pyöräily- ja kävelyliikenteen ratkaisuja, rantojen käsittelyä sekä hulevesien johtamis- ja käsittelytapoja.
Voit tutustua koko yleissuunnitelman sisältöön ja liitemateriaaleihin tarkemmin hankesivustolla.
Hartaanselänrannan yleissuunnitelma hyväksyttiin keväällä 2021. Yhtäaikaisesti yleissuunnitelmatyön kanssa alettiin valmistella alueen asemakaavaa.
2021 - Asemakaavaluonnokset ja siltakilpailu
Oulun kaupunki järjesti alkuvuodesta yhdessä Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n kanssa Hartaansillan insinööritaitokilpailun Hartaanselänrannan aluetta yhdistävästä kävelyn ja pyöräilyn sillasta.
- Sillan suunnittelukilpailun tavoitteena oli löytää Hartaansillalle omaleimainen ja tunnistettava ratkaisu, joka tukee Hartaanselänrannan identiteettiä laadukkaasti ja toteuttamiskelpoisesti.
- Suunnittelukilpailun voitti tuomariston yksimielisellä päätöksellä Insinööritoimisto Pontek Oy Siivenkantama-nimisellä kilpailutyöllä. Silta tekniseltä toteutukseltaan innovatiivinen ja maamerkkinä Oulussa ainutlaatuinen.
- Lue lisää Hartaansillasta verkkosivuiltamme.
Hartaanselänrannan asemakaavojen muutostyö aloitettiin yhtäaikaisesti yleissuunnitelman valmistelun kanssa vuonna 2021.
Alueen kaavoituksen alkaessa Hartaanselänrannalla oli voimassa useita eri ajankohtina laadittuja asemakaavoja.
- Hietasaaren puoleinen alue oli osoitettu puistoksi ja lähivirkistysalueeksi sekä huvi- ja viihdetoimintaa palvelevaksi korttelialueeksi.
- Kaupunginvarikon alueen asemakaava oli osoitettu teollisuus -ja varastorakennusten korttelialueeksi.
- Tuiran kuntoutuskodin (Uiton talo) alue oli osoitettu liikerakennusten korttelialueeksi. Sen ja kaupunginvarikon välisellä alueella oli yleinen pysäköintialue, muilta osin ympäristö oli Merijalinrannan uuteen asuntoalueeseen saakka puistoa.
- Tuiran ja pääosin myös Hietasaaren puolella asemakaavassa oli osoitettu rantaan kävely- ja pyöräilyväylä. Kaupunginvarikon kohdalla rantaan oli osoitettu myös venevalkama.
Asemakaavoitusprosessin tavoitteena oli mahdollistaa alueen kaupunkirakenteen kehittäminen ja sitä myötä tarjota oululaisille asumismahdollisuuksia lähellä keskustan palveluja.
- Kaavavaiheessa Hartaanselänranta jaettiin kolmeen asemakaava-alueeseen: Hartaanranta, Vaakunakylä ja Lehtokylä.
- Asemakaavassa määriteltiin alueen tarkat käyttötarkoitukset, rakennusalat ja rakennusoikeudet sekä annettiin alueen käyttöön liittyviä määräyksiä.
- Tutustu koko Hartaanselänrannan asemakaavoitusprosessiin hankesivuilla.
- Lue lisää Oulun kaupungin kaavoitustoiminnasta verkkosivuilta.
Asemakaavaluonnokset hyväksyttiin Oulun yhdyskuntalautakunnassa keväällä 2021. Samalla hyväksyttiin valmis yleissuunnitelma oheismateriaaleineen ja yleissuunnitelmasta tehty Natura-arviointi.
2022 - Asemakaavat sekä katu- ja ympäristösuunnitelmat
Hartaanselänrannan asemakaavaehdotukset olivat julkisesti nähtävillä 10.12.2021-10.1.2022.
Asemakaavojen pohjalta laaditut Vaakunakylän ja Lehtokylän alueen katu- ja ympäristösuunnitelmat olivat nähtävillä 22.4 - 6.5.2022 ja Hartaanrannan sekä Hartaansillan vastaavat suunnitelmat 14.- 28.10.2022
- Tutustu asemakaavamateriaaleihin Hartaanselänrannan hankesivustolla.
- Tutustu Hartaanrannan alueen katu- ja ympäristösuunnitelmiin.
- Tutustu Vaakunakylän ja Lehtokylän katu- ja ympäristösuunnitelmiin.
- Tutustu Hartaansillan suunnitelmiin.
Asemakaavat saivat lainvoiman keväällä 2022, Vaakunakylän ja Lehtokylän katu- ja ympäristösuunnitelmat kesällä 2022, Hartaanrannan katu- ja ympäristösuunnitelmat sekä Hartaansillan suunnitelmat loppuvuodesta 2022.
Hartaanselänrannan asemakaavojen mukaista rakentamista voi vertailla alueen tilanteeseen vuonna 2022 havainnollisena 360 asteen3D kuvaesityksenä.
2023-2025 - Aluerakentaminen ja asuntomessurakentaminen
Hartaanselänrannan aluerakentaminen aloitettiin keväällä 2023 asemakaavojen sekä katu- ja ympäristösuunnitelmien ohjaamana.
- Aluerakentamiseen sisältyy kunnallistekniikan rakentaminen, katu- ja viherrakentaminen sekä sillan ja rantarakenteiden rakentaminen. Aluerakentaminen valmistuu loppuvuodesta 2024 ja Hartaansilta keväällä 2025.
- Hartaansaaren veneväylän käyttöä on rajoitettu Hartaansillan ja asuntomessualueen rantarakenteiden rakennustöiden vuoksi. Hartaanrannan telarannassa sijaitsevia soutu- ja perämoottoriveneitä voi kuitenkin käyttää rakennustöiden aikana väliaikaisen kulkuaukon kautta vedenkorkeuden salliessa. Tämänhetkisen tiedon mukaan veneväylä avataan kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2024.
- Vaakunakylän venesatama on suljettu rakentamistöiden vuoksi ja se avataan uudistettuna veneilijöiden käyttöön veneilykauden alussa keväällä 2026. Venesataman aluetta ruopataan syvemmäksi kesällä 2024 ja satama-alueelle on suunnitteilla kelluvia pientaloja ja merellisiä toimintoja.
- Myös Oulujoen suiston varrella kulkevat pyöräilyn ja jalankulun rantareitit Raakkulanpolku ja Tervaporvarintie on suljettu käyttäjiltä sekä työmaaturvallisuuden että Hartaansillan rakennustöiden takia. Rantareitit avataan julkiseen käyttöön viimeistään syksyllä 2025.
Asuntomessutonttien haku ja suunnittelu ajoittui vuodelle 2023:
- haku kerrostaloille oli 2.1.2023 - 31.1.2023
- haku pientaloille 2.1.2023 - 28.2.2023
- rakennuslupaa haettiin 31.12.2023 mennessä.
Lue lisää alueen tonteista ja asuntomessukohteista Alueen tontit - sivustolta.
2025 - Asuntomessutapahtuma
Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Oulun kaupunki järjestävät Asuntomessutapahtuman Oulussa 18.7.-17.8.2025.
2026 - Tonttien ja alueen rakentaminen jatkuu
Hartaanselänrannan alueen rakentaminen jatkuu Asuntomessualueen valmistumisen ja Asuntomessutapahtuman jälkeen.
- Tavoitteena on, että alueen rakentaminen jatkuu Lehtokylän ja Vaakunakylän asemakaava-alueiden rakentamisella. Hartaanrannan asemakaava-alueen rakentamisen aikataulusta päätetään myöhemmin.
Alueen lopullinen valmistuminen kestää useita vuosia.