Hartaanselänrannan historiaa

Mies seisoo veden päällä olevalla tukinuittopaikalla. Taustalla kaupungin taloja.
Tukinuittoa Hartaanselällä 1950-luvulla. Kuva: Tuovi Nousiainen / Edvard Pääskylän kokoelma / Lusto, julkaistu Uiton talon rakennushistoriaselvityksessä 2020

Hartaanselänranta on kautta aikain ollut edistyksen tyyssija. Alueelle on kirkkaan veden lisäksi virranneet ihmiset, kulttuurit, ideat ja vaikutteet. Vilkas huvila-alue, tukinuitto ja teollisuusalue ovat toimineet ympäristöinä, joilla ihmiset ja liiketoiminta ovat kukoistaneet vuosikymmeniä.

Uudessa rakenteilla olevassa asumiseen painottuneessa Hartaanselänrannassa alueen kirjava historia ja moderni tapa elää kulkevat käsi kädessä. Alueen historia näkyy alueella mm. korjausrakentamisen, huvilakulttuurin ja taiteen kautta.

Sivustolle on koottu tietoa Hartaanselänrannan mielenkiintoisesta historiasta seuraavista lähteistä.

  • Hartaanselänrannan tarinoita: Alueelta on kerätty muistitietoa, joka kuvaa alueen autenttista menneisyyttä ja elämänmenon muutosta alueella aikaansa viettäneiden ihmisten näkökulmasta. 
  • Alueen vanhoista rakennuksista on laadittu rakennushistoriaselvityksiä ja niitä on myyty Asuntomessujen korjausrakentamisen kohteiksi.
  • Vaakunakylässä on tehty arkeologisia kaivauksia ja tutkimuksia.  

Hartaanselänrannan tarinoita

Asuntomessuhankkeessa on kerätty haastattelujen avulla Hartaanselänrannan alueella elämäänsä viettäneiden asukkaiden, työntekijöiden ja vierailijoiden muistoja ja kokemuksia. Kevään ja kesän 2021 aikana tavoitettiin yli 30 haastateltavaa ja kerättiin kiinnostavaa ja monipuolista aineistoa aina sota-ajoista nykypäivään.

Haastattelujen pääpainotus oli oululaisten lapsuuden muistoissa sodan aikaan ja sen jälkeen 50–70-luvuilla. Verkkosivuille on koostettu valikoituja tarinoita lasten kesäpuuhista ja tunnelmista Hartaanselän maisemissa, Vaakunakylän sodan jälkeisestä asumisesta, alueen huvilaelämästä, monipuolisesta teollisuushistoriasta sekä ihmisten sota-ajan kokemuksista ja vuorovaikutuksesta alueella majaa pitävien saksalaisten kanssa.

Mustavalkoisessa kuvassa pieni puutalo terasseineen ja tikapuineen. Taustalla siintää huvilarakennus.
Vaakunakylän parakki vuonna 1981. Taustalla näkyy Hietasaaren koulu ja sen takana Hannalan torni. Kuva: Oulun yliopiston arkkitehtuurin historian laboratorion arkisto, julkaistu Lundmanin huvilan rakennushistoriaselvityksessä 2020.

Muistoja lapsuuden kesistä Hartaanselän rannoilla ja Hietasaaren tanssilavalta

Vaakunakylän yhteisöllistä ja boheemia parakkiasumista

Muistoja Hietasaaren ja Toppilansaaren huvilaelämästä

Muistoja makeistehtaasta ja Tukkisaarten ympäristöstä

Vaakunakylä sota-ajalla

Hartaanselänrannan vanhat rakennukset 

Hartaanselänrannassa on ollut myytävänä vanhoja rakennuksia, jotka muistuttavat Oulun monipuolisesta teollisuushistoriasta ja huvilakulttuurista: huvilarakennukset Talo Store, Villa Castren (Villa Lipporanta) ja Nurron talo sekä alun perin teollisuuskäytössä olleet Kaupunginvarikon Korjaamo ja Uiton talo.

Rakennusten korjausrakentamisen ja uusiokäytön kautta halutaan säilyttää alueella historiallisia kerrostumia ja liittää ne ainutlaatuiseksi osaksi uutta Hartaanselänrannan aluetta. Rakennukset on korjaus- ja muutostöiden yhteydessä korjattava asemakaavan mukaisesti niiden kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen.

Rakennusten myynnin tilanne vuonna 2024

Uiton talo on myyty liikehuoneistoksi, Talo Store kulttuuri- ja asuinkäyttöön ja Villa Castrén (Villa Lipporanta) palvelutoimintaan. Kaupunginvarikon Korjaamosta on myyntineuvottelut meneillään. Hietasaaressa sijaitsevalle Nurron talolle ei toistaiseksi ole löydetty ostajaa mutta tavoitteena on käynnistää talon myynti uudelleen kesällä 2024.

Tavoitteena on ollut, että Talo Storen ja Villa Castrénin (Villa Lipporannan) ostaja sitoutuu esittelemään joko valmiita tai korjausvaiheessa olevia rakennuksia vuoden 2025 Asuntomessuilla. Rakennusten uudet omistajat on valittu sillä perusteella, miten toiminnan kautta saadaan alueelle parhaiten lisäarvoa esimerkiksi palveluiden, virkistys- tai kulttuuritoiminnan kautta. Rakennuksiin voi varsinaisen käyttötarkoituksen ohella toteuttaa myös pienimuotoista asumista. 

Lisätietoja rakennusten myynnistä: Santeri Lokkila: santeri.lokkila@ouka.fi, puh. 044 703 0521

Kuva on havainnekuva Hartaanselänrannan Hietasaaren puoleisesta rannasta, johon rakennetaan tulevaisuudessa uusi rantabulevardi, taloja ja uusi silta.
Hartaanselänrannan vanhat rakennukset kartalla

Rakennushistoriaselvityksiä ja kuntotutkimusraportteja

Hartaanselänrannan alueella sijaitsevista rakennuksista on laadittu useita rakennushistoriaselvityksiä, jotka löytyvät kaupungin verkkosivuilta: 

Tutustu rakennushistoriaselvityksiin Hartaanselänrannan hankesivustolta (kohdassa Rakennushistorialliset selvitykset ja arkeologiset tutkimukset)

Kaikista alueen rakennuksista on laadittu myös yksityiskohtaisemmat kuntotutkimukset sekä asbesti- ja haitta-ainekartoitukset alkuvuodesta 2021. Aineistot on saatavilla sähköpostitse asuntomessut(at)ouka.fi.

Katso videoita rakennuksista: Hartaanselänrannan vanhojen talojen tarinoita - tilaisuus 27.5.2021: 

  • Varikon rakennukset. Hartaanselänrannalla Tuiran puolella sijaitsee kaupunginvarikon korjaamorakennus ja vanhat huvilat Villa Castren ja Talo Store. Varikon rakennushistoriaselvityksestä kertoo arkkitehti Veli-Pekka Huhmo (Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy).
  • Uiton talo. Uiton talon rakennushistoriaselvityksestä kertoo arkkitehti Veli-Pekka Huhmo (Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy)
  • Nurron talo. Nurron talon rakennushistoriaselvityksestä kertoo kaavoitusarkkitehti Kaisa Mäkiniemi (Sweco Ympäristö Oy).

Vaakunakylän arkeologiset tutkimukset

Vaakunakylä perustettiin Jatkosodan aikana Saksan armeijan majoitus- ja huoltoalueeksi. Sodan jälkeen Vaakunakylä parakkeineen jäi asuinkäyttöön aina 1980-luvulle saakka. Oulun yliopiston arkeologian yksikkö on toteuttanut alueella arkeologisia tutkimuksia ja kaivauksia vuosina 2020-2022. 

  • Arkeologista tutkimusta on tehty kartoittamalla arkistolähteitä, inventoimalla näkyvillä olevia rakenne- ja kuoppajäännöksiä sekä havainnollistamalla alueen kasvillisuutta hyöty- ja puutarhakasvien osalta. 
  • Arkeologisia kaivausten avulla on  tutkittu ja dokumentoitu arkeologisesti säilynyttä saksalaisten sotilasaluetta sekä sodan jälkeen 1980-luvulle asti säilynyttä asuinaluetta ja sen asukkaiden käyttämää materiaalista kulttuuria jatkotutkimuksia varten.

Perehdy Vaakunakylän arkeologisiin tutkimuksiin Hartaanselänrannan hankesivustolta (kohdassa Rakennushistorialliset selvitykset ja arkeologiset tutkimukset)