Huoltajana TET-jaksolla
Opetussuunnitelmaan kuuluu työelämään tutustumista. Osana tätä tutustumista järjestetään kouluilla työelämään tutustumisjakso eli TET. TET-jakson tavoitteena on tarjota nuorelle mahdollisuus tutustua ohjatusti työelämään, työnantajaan ja työyhteisön toimintaan.
TET-jakso on nuorelle erinomainen mahdollisuus saada omakohtaista tietoa työelämästä, ammateista ja eri aloista. TET-jakson aikana nuori soveltaa koulussa oppimiaan taitoja ja toimii uudessa yhteisössä ja ympäristössä. Omakohtaiset työelämäkokemukset edistävät nuoren itsetuntemusta, sosiaalisia taitoja, syventävät työelämätietoutta ja tukevat oppilaan jatko-opintoihin hakeutumista.
Huoltajalla on tärkeä rooli onnistuneessa TET-jaksossa. Tärkein tehtäväsi huoltajana on kiinnostua, kuunnella, kysellä, kannustaa ja kehua.
Huoltajan tehtävät TET-jaksolla
Ennen TET-jaksoa
- Kannusta nuorta miettimään erilaisia TET-paikkoja. Mitkä työtehtävät kiinnostaisivat? Mistä nuori haaveilee tällä hetkellä?
- Kannusta nuorta tekemään vapaamuotoinen TET-hakemus ja ansioluettelo. Voit näyttää malliksi oman ansioluettelosi tai LinkedIn-profiilisi. Kannusta nuorta kysymään palautetta TET-hakemuksesta joko sinulta tai lähipiiriltä.
- Keskustele nuoren kanssa työelämän pelisäännöistä. Miten työpaikalla toimitaan? Kerro esimerkkien kautta kannustavasti.
- Kysy nuoren TET-jakson odotuksista ja kannusta kirjaamaan niitä ylös. Aktiivisuus TET-jaksolla voi johtaa jopa kesätyöpaikkaan.
- Lainaa verkostojasi nuorelle, mutta älä hae TET-paikkaa hänen puolestaan. Nuori saattaa tarvita huoltajien tukea TET-paikan hankkimisessa eli "työnhakuvaiheessa".
- Allekirjoita TET-sopimus ja muistuta nuorta, että hän palauttaa sen myös koululle.
TET-jakson aikana
- Keskustele nuoren kanssa TET-päivien kokemuksista. Muistuta, että työelämässä tulee paljon uutta tietoa vastaan, josta ei välttämättä koulussa ole puhuttu. TET on paikka oppia, siellä ei tarvitse olla kaiken asiantuntija.
- Jos nuori on sairaana TET-jakson aikana, muistuta häntä ilmoittamaan asiasta työnantajalle ja opinto-ohjaajalle. Huoltajana ilmoitat sairauspoissaolon normaalisti luokanohjaajalle.
- Kannusta nuorta sanoittamaan opittuja asioita ja omaa osaamistaan. TET-jakso voi olla nuoren ensimmäinen työkokemus ja -merkintä ansioluetteloon.
- Kysy, tarvitseeko nuori apua TETin aikana. Sujuuko kulkeminen työpaikalle? Ovatko työtehtävät mieluisia?
- Kannusta nuorta aktiivisesti miettimään, miten asioita työpaikalla voisi tehdä paremmin ja kertomaan niistä myös työpaikalla.
TET-jakson jälkeen
- Keskustele nuoren kanssa TET-jakson kokemuksista. Mikä oli parasta? Mikä haastavinta? Mitä nuori oppi? Millaisia ajatuksia kyseinen työpaikka ja toimiala herättää?
- Kannusta nuorta säilyttämään TET-jaksosta saatu todistus ja päivittämään ansioluettelo TET-paikan tehtävien osalta.
- Jos TET-paikka oli mieluinen, kannusta nuorta olemaan aktiivinen ja kysymään sieltä esimerkiksi kesätyöpaikkaa.
- Jos TET-kokemus oli kielteinen, keskustele nuoren kanssa, miten kokemuksestasi olisi saatu positiivinen. Mitä asioita työnantaja olisi voinut tehdä paremmin? Mitä nuori olisi voinut tehdä toisin?