Turvallisuus
Tapahtumien turvallisuus vaatii monia huomioita. Poliisi valvoo kokoontumislain noudattamista, pelastusviranomaiset pitävät huolta pelastuslain noudattamisesta, ja Tukes varmistaa kuluttajaturvallisuuslain noudattamisen yleisötapahtumissa.
Yleistä
Toimenpideohjeita
- Toimita pelastus- ja turvallisuussuunnitelma:
- Pelastuslaitokselle 14 vuorokautta ennen tapahtumaa
- Poliisille viimeistään 5 vuorokautta ennen tapahtumaa
- Harkitse kuluttajaturvallisuuspalveluiden liittämistä suunnitelmaan tai laadi erillinen turvallisuusasiakirja.
- Tarkista, sopiiko kiinteistön oma pelastussuunnitelma yleisötapahtumalle. Yleensä se ei sovellu, paitsi jos tapahtuma on kiinteistön normaalin toiminnan osa ja järjestetään pääosin kiinteistön henkilöstön voimin.
- Jos tapahtuma vaikuttaa liikenteeseen merkittävästi, liitä suunnitelmaan myös liikennesuunnitelma.
- Suurien tapahtumien suunnittelussa kannattaa ottaa yhteyttä pelastusviranomaisiin jo suunnitteluvaiheessa.
- Noudata poliisin ja pelastuslaitoksen tapahtumakohtaisia ohjeita, esimerkiksi pelastusajoneuvojen esteettömyyden ja ajoesteiden sijoittelun suhteen.
- Harkitse yleisötapahtuman luokittelu aktiivisiin tai passiivisiin tilaisuuksiin osallistumisen mukaan.
- Ymmärrä, että Tukesin kuluttajapalvelut keskittyvät erityisesti aktiivisten yleisötapahtumien turvallisuusvalvontaan.
- Huomioi passiivisempi yleisö suurissa ja ahtaissa tilaisuuksissa, erityisesti kun yleisömäärä on suuri tai tilat ovat rajoittavat liikkumista.
Tapahtumajärjestäjän vastuut
1. Vastuu turvallisuudesta
Tapahtumajärjestäjä on vastuussa turvallisuudesta niin pääsymaksullisissa kuin -maksuttomissakin tapahtumissa. Järjestäjän vastuulla on myös pelastus- ja turvallisuussuunnitelman laatiminen. Kuluttajaturvallisuuslain mukaisen turvallisuusasiakirjan laatiminen on aiheellista, jos tapahtumaan on odotettavissa yli 2000 henkilöä yhtäaikaisesti tai muuta vähäistä merkittävää vaaraa osallistumisesta tai liikkumisesta palveluun normaalioloissa.
2. Tarvittavat luvat ja ilmoitukset
Useimmat tapahtumat, erityisesti ulkona järjestettävät, tarvitsevat erilaisia lupia tai niistä on ilmoitettava viranomaisille. Tapahtumiin liittyviin lupakäytäntöihin voi tutustua Luvat-osiossa.
3. Tapahtuman aluekartta
Kartan tekeminen helpottaa niin tapahtuman suunnittelua kuin turvallisuusasiakirjojen laatimistakin. Karttaan on hyvä merkitä ainakin
- tapahtuma-alueen rajat
- lava(t)
- myyntipisteet
- ravintolateltat
- vesipisteet
- WC:t
- riittävän leveät (4 m) pelastustiet
- huoltoreitit
- opasteiden sijainnit
- turvalaitteiden sekä pelastushenkilöiden sijainnit, ensiaputeltta ja hälytysajoneuvojen saapumispiste.
4. Myyntipisteet ja kojut
Myyntipisteet tulee sijoittaa siten, että alueella on hyvin tilaa ihmisten liikkua. Myyntipisteiden tulee olla helposti saavutettavissa huoltoreittejä ja pelastusteitä pitkin. Esimerkiksi ruuanlaittopisteessä, jossa käsitellään avotulta, on oltava sammutuspeite ja teholuokaltaan 6 kg käsisammutin. Tapahtuma-alueelle vaaditaan yleensä myös muita sammuttimia. Tavanomainen määrä on esimerkiksi yksi käsisammutin 300 neliömetriä kohti. Sammuttimien määrästä on hyvä keskustella pelastusviranomaisien kanssa.
5. Työntekijöiden ohjeistaminen
On äärimmäisen tärkeää, että jokainen työntekijä on perillä omista tehtävistään ja vastuualueistaan. Lisäksi jokaiselle tapahtumassa työskentelevälle on hyvä jakaa turvallisuusohjeet sekä lista vastuuhenkilöiden puhelinnumeroista.
6. Talkoo- ja vastuuvakuutus
Talkootyöntekijöille hankitaan talkoovakuutus tapaturmien varalle. Vastuuvakuutus kattaa muihin kuin talkoolaisiin kohdistuvat henkilö- ja esinevahingot. Lisätietoja eri vakuutusvaihtoehdoista saat vakuutusyhtiöistä.