TET-ohjeet ja materiaalit
TET-jaksolla keskiössä on tutustuminen organisaation toimintaan, työtehtäviin ja työntekijöihin. TET-jaksolla olennaista on mielekkäiden työtehtävien ja innostavan työelämäkokemuksen ohella perehtyminen toimialaan.
TET-jakson sisällöt voi suunnitella eri tavoin riippuen työnantajan toiminnasta. TET-jakso voi sisältää pieniä työtehtäviä, eri ammattilaisiin tutustumista, heidän työtehtäviin ja koulutukseen perehtymistä sekä erilaisiin työtehtävien seuraamista. TET-jakson voi suorittaa työpaikalla, osittain tai kokonaan etänä.
Oulun seudulla eri koulujen TET-jaksot on jaettu tasaisesti syys- ja kevätlukukausille. TET-jaksot vaihtelevat kouluittain ja vuosiluokittain yleensä 2-5 päivän välillä.
TET-sopimus, työaika ja työtodistus
- TET-jaksosta tehdään TET-sopimus. Sopimukseen kirjataan muun muassa TET-jakson ajankohta, työtehtävät ja huomioitavat asiat. TET-sopimukseen tulee työnantajan, nuoren ja huoltajan allekirjoitukset. TET-sopimus palautetaan koulun opinto-ohjaajalle.
- Nuori ei siis ole työsuhteessa työnantajaan, mutta nuoria työntekijöitä koskevat säädökset ovat voimassa TET-jaksolla.
- Nuoren päivittäinen työaika on 6 tuntia sisältäen ruokatauon. Nuori voi tutustua työpaikalla yhteen tai useampaan ammattiin.
- Nuorelle annetaan TET-jaksosta työtodistus, johon pyydetään myös työnantajalta palautetta. Todistuksesta on valmis pohja tai työpaikka voi käyttää todistusta.
Todistus -ja sopimuspohjat
TET-jakson järjestäminen työpaikalla
- TET-jaksosta vastaa työpaikalla nimetty ohjaaja ja koululla opinto-ohjaaja.
- Työpaikalla nimetään vastuuhenkilö, joka perehdyttää, neuvoo ja ohjaa TET-oppilasta. Ohjaajia voi olla useampia, mutta tästä kannattaa kertoa nuorelle etukäteen.
- Nuorelle tulisi järjestää mahdollisuus arvioida hankkimaansa tietoa ja kokemuksia. Tämä voidaan järjestää esimerkiksi lyhyillä päivittäisillä palautekeskusteluilla.
- Ruokailu voidaan järjestää työpaikalla, lähimmällä Oulun kaupungin koululla tai nuori voi huolehtia ruokailustaan itse.
- Nuori on tapaturmavakuutettu työpaikalla sekä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla. Tapaturman sattuessa noudatetaan kaupungin ohjeistuksia.
- Työtehtävien suunnittelussa tulee huomioida työn turvallisuuden ja terveellisyyden osalta laki nuorista työntekijöistä. Siirry tästä lukemaan lisää.
Matkat ja muut ohjeet
- Jos nuorella on TET-paikkaan matkaa enemmän kuin viisi kilometriä ja työpaikka on Oulun joukkoliikenteen matkustusvyöhykkeillä (enintään kolme vyöhykettä: ABC tai BCD), hänellä on oikeus bussikuljetukseen ja hän saa koululta matkalippuja työmatkaa varten.
- Ravitsemisalan työpaikkoihin tulevalle nuorelle koulun terveydenhoitaja antaa tarvittaessa hygieniavalistuksen ja kirjoittaa hygieniatodistuksen. Jos nuori on ollut ulkomailla TET-jaksoa edeltävän 3 kuukauden aikana, hän hankkii ravitsemisalan TET-paikkaa varten salmonellatodistuksen.